Afzuigkap aansluiten op 100mm kanaal

Maarten456

  • #1
In mijn keuken zit een ventilatiekanaal boven mijn gasfornuis. Er is geen mechanische ventilatie, het is een 100mm buis die recht omhoog gaat door de bovenverdieping en dan met een pijpje door het dak steekt. Nu zit er zo'n ventiel op:
IMG_20230206_211011.jpg


Graag zou ik een extra bovenkastje ophangen met een afzuigkap eronder, ik had deze in gedachten:
483444.jpg


Als ik het ventiel van het kanaal af haal, komt volgens mij een spirobuis(?) van 100mm tevoorschijn, die achter de gipsplaat eindigt met pur en schroeven:
IMG_20230206_210829.jpg



Ik wilde een semiflexibele aluminium buis van 120mm aansluiten op de afzuigkap, er moet ongeveer 80cm aan lengte worden overbrugd tot aan het plafond.
1) Hoe sluit ik die flexbuis aan op de spirobuis in het plafond? Mag dat gewoon met zo'n kunststof verloopstuk of moet dat metaal zijn ivm hitte?
2) Hoe zorg ik dat ik geen kieren krijg bij die verbinding? Die schroeven zitten daar vast met een reden maar het lijkt mij dat die scheve schroef in de weg zit als ik een pijp/verloopstuk in de spirobuis schuif. Als ik iets om de spirobuis heen schuif trouwens ook.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Je kunt dit aftapen met alutape. Alleen is het in het zicht dus dat ziet er niet mooi uit. Op de foto lijkt het geen spiro maar gewoon gladde pvc. Die schroeven kunnen er wel uit vermoedelijk. De pijp zit immers vastgepurt. Maar zeker weten doe ik dat net zo goed niet als jijzelf.

Een kunstof verloop is prima al kun je net zo goed meteen op de afzuigkap verlopen naar 100 en dan met een kunstof koppeldeel 2x mannetje 100mm (dus 98 o.i.d) de slang aan de buis maken :

Screenshot_20230207-180015_Chrome.jpg

Mooi wordt het nooit dus wellicht aftimmeren met een koofje. Waar alles achter is weggewerkt. Dan kun je ook ongegeneerd alles aftapen met alu tape. Zou ook een terugslagklepje ergens plaatsen bijv in de koppeling of op de afzuigkap zelf.
 
  • Like
Waarderingen: Maarten456

Maarten456

  • #3
Ah, nooit geweten dat pur ook sterk genoeg zou kunnen zijn om de pijp op zijn plek te houden. Ik ga schroef per schroef de boel losmaken en voorzichtig kijken of hij inderdaad blijft hangen.
Een koof was ik inderdaad van plan, dus lelijkheid mag.

1) Maakt het nog uit als er bij de aansluiting aan het plafond geen alutape komt? Die pijp zit immers in het plafond en ik kan er niet bij om te tapen.

De 120mm flexbuis had ik gekozen omdat ik vermoedde dat die minder luchtweerstand (en herrie?) zou geven. Vanaf het plafond is het een gladde 100mm pijp, die dan de beperkende factor is in het geheel.
2) Is het niet zo dat een 100mm flexbuis de luchtstroom afremt en dan de beperkende factor wordt / meer herrie geeft?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zitten wc of badkamer niet op dezelfde doorvoer? Het is niet de bedoeling dat je je keukenlucht straks een andere ruimte in blaast.
 
  • Like
Waarderingen: Maarten456

Maarten456

  • #5
Edwinnn schreef:
Zitten wc of badkamer niet op dezelfde doorvoer? Het is niet de bedoeling dat je je keukenlucht straks een andere ruimte in blaast.
Nee, die hebben geen ventilatiekanaal. Bedankt voor de vraag.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #6
Omdat het een lang kanaal van 100mm is gaat dat kleine stukje 120 of 100 bijna geen verschil maken voor je luchtweerstand. Maargoed die keuze laat ik aan jou. Het kan allebei en in theorie zou 120mm iets gunstiger moeten zijn maar er kan toch niet meer lucht doorheen dan door die 100mm past naar boven die vele meters lang is.
 
  • Like
Waarderingen: Maarten456

Maarten456

  • #7
Da's een goed punt Sleutelmeneer, de rol die de lengte speelt had ik me nog niet bedacht. Ik ga denk ik eerst die afzuigkap maar bestellen. Als ik dezelfde kap koop als in dit topic dan is de uitgang van die kap sowieso maar 115 ipv 120. Dus dan is het logischer om het verloopstuk aan de kap te doen en een 100 flexbuis. We gaan het zien...
 

Maarten456

  • #8
Okee, het wordt steeds gekker. Ik ging nog even kijken of het nou pvc of spirobuis was. Schijn ik met een lampje in die buis, zie ik dat hij maar 17 cm lang is en eindigt in het niets!

IMG_20230212_152727.jpg


Dat verandert mijn vraag naar: mag mijn verhuurder zoiets maken?
Het huis is in 2019 gerenoveerd, de keuken is toen volledig vernieuwd. Ik heb een sterk vermoeden dat dit "ventilatiekanaal" toen ook is aangelegd.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Mogelijk hebben ze een stuk asbest kanaal verwijdert en er een kunsstof buis in geplaatst.
Daar achter zit dan een gemetseld kanaal naar boven toe
 
  • Like
Waarderingen: Maarten456

Maarten456

  • #10
Ach, dat zal het dan zijn Cvolieboy.

Ik heb even mijn arm in het kanaal gestoken en dat leverde dit beeld op:
Screenshot_20230212-211642_Galerij.png


Zo te zien een lekker ruim kanaal. Wie weet kan ik de 100mm buis die er nu zit, zelfs nog vervangen voor een grotere diameter. Kan de afzuigkap lekker blazen!
 
  • Like
Waarderingen: Sleutelmeneer

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
125mm aansluiting of mogelijk 150mm erin plaatsen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu