Afwerken isolatieplaten

Mpost

  • #1
Hallo,

Ik heb een paar maanden geleden een semi-bungalow (bouwjaar 1993) gekocht, waar ik inmiddels druk aan het klussen ben. Op de bovenverdieping zaten op de schuine muren kunstof schrootjes gemonteerd.

Omdat ik niet zo'n fan van schrootjes ben, heb deze verwijderd. Hieronder zat dun rachelwerk, met daaronder PUR(?) isolatieplaten. De isolatieplaten zijn voorzien van een witte afwerkingslaag van hout(?), en tussen de platen zitten kunstof T-profielen.

Ik zou eigenlijk het liefst gewoon een gladde muur krijgen, en dus overweeg het rachelwerk te verwijderen en de overgebleven schroefgaten te vullen met allesvuller. Vervolgens wil ik de T-profielen ook verwijderen en de achtergebleven naden te vullen met acrylaatkit. Vervolgens alles schilderen met latex muurverf. Ik heb echter totaal geen verstand van klussen, dus ik weet eigenlijk niet of dit een goed idee is. Die T-profielen zitten er misschien niet voor niets.

Is dit een goede oplossing, of is er een beter alternatief? Ik zou het liefst geen zwaarder rachelwerk + gipsplaten monteren omdat de muur er eigenlijk helemaal niet zo slecht uit ziet.

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De kunststof T's zijn koppelprofielen van de isloatieplaten. Deze isolatieplaten liggen nooit helemaal vlak, en blijven onderling bewegen. Dus profielen verwijderen en kitten gaat niet werken.

Uitrachelen en voorzien van gips of stucplaten geeft toch het mooiste resultaat.
 

Mpost

  • #3
OK, bedankt. Dan toch maar gipsplaten.

Ik zit te denken om metal studs te gebruiken en deze direct tegen de isolatieplaten te plaatsen, daarna 12.5mm gipsplaat ertegenaan. Dit lijkt me alleen best lastig om te doen. De metal studs op de gordingen monteren is natuurlijk eenvoudig, maar aan de uiteinden van de schuine muren moet ik de metal studs onder een hoek monteren. Hoe los je zoiets op? Door een aantal balken verstek te zagen o.i.d.?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
In verband met de problematiek van het dampremmen vraag ik me al jaren af hoeveel deze profielen bijdragen aan de dampdichthied van de constructie.
Dit nog steeds inverband met de adviezen die worden geschreven om de nietjes die je door de dampremmende laag slaat met tape af te plakken.

Persoonlijk zou ik de profielen handhaven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu