Afwerken onderzijde trap

Ansteusyet

  • #1
Wij hebben een nieuwe dichte trap in huis gekregen, die op zich best mooi is: 2 verschillende houtsoorten (stootborden en treden), alleen lukt het dan niet om alle kieren en schroefgaten netjes weg te werken... De trap in zijn geheel aan de onderkant schilderen is best een heel werk en volgens mij lastig om mooi strak te krijgen...

Bij mijn ouders is de trap aan de onderzijde helemaal dicht en keurig afgewerkt. (voorheen behang en nu granol). Op zich lijkt me dit een aardig oplossing en ook makkelijker te veranderen (in elk geval als wordt gekozen voor behang...).

Probleem is alleen: hoe krijg ik de trap zo mooi dicht? Ik heb al gedacht aan aftimmeren met hardboard, maar vanwege de draai in de trap wordt dat een heel gepuzzel... Ook heb ik wel eens gehoord van stuukgaas, maar kan ik dat dan zomaar tegen de onderkant van de trap timmeren? Tussen de treden kan ik dan niet vastzetten en ik kan me voorstellen dat een afwerklaag dan makkelijk scheurt.

Mocht er iemand een oplossing weten: heel graag!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer u zou kunnen beginnen met een paar foto's gaan we al een heel eind richting oplossing :wink:
 

Rotjeknor

  • #3
Tipje: gebruik geen granol! Uiteraard is het je eigen keuze, maar een van mn vorige bewoners kwam ook op dat lumineuze idee. Heb je zo'n mooie strakke onderkant van een trap, ga je het afwerken met zo'n ruw materiaal... Al die hoekjes aan de onderkant zijn een paradijs voor spinnen, probeer granol maar eens schoon te maken...

Ik snap alleen niet wat je nou wilt. Je hebt een mooie nieuwe trap waar kieren in zitten. Is dat dan niet gewoon slecht geplaatst/ op maat gemaakt? Schroefgaten kan je dichtplamuren, kieren dichtkitten, dan heb je toch voldoende voorbereid voor te schilderen?

Of mis ik iets :P
 

H@ns

  • #4
Inderdaad een foto zou flink helpen!
En wat info over de evt. draai van de trap; recht, spil, bordes, etc.

Een trap kiert altijd wel wat, het is immers hout en dat werkt nu eenmaal.
 

Ansteusyet

  • #5
Misshien ter verduidelijking (want helaas: ik ben van de ouderwetse analoge camera en heb geen digitale, zodat een foto momenteel geen optie is..).

Aan de onderkant van de trap kijk ik dus nu tegen de treden aan en het liefst wil ik dat dus dicht hebben, zodat ik een gladde onderkant van de trap heb.

Ik weet dat ik moet kitten, plamuren, schuren, gronden en lakken om hem verder af te werken, alleen wil ik dat dus eigenlijk niet aan de onderkant... Ik wil dus niet de traptreden dicht hebben, want het is al een dichte trap, maar ik wil aan de onderzijde de traptreden niet meer zien: die wil ik weggewerkt.

Uiteraard, als niemand me verder kan helpen, zit er niets anders op dan te schilderen etc., maar juist door de moeilijke bereikbaarheid van de dichte vurenhouten spiltrap naar de 2e verdieping, die 180 graden draait boven de trap vanaf de begane grond, ben ik bang, dat ik hem niet mooi strak geschilderd krijg...

Ik hoop dat dit iets duidelijker is, anders probeer ik bij iemand een digitale camera te regelen voor een foto...
 

Pepjo

  • #6
Ik denk dat aftimmeren met plaatmateriaal het enige juiste is voor dat wat je wil, namelijk het wegwerken van de treden aan de achterkant.

Ook al is het een heel gepuzzel : je doet het maar één keer, en kijkt er daarna altijd met voldoening naar. :wink:
 

H@ns

  • #7
Duidelijk.

Als het echt moet dan doe je er goed aan een stucadoor te laten komen. En vraag vooraf of hij op gaas kan stucen, blijkbaar kunnen ze dat niet allemaal meer.

Plaatmateriaal zal geen optie zijn vrees ik, geen steun, te veel draai en lastige naden. En een uitslag maken van die bocht (dubbel gebogen lijn) op vlak materiaal is meer iets voor een ouderwetse botenbouwer
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Een wild idee: bespannen met doek?

grtz
Henk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Welk soort doek?
 

Addie

  • #10
Bij mijn oma zat gips op riet hier tegenaan. Maar ja dit was vooroorlogse bouw.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Jan schreef:
Welk soort doek?
Geen idee, het was een wild idee :)
Wellicht gewoon katoen of dat spul wat ze voor spanplafonds gebruiken, als dat los te koop is...

grtz
Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu