Afwerken knieschot

Hjdijk

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben mijn zolder aan het verbouwen. Lukt redelijk, maar het vraagstuk knieschot kom in in mijn geval niet uit. Idee is om een knieschot te maken. Deze bestaat links en rechts uit "uittilbare schotten (maagneetjes) in het midden", links en rechts van de oude balk (zie foto), open kastjes van een meter ofzo. Vanuit de dakramen komt straks gips recht naar beneden. Dat gaat de constructie van het knieschot ergens raken. De schuine wand wil ik verder van boven naar beneden van gips voorzien. Ik kom er niet uit in welke volgorde ik de zaken nu moet aanpakken en wat ik aan materiaal nodig heb. Het is nogal een open vraag, maar ik hoop dat iemand mij op weg kan helpen Oh ja de gordingbalk is zo scheef als wat.

Dank!

20230105_120241.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kan het niet goed zien op de foto. Als het recht moet worden zul je de gording moeten omtimmeren, anders wordt er altijd iets scheef, ofwel de hoogte van het knieschot ofwel het gestucte vlak. Maak voordat er gestuct wordt de knieschotten; met een smeerlat kun je aangeven tot waar het stucwerk gaat komen. Later kun je de naad met het stucwerk afwerken met een andere lat (koplat), omdat het sowieso gaat werken op die plaats.

edit: heb je de juiste tape gebruikt om de isolatie af te plakken?
 

Hjdijk

  • #3
Dank! Wat bedoel je precies met omtimmeren? Is het een optie om een bredere balk onder (dus niet wer tegen) de gording te monteren. Die van de muur tot de middenbalk loopt. Die kan ik loodrecht plaatsen en daar tegen aan kan ik dan een afwerklijst (?) monteren. Het gips komt tegen de bovenkant van de afwerklijst. Daar waar het gips die lijst raakt doe ik een latje.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ja dat inderdaad, de gording blijft de constructieve functie houden maar je haalt hem uit het zicht. Eenvoudigweg bijvoorbeeld stroken multiplex of mdf eromheen die wel recht zitten. Kies een materiaal dat weinig werkt en niet kromtrekt geen vuren plank of zo dus.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Eerst rechtmaken wat scheef is.

Dus zorg dat je een stabiel frame bouwt voor de kromme gording. En daar de uitneembare panelen in plaatsen.
 

Hjdijk

  • #6
Dank beide dan ben ik er bijna. Nog een paar vragen:

1.Ik vroeg mij nog wel af of gips met een koplat en direct daaronder aansluitend de afneembare platen op een frame verstandig is. Of dat het beter is onder het gips met koplat nog een strook multiplex of mdf (in het zicht dus) van bijvoorbeel 10 cm te plaatsen en daaronder (pas) de aansluitende platen. Eigenlijk is dat zoals ik het meestal zie maar snap niet helemaal waarom.

2. Idee was een rechte balk (hoe dik/groot?) net onder en voor de gording te plaatsen. Met beugels van de muur links en rechts tot aan de middelste afgezaagde oude balk. Is dat slim?
3. Die balk is dan ook gelijk de bovenkant van het knieschot waar ik de magneetjes voor de afneembare panelen op plaats en het gips met koplat (of extra strook mdf/multiplex) op laat eindigen. Op de vloer komt dan ook een balk met magneetjes. Ik wilde dan dus geen echt raamwerk maken met verticale balkjes zoals je ook wel eens ziet.

Groet
 

Hjdijk

  • #7
Hoi, dankzij jullie tips ben ik nu zover. Ik heb de gipsplaat nu een paar cm laten uitsteken aan de onderkant van de dakramen over het punt heen waar die plaat de schuine platen raakt. De dakramen zelf zijn redelijk op gelijke hoogte. De gordingsbalk (onzichtbaar) die horizontaal over de hele breedte direct onder de dakramen loopt, loopt scheef. Nog tips over hoe en tot waar (hoogte) en hoe ik het knieschot het beste kan maken en kan laten aansluiten?


Dank!

20230119_175243.jpg 20230119_175227.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu