Afwerking rand gips bij schuifpui

Zakraket

  • #1
Wij hebben een HSB woning met 180mm dikke wanden. In die wanden zijn twee 180mm dikke schuifpuien gezet. De schuifpuien hebben "vlakke" kozijnprofielen (laat ik zeggen: 180x70mm rechthoek zonder randjes). De deuren zijn ook vlak qua profiel.
Die schuifpuien zitten dus helemaal vlak in het casco, zowel binnen als buiten.

We zijn nu bezig om de binnenwanden met gipsplaten (12,5mm dik) te bekleden. Ik heb nu de gipsplaten ong 1cm over het kozijn laten lopen.

Nu vraag ik me af op welke manier ik de rand van de gipsplaten netjes kan afwerken.
Ik denk zelf aan een aluminium hoekprofiel van zeg 13x30mm in de kleur van de kozijnen (RAL 7016), met kit gelijmd tegen de gipsplaten

Omdat helaas niet alles helemaal recht is zitten er wat kleine afwijkingen in. De kozijnen zijn wel perfect waterpas gezet. Daardoor zitten de gipsplaten niet overal strak op het kozijn aangesloten.

Voorbeeld: bij 1 kozijn zit de gipsplaat aan de zijkant boven en midden mooi aangesloten op het kozijn, maar de onderste 50-60cm zit er (oplopend) een spleet van zo'n 3-4mm.

Een ongelijkzijdig hoekprofiel van 13x30mm gaat dan niet passen, want zal onder ook niet aansluiten op het kozijn aan de 13mm zijde.
Maak ik het profiel 17x30mm, dan sluit het onder wel aan, dan zal het boven niet aansluiten op de gipsplaat (aan de 30mm zijde) of helemaal kromtrekken doordat de lange zijde niet goed op de gipsplaat ligt.
Misschien een tussenweg? 15x30mm en dan accepteren dat er zowel boven als onder een kleine opening zal ontstaan aan beide kanten van het profiel, en niet te hard in de kit drukken

Wat zijn de gebruikelijke afwerkopties voor zo'n situatie?

Hoe werk je normaliter uberhaupt het einde van zo'n gipsplaat af (nog even geen rekening houdend met de afwijkingen)
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Voor jou en duidelijk verhaal maar voor mij en als ik voor andere forumleden mag spreken, niet. Plaats even een paar fotos van de situatie alsjeblieft.
 

Zakraket

  • #3
Ik was er al bang voor ;)

Hier sluit de gipsplaat mooi aan
1.jpg


Kozijnrechts. Is dus een 180mm kozijnprofiel in een 180mm HSB wand
2.jpg


Hier zit een kier achter de gipsplaat van zo'n 3-4mm omdat de HSB wand hier scheef staat en het kozijn waterpas is gezet
3.jpg


4.jpg
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Kijk dit verduidelijkt de boel
Wie heeft dit zo afgewerkt? Of zeg maar gewoon niet afgewerkt. Een nette manier die wij een aannemer of particulier aanbevelen is het plaatsen van stucstop profielen van 14mm. Deze eerst plaatsen vervolgens gipsplaat 12.5 mm en daarna afwerken.

Wil je het op deze manier toepassen zul je de geplaatste gipsplaten moeten verwijderen. Dan kun je ook direct de stijlen aanpassen en deze te lood stellen of af te schaven op de plek waar de gipsplaat 3 a 4 mm wijkt
 

Zakraket

  • #5
Het is niet afgewerkt, ik vraag juist hoe dit het beste afgewerkt kan worden, en dat ga ik zelf doen.

Volgens mij is het gangbaarder dat het kozijn verdiept in de dagkant ligt (een dagkant van minimaal enkele cms) omdat in de traditionele (steen)bouw de wanden veel dikker zijn. Dan zet je gipsplaten (of ander plaatwerk) in de dagkant en stuc je het af.

Bedankt voor de tip, die strip krijgen we nog wel achter de gipsplaten gedrukt als we een paar schroefjes losdraaien. Ik weet alleen niet of ik het mooi vind als we een gips dagkantje van een kleine 15mm krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu