Afwerking loodslab boven openslaande deuren

Nettenboeter

  • #1
Wij hebben openslaande deuren laten plaatsen, op de plek waar eerder al een raamkozijn zat. De aannemer heeft echter nagelaten de ruimte tussen muur en bovenzijde kozijn netjes af te werken. De loodslab die er zit lijkt nog in orde, maar het kitwerk of wat het ook mag zijn, ontbreekt op een aantal plekken danwel brokkelt af:


De afwerking van de loodslab lijkt echter geen (acrylaat-)kit te zijn maar een harder materiaal. Iemand enig idee wat het is? En hoe we dit netjes kunnen herstellen, zodanig dat het nog wel overschilderbaar is??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De aannemer er weer bij halen, u hebt garantie op het werk.
 

Nettenboeter

  • #3
Geprobeerd, maar die geeft geen thuis helaas :-(
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Hoezo geeft geen thuis? Hij is gewoon nog niet klaar met zijn werk.

Stel hem in gebreke (ook per brief) en noem een (redelijke!) termijn waarbinnen hij dit op moet lossen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik kan het verkeerd hebben. Kit sluit de verbinding van het lood met de steen volledig af. Dus het water wat eventueel aan de achterkant van het buitenblad naar beneden loopt kan niet meer weg.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Volgens mij is het oude lood en de kitnaad blijven zitten.

Het oude kozijn lijkt verwijderd, waarna het nieuwe kozijn er tegenaan is gezet.
 

Nettenboeter

  • #7
Bedankt voor alle reacties!

Probleem is dat de openslaande deuren er inmiddels al bijna 2 jaar terug in zijn gezet, dus wellicht dat de aannemer daarom niet van zich laat horen. Stom van ons ook natuurlijk, maar in de tussentijd zijn er 2 kinderen geboren dus waren we druk met andere dingen...

Het is inderdaad de oude loodslab die er nog zit en de oude kitrand (of wat het ook is). We hebben nog nooit last van lekkage gehad hier, ook omdat de dakgoot nog een stuk doorloopt.

Hoe kunnen we dit nu het beste herstellen? Het gedeelte dat bloot ligt dicht kitten? Of de kitrand over de volle breedte van het kozijn vervangen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Zo te zien heeft de aannemer het lood meegeschilderd met hoogglans verf. Het lood zet uit en krimpt weer. En dus houdt de verf niet. Als het lood technisch in orde is, zou je heel voorzichtig de verf moeten verwijderen. Ik las ook dat het lood schoon is te maken met WD40, maar heb hier zelf geen ervaring mee.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Oppassen met wd40 op of nabij bitumen, die wordt opgelost.
 

Nettenboeter

  • #10
De verf zit er al heel lang op en is dus niet door de aannemer aangebracht. Moet zeggen dat de verf er over het geheel genomen nog prima op zit, dus wellicht is de kitrand niet van lood?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Ik zie vooral veel scheurtjes in de lak op het lood. Zeker van het midden tot boven de rechter deur. Bij het vervangen van het kozijn moest het lood even weggebogen worden, en na het plaatsen van het kozijn weer teruggebogen. Daardoor laat de verf (en de afdichting) op het lood los.

Misschien dat die afdichting van oudsher uit stopverf bestond.... Dan bestond de fout al. Zie ook de opmerking van Wgb. Want het is niet verstandig om de ruimte tussen lood en muur dicht te zetten. Je wilt immers dat er vocht naar buiten kan komen via de ruimte, en het vocht dus niet opsluiten.

Dus uitkrabben en overschilderen.
 

Nettenboeter

  • #12
Bedankt wederom! Dus als ik jullie goed begrijp moet ik de witte kit- of stopverflaag helemaal verwijderen en er niets voor terugdoen in de plaats?
En de loodslab kan ik dus eigenlijk niet overschilderen omdat de verflaag zal barsten bij uitzetten danwel Krimpen van het lood?
 

Nettenboeter

  • #13
Goedenavond, het heeft even geduurd, maar ik heb dan eindelijk de witte bitumenlaag verwijderd.
De loodslab zit er nog zoals te zien is op bijgevoegde foto's.

Als ik jullie adviezen eerder goed begrepen heb moet ik de voeg boven de loodslab open laten. Probleem is alleen dat de voeg op sommige punten vrij hoog is en ik dit er ontzettend lelijk vind uitzien. Ook de loodslab ziet er niet uit, en zou ik graag in dezelfde kleur als het kozijn willen schilderen of overkitten.

Is dit echt niet mogelijk op een of andere manier? Kan ik voor de voeg in plaats van kit bijvoorbeeld voegmortel gebruiken om hem te dichten? En is er aan die loodslab nog wat te doen anders dan schuren en bijtimmeren?

 

Nettenboeter

  • #14
Ok de loodslab ga ik schoonmaken met wd40 en niet overschilderen. Blijft over de ruimte tussen loodslab en kozijn. Kan ik deze fldicht kitten, of beter dicht smeren met voegmortel? Open laten is wat mij betreft geen optie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Platslaan kun je het beste doen met een houten klosje ertussen... Dan blijft er nauwlijks ruimte over. Ik zou er verder niets aan doen.
 

Nettenboeter

  • #16
Maar als ik de loodslab platsla, wordt de ruimte erboven toch alleen maar groter?
 

Nettenboeter

  • #17
Iemand???
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Hoe groot is die opening? Openingen kleiner dan 1cm kan je beter zo laten. Niet dichtkitten, om de reden waarom je de oude kit hebt verwijderd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ik zou zo iets bij mezelf lekker laten zitten. Jammer dat het in de loop der jaren is ontstaan.
 

Nettenboeter

  • #20
Nog een vraag; waarmee kan ik de loodslab het beste vastnagelen? Gewoon met verzinkte daknagels??
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu