Airco dakdoorvoer en verdringerpomp

Alex1990

  • #1
Beste Forumleden,

Ik heb vorig jaar mei(2019) 2 afzonderlijke airco split units op laten hangen door een installateur. Ze werken allebei prima(verwarmen en koelen), alleen zijn er wat problemen eromheen.

In de slaapkamer op zolder staat de buitenunit op de dakkapel. Hiervoor is dus een pompje die het condens afvoert. De monteur heeft de verdringerpomp een Sauermann PE5000 dusdanig aangesloten dat deze altijd aanstaat. Bij installatie(en achteraf nog een paar keer) vroeg ik aan hem of dat wel de bedoeling is want dat leek mij van niet. De monteur zei dat het zo hoorde en prima was zo.

Nu ging ik een lente onderhoudsbeurt voorbereiden, en las daarvoor onder andere de handleidingen. Hier staat duidelijk in op de allereerste pagina dat de verdringerpomp niet continue mag draaien. Deze moet aangesloten worden dusdanig dat hij aan gaat met koelen van de airco en nog 3 minuten blijft draaien na het uitschakelen van de koeling.

Verder had ik veel last van "lekkage" bij de dakdoorvoer. Dit was volgens mij geen lekkage, maar condensvorming in de pijp die op de dakkapel gelijmd zat. Deze pijp was namelijk niet afgedicht(van binnen) waardoor er warme vochtige lucht vanuit de slaapkamer via het gat in het plafond en via de pijp naar buiten ging. Echter is de pijp natuurlijk hartstikke koud(winter enzo) en condenseert de vochtige lucht daarop en loopt dat water gewoon weer terug mijn dak in.

Nu heb ik twee vragen;

- Kan de verdringerpomp wel continue blijven draaien, en wordt dat dus vaker zo geïnstalleerd?
- Hoort zo'n (anjo?) dakdoorvoer niet ook geïsoleerd te zijn? Hoe wordt normaal gesproken de tocht tegengegaan? Hoe wordt normaal zo'n dakdoorvoer geïnstalleerd?

Alvast bedankt voor jullie reacties

Alex
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ga je zelf klussen aan de installatie?
 

Alex1990

  • #3
Hoi Ronny,

In eerste instantie ben ik dat niet van plan.
Ik laat eerst de installateur terugkomen om de pomp juist te installeren. En ook de dakdoorvoer te bespreken.

Ik wil mijn kennis graag uitbreiden en paraat hebben zodat ik ook een zinnig gesprek kan voeren met de installateur. Het lijkt me weer zo jammer als ik aangeef een lekkage te hebben en dat hij dan 1 minuut het dak opgaat wat kit spuit en zegt; "Tadaa, opgelost"
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nog wat info als het water aan de binnenkant van de buis van die doorvoer je huis inkomt is het condens.
Laat hem lekker tobben op het dak je weet al iets. :D
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Daar is klusidee niet voor.

Kijk even in de handleiding van die pomp, daar staat het wel in.
 

Alex1990

  • #6
Wgb,

Ja is inderdaad via de binnenkant van de buis, daarom dacht ik ook dat het condens was. Maar meneer de Expert zei dat dat toch echt onzin was. Gewoon een lekkage meneertje. We sturen iemand met een kitpistool :?

Daarom vroeg ik mij af hoe zo'n dakdoorvoer normaal geïnstalleerd hoort te worden. Dampdicht? Maar dus ook van binnen bij de kabeldoorvoer neem ik aan? Iemand die daar verstand van heeft?
 

Alex1990

  • #7
The headhunter,

Klopt in de handleiding op de eerste pagina staat dat de pomp niet continue mag draaien en dat wanneer dat wel zo aangesloten wordt dat dan de fabrieksgarantie vervalt.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een firma voor levering van kwaliteit plaatst een doorvoer waar de kans op gezeur zo klein mogelijk is.
Maar tegenwoordig wordt alles aangenomen en weer uitbesteed en die heeft ook weer een mannetje.
Ik durf niet te beweren dat dit probleem niet zou ontstaan wanneer er een geisoleerde dakdoorvoer, duurder, zou zijn geplaatst.
 

Alex1990

  • #9
Dan ben ik wel benieuwd welke geïsoleerde dak doorvoeren er bestaan voor airco systemen ( dus met meerdere leidingen). Ik zag wel manchet systemen maar dat werkt maar voor 1 kabel.

Ik heb nu een dakdoorvoer zoals deze:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Het is heel simpel.

Geïsoleerde dakdoorvoer 125 daar kan alles door.
Vervolgens de onderzijde dichtstoppen met iets, zolang de luchtstroom maar stopt.

Die pomp heeft of een sturing via een niveaumeting of een sturing vanuit de lekbak en anders zet je hem op de compressor sturing,dat ding mag nooit blijven draaien als het systeem niet aanstaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Op het forum behandelen we normaal geen vragen over werkzaamheden van installateurs.
U hebt geluk gehad dat u een aantal adviezen hebt gekregen, succes met de onderhandelingen maar hier gaat een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu