Afzagen rand visgraatparketvloer

BeeTeeWee

 • #1
Ik ben bezig met het leggen van een eiken visgraatparketvloer. Of eigenlijk zijn het meer visgraatplanken, want waar parket meestal een dikte heeft van zo'n 7 mm, hebben die van mij een dikte van 22 mm, rondom mes en groef. Ze worden gelijmd en gespijkerd op een gelijmde (ook eikenhouten) ondervloertje van zo'n 7 mm dik.

Om het visgraat-middengedeelte moet nog een rand komen, de zogenaamde "bies", op zo'n 25 cm van de wanden. Haaks op de bies vul ik de ruimte tussen bies en wanden dan op met parket dat dus recht ligt ten opzichte van het diagonaal liggende visgraatgedeelte.

Maar hoe krijg ik die visgraatplanken straks kaarsrecht en zonder beschadigingen afgezaagd? Een cirkelzaag met geleide-rail is misschien wel een optie, maar dan zit die beschermkap steeds ernstig in de weg. Ik weet dat er een cirkelzaag bestaat, waarbij je het zaagblad vanuit het inwendige van de machine naar beneden laat drukken, in het werk dus.

Iemand een idee hoe ik dit netjes recht en zonder noemenswaardige beschadigingen afzaag?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Met een zaagtafel met geleiding. Parket met de bovenzijde naar boven afkorten.
   

  BeeTeeWee

  • #3
  @Fiesiekus: bij de aan mij geadviseerde legmethode lijm en spijker je eerst het visgraatparket vast op de ondervloer. De kartelrand die dan aan de randen ontstaat schijn je dan ineens recht te moeten afzagen.
  Het lijkt mij niet zo'n goed plan om je zaagtafel op de kop over je vloer te bewegen. :lol:

  Het gaat er dus om dat de vloer al vast ligt en dat je er dan alsnog een keurig nette zaagsnede in moet maken.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Dan heb je een goede handcirkelzaag en een geleideplaat nodig.
  Je tekent een lijn af, leg de geleideplaat er tegen aan, en over het profiel van de geleideplaat zaagt de cirkelzaag dan exact langs het lijntje.

  Met een goede diepte instelling zaag je niet te diep. Indien je het spouwmes kan verwijderen kan je de zaag ook nog als invalzaag laten werken.
  Dit soort zagen en geleiders zijn voor een flink bedrag te koop (maar dan heb je ook wat). Huren zal ook wel mogelijk zijn.
   

  Fiesiekus

  • #5
  Ik dacht 't om de opvulrand ging; dat die precies afgekort moest worden....
   

  BeeTeeWee

  • #6
  @Fiesiekus: neuh, daar had ik me best mee gered...

  @Frank: Kijk, daar kunnen we wat mee! Ik had al eens even gebladerd in het boekje van de oranje gereedschapverhuurder, maar kon niet zo snel iets van m'n gading vinden...
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Stel nou dat je klussen leuk vindt, en je denkt al langer over een cirkelzaag dan kan je het beste zo'n ding kopen. Het is even slikken voor de prijs, maar ook een genot om mee te werken. Ik heb zelf zoiets aangeschaft voordat ik aan een grote klus begon.

  Met twee geleiders die je aan elkaar kan koppelen kan je zonder moeite een volle plaat hout in iedere maat zagen die je wilt. Ook langs een schuine lijn is dan geen probleem.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Een zaagmachine die je steeds op en neer kunt bewegen heet een invalzaagmachine, die is niet echt geschikt voor dit werk, iedere keer bij het zagen van een klein stukje kun je de aanzet van de zaag zien.

  Gebruik een gewone cirkelzaagmachine langs een geleider en laat het spouwmes zitten, dit is een beveiliging.
  Ook een gewone cikelzaag is gedeeltelijk als invalzaag te benutten met het spouwmes eraan, bijna altijd is het spouwmes iets in de hoogte te verstellen.
   

  BeeTeeWee

  • #9
  @Frank: ik kom om in het gereedschap, ook een onbenullig zware 235mm cirkelzaag heb ik wel, maar zonder geleiderail. Voor het fijnere werk dacht ik toch al aan een wat handzamer modelletje en een wat fijngetander zaagblad dan waar ik m'n constructiewerk mee deed...

  Ik zet m'n grote cirkelzaag denk ik maar te koop en ga op zoek naar een wat kleinere zaagmachine met railsysteem. Dank voor jullie tips!
   

  Lance

  • #10
  De hele vloer leggen, dan de afstand vanuit de hoeken opmeten en een lijn spatten over het overstekende hout. Dan met een invalzaag de volledige lijn volgen tijdens het zagen.

  Resultaat een mooie strakke lijn om de bies + band te plaatsen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu