Afzuiging badkamer - lucht vanuit de hal aan zuigen?

SP3

  • #1
Hallo!

Wij hebben een inpandige badkamer en ik heb recent een nieuwe mechanische ventilatie box geïnstalleerd met een vochtsensor. Je hoort hem duidelijk aanslaan zodra de douche aan gaat. Alleen merk ik dat er toch vochtige lucht blijft hangen (en ook de spiegel blijft beslagen) als de deur dicht is.

Als de deur open staat dan werkt het een stuk beter. Om het goed te laten werken (ook met deur dicht) is dan een soort ventilatierooster in de badkamer deur nodig om toch lucht vanuit de hal aan te zuigen?

Hoor het graag! Bedankt.

Groeten, SP3
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ja, een rooster in of een spleet onder de deur. Er moet immers ook droge lucht toegevoerd worden.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Idd: Of een rooster in de deur, of een flinke kier onder de deur. Er moet met minimaal 14 dm3/s geventileerd kunnen worden. Dat is afgerond 50 m3/h afzuigen én toevoeren. En in ieder geval het raam dichtlaten, en de verwarming (vloerverwarming of radiator) aan. Daarmee voorkom je dat de wanden te ver afkoelen.
 

Rsa

  • #4
zoiets heb ik ook en dacht van de schimmel af te zijn, echter zie ik het weer een beetje op het plafond.
het is advies is dus raam dicht laten bij dit koele en vochtig weer?

ik heb wel een kier bij de deur, zou ik die eventueel wat kunnen verruimen zodat er meer lucht uit de gang naar binnen gaat?
 

SP3

  • #5
Bedankt voor de berichten. Wij hebben zelf geen ramen in de badkamer maar ik had begrepen dat mocht je wel een raam hebben het beter is om die dicht te laten en dan ventileren met een mechanische ventilatie. Ik zal eens kijken of ik een rooster in de deur kan maken. Neem aan dat dat redelijk standaard roosters zijn of zijn daar ook allerlei smaken in te vinden?
 

Rsa

  • #6
Kun je niet beter de kier onder de deur verruimen ipv een opvallende rooster?
ben ik nl ook voornemens
 
Laatst bewerkt door een moderator:

SP3

  • #7
Ja dat zou wel mooier zijn. Maar ik zie nog niet helemaal voor mij hoe ik dat precies moet doen. Het zijn redelijk nieuwe binnen deuren. Maar als iemand een tip heeft hoe je dat zou doen en weer mooi afwerkt, graag!
 
  • Like
Waarderingen: Sxnder

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Tussen deur en dorpel moet minimaal 1,5 cm ruimte zijn.
Als de dorpel tegen de deur aan ligt, zul je een rooster moeten plaatsen.
Als de dorpel onder de deur ligt, kun je een stukje van de deur afzagen aan de onderkant.

Dit is zeer belangrijk, anders heeft je MV geen nut.
 

Rsa

  • #9
Je kunt dit netjes doen met een frees door laagje voor laagje te frezen.
of een goede en scherpe cirkelzaag zodat je een mooi randje overhoudt.
Of je brengt die deur naar een timmerbedrijf, kost weinig en heb je het netjes.
 

SP3

  • #10
Wederom bedankt. Hoe het zit bij ons, is dat de deur eigenlijk voor/achter (ligt eraan hoe je het bekijkt) de dorpel zit. Ik heb een schets gemaakt waarbij rood de dorpel is en zwart de deur. Hier tussen zit zeker ruimte maar de aanvoer lucht moet er dus onder door. Ik kan de deur inkorten maar dan moet ik dat best een stuk doen, anders heb je nog steeds dat de deur voor/achter de dorpel zit en de kier tussen dorpel en deur hetzelfde blijft. Dan zou je, zoals ik het nu zie, af moeten zagen bij de gele lijn om zo 1.5cm te krijgen. En volgens mij is er ook wel een limiet om af te zagen bij niet massieve binnendeuren.

Peter, is dan eigenlijk de enige optie om een rooster te plaatsen als ik het zo lees uit jou bericht?

deur_badkamer.png
 

Rsa

  • #11
Ik heb dezelfde situatie. Mijn badkamer heeft ook een verhoogde werkvloer.
tussen de deur en dorpel zit een kier van min. 1,5 cm. Staat volgens mij in de richtlijnen. Dan heb je in principe genoeg ventilatie opening.
Door plaatsing van laminaat en plinten wordt de opening onder de deur dus wel minder en deze wil ik ook tot min. 1,5 cm brengen.
Of die plint daar weghalen en die kier mooi dicht kitten. Dan heb ik 0,5 cm aan kier openen gewonnen. Alle beetje tellen en hoef ik de deur niet te frezen.

en als tussen je deur en de dorpel te weinig ruimte zit , dan is dat een ander verhaal. Is niet goed geconstrueerd. Kun je niet een stuk van die dorpel weghalen?

die deur zo hoog wegzagen zoals je aangeeft zou ik niet aan beginnen en is ook niet nodig.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Zo'n grote spleet gaat er niet uitzien en 5 mm extra spleet schiet ook niet echt op. Dan kun je idd beter een rooster plaatsen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Als de ruimte onder de deur en tussen deur en dorpel 1,5 cm is zou dat voldoende moeten zijn.
Dan kan de droge verse luchtstroom onder de deur door.

deur_badkamer.png
 

SP3

  • #14
Bedankt voor de info. Ik heb het even opgemeten, laminaat tot deur is net 1.5cm, en tussen deur en dorpel zit zeker meer. De mechanische ventilatie is net nieuw en hoor je duidelijk aanslaan bij het douche. Misschien toch eens de ventilatiekanalen laten reinigen en na laten kijken.
 

Rsa

  • #15
Dan is dat goed. Wat ook soms helpt is de afzuigventielen eraf halen een reinigen en goed afstellen.
aan de binnenkant van zo’n ventiel staan de standen voor woonkamer, badkamer en wc. Is wel belangrijk anders wordt niet overal evenredig geventileerd
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu