Controlelampjes afzuigkap SMEG branden niet meer na storing.

Leidschenveen

  • #1
Gisterenavond iets engs meegemaakt. Ik zette de afzuigkap aan en meteen lamp van afzuigkap ging stuk. Vervolgens electriciteit schakelde automatich uit in huis. Het lampje was eruitgeschoten en waarschijnlijk zat het beetje los.

Ik vermoed dat ik een nieuw printplaatje moet aanschaffen en monteren. Er komt geen stroom in. Nogmaals controlelampjes doen het niet en ook de motor. Vermoeden jullie ook dat het printplaatje kapot is? Een nieuw kost rond de 100 EURO. Afzuigkap is 13 jaar oud en afzuig kap is SMEG KSE90X1
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Leidschenveen schreef:
Vervolgens electriciteit schakelde automatich uit in huis.
Dat duidt erop dat de aardlekschakelaar (waarschijnlijk, ik was er niet bij) getript is.
Vrijwel nooit ligt de eigenlijke oorzaak van iets dergelijks op een printplaat, maar moet je het eerder zoeken in een niet goed isolerend element, bijv. een door intensieve dampen nat geworden lampfitting. Of die losgelaten lamp heeft op één of andere manier sluiting naar aarde veroorzaakt.

De printplaat kan wel defect zijn geraakt door het probleem, want de besturingselementen vinden zo'n spanning die door het aardlek (of eventuele kortsluiting naar aarde) veroorzaakt wordt helemaal niet leuk. En ik kan je vertellen dat zomaar vervangen van het printplaatje het domste ios dat je kunt doen, zolang je er niet zeker van bent dat je de eigenlijke veroorzaker met zekerheid hebt vastgesteld. Want wanneer dat niet lukt, zit de kans er dik in dat de nieuwe printplaat even hard het loodje legt.

Zelf zou ik voor een afzuigkap van die leeftijd geen dure onderdelen meer aanschaffen. Die dingen zijn na al die jaren ook nog eens flink vet geworden, dat vet zit overal in. Een onderdeel van enkele tientjes, ok, maar 100 Euro en dan nog geen zekerheid of het opgelost is, nee, dat zou ik niet doen.
 

Leidschenveen

  • #3
Kan je volgen ermee. Het ziet er naar uit dat het lampje los zat en toen dat inschakelde door trillingen kortsluiting kwam. Ook Google las ik verhalen over printplaatje vernieuwen de oplossing zou zijn. Een nieuwe schouw afzuigkap kost inclusief monteren €652.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is aan jou om te beslissen of je het wilt riskeren een nieuwe printplaat te installeren of niet. Jij kunt (hopelijk) inschatten of die kortsluiting al of niet terug kan komen, dat op afstand beoordelen is onmogelijk!
 

Leidschenveen

  • #5
Goed nieuws: we hebben nu een nieuwe afzuigkap van BOSCH besteld. Beste uit consumentenbond. Zuinig en mooie vorm. SMEG komt overal slecht uit test….Dank voor vakkundige info en goede jaarwisseling.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu