Afwerken binnenzijde schuine dak nieuwe woning

Joost.niederer

 • #1
Wie kan mij helpen:

in onze nieuwe woning zijn de schuine daken op de 2e etage niet netjes afgewerkt. De dakplaten zijn beschadigd en er steken metalen en houten balken uit. De bedoeling is om e.e.a. met gipsplaten af te werken, de naden dicht te smeren en dan te laten spackspuiten.

Maar: kan ik de gipsplaten rechstreeks tegen de huidige dakplaten vast maken of is een raamwerkje beter (dan wordt het wel een kleine holle ruimte achter de gipsplaten).

Hoe kan ik de metalen en houten balken best afwerken? Gewoon eromheen met gips en dan laten spacken of de balken volledig achter het houten frame wegwerken (dat kost heel veel ruimteverlies, maar dan krijg je wel een strak resultaat).

Plafond in de nok is ongeveer 3,5 meter hoog, dit moet verlaagd worden. Kan dat gewoon door een houten raamwerk onder de dakbalken vast te maken?

heel erg bedankt voor de reacties!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Een foto van de metalen en houten balken is welkom, dat maakt het iets duidelijker.
   

  Joost.niederer

  • #3
  Dit is het! Kan je er wijs uit?

  PS: Slechts afgewerkt he, door de aannemer, de ruimtes hebben we gekocht als zijnde "slaapkamers" het is nog minder afgewerkt dan een bergzolder.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Is dit bij de eerste oplevering niet gemeld ?

  De constructie op zich is vrij normaal, de balken zou u kunnen schilderen.

  Op het forum geven we verder geen commentaar op werk van anderen, u kunt proberen dit met de aannemer te overleggen, schakel eventueel een bouwkundige hierbij in.
  Komt u er samen niet uit dan is er de geschillencommissie en de consumentensites.

  Succes.
   

  Joost.niederer

  • #5
  Maar mijn bedoeling is ook niet om commentaar te leveren of te vragen. De zaak loopt al lang via GIW. Echter, het feit blijft dat wij de plafonds daar willen verlagen en afwerken, vandaar mijn oorspronkelijke vraag.

  Dus vandaar mijn vraag naar de afwerkingsmogelijkheden met gipsplaten en later stucspuiten. Met name rondom de balken.

  Bij voorbaat dank voor de reactie!
   

  MvanV

  • #6
  Dakplaten zullen normaliter vochtdicht en geïsoleerd zijn.
  Je kan dan gipsplaten er gewoon tegen doen ja.
  Echter een klein regelwerkje is beter, dan barst de stuc erop niet meteen als het dak een beetje beweegt door de wind. Ik zou een lat schroeven op de balken, zodat je boven het staal uitsteekt, en van daaruit latten maken waar ze tegen kunnen, gipsplaten zijn 60 cm breed, dus lat om de 60 cm, met de helft van de breedte van de lat er af, dus bijv 58 cm.

  Je kan ook lange houten schroten gebruiken en die wit maken ofzo.

  Meestal gebruikt men de tussenruimte tussen de balken voor steenwol om te isoleren, maar als het nieuwbouw is en het zijn platen, zit dat al in de platen. Het is dan niet erg besparend meer om nog meer te gebruiken, maar als je de ruimte hebt kan je het best doen.
   

  Joost.niederer

  • #7
  Bedankt voor je reactie! Ik ga inderdaad een klein riggelwerkje maken tegen de schuine platen en dan daartegen de gipsplaten. Er zal ongeveer een 5 cm ruimte tussen zitten. Isolatie wil ik eventueel alleen aan de zonnekant doen tegen de zon, voor de kou heeft het geen zin omdat we op die kamers nooit stoken.

  Maar hoe moet je om de metalen dwarsbalken heen werken? Die metalen balken geven totaal geen houvast voor een riggelwerkje.
   

  Utreg

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Houten klossen strak in de ijzerenbalken plaatsen zodat u toch een uitvulling krijgt.
   

  Joost.niederer

  • #9
  Inderdaad, niet aan gedacht.

  Kan het ook door een riggelwerkje met montagekit te verlijmen, of is dat niet echt degelijk?

  Alle gipsplaten moeten naderhand met spack worden bespoten.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Dat kan maar dan moet u wel rechte latten/balkjes hebben i.v.m. de spanning die in het hout zit, het beste is die te bestellen bij een houthandel, bij de bouwmarkt zit er soms van alles tussen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu