Afwerken binnenzijde kouddak

Wolk

  • #1
Goedenavond ,

Op mijn dakkapel is voorzien van een koud dak .. daar is destijds voor gekozen om zoveel mogelijk hoogte op de zolder over te houden .

Ik was niet echt tevreden over de afwerking van het plafond op zolder dus heb alles erafgetrokken om een mooi nieuw plafond te maken .
Het dak was aan de binnenzijde geïsoleerd met glaswol en voorzien van een plastic folie ( niet vocht regulerend ).

vanwege het feit dat het overal wordt afgeraden om de binnenzijde van een koud dak te isoleren heb ik het glaswol verwijderd.

Ik wil nu het plafond dus opnieuw gaan afwerken en wil dat doen ( om zoveel mogelijk hoogte te winnen) , door tussen het de balken kraaldelen te plaatsen op een rachelwerk.

dit rachelwerk wil ik strak tegen het underlayment aanplaatsen , met daartegen aan de kraaldelen

Het plafond wordt dus nu niet geïsoleerd , kan ik dit zo uitvoeren moet ik hier dan toch nog een dampremmende /regulerende folie aanbrengen .

heeft iemand hier ervaring mee ?

alvast bedankt voor de reacties

ps: balkjes worden donkergebeitst

:lol:
 

Wolk

  • #2
Ben niet helemaal volledig geweest zie ik nu ..

voor de duidelijkheid.

platdak is niet van buiten niet geïsoleerd .. was geen ruimte voor .. zit buiten tegen de vorstpannen aan.

wil het het van binnen uit ook niet isoleren ivm opsluiten vocht.

dus alleen afwerken van de underlayment plaat
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Waar gaat die ruimte voor dienen. Hoe warm gaat het daar in de winter worden.
Voor mijn info hoe dik was de glaswol.

Je foto vind ik wel intressant. Bij de balk in de hoek is die zwarte vlek een vorm van langdurig vochtig zijn geweest idem de onderzijde van de linker balk.
 

Wolk

  • #4
De ruimte gaat een slaapkamer/logeerkamer worden , er hangt een radiator ruimte kan rond de 20 gr. worden.

het glaswol was meen ik 8 cm dik ..

heb je goed gezien .. dat is inderdaad een vochtplek .. het is daar gaan condenseren ..

dit was 2 maandjes geleden goed te zien toen het plafond weg was en de warme lucht condenseerde tegen de koude onderzijde van het dak. dit was vooral bij vorst.

hier moet ik bij zeggen dat ook de was te drogen hing op zolder , dus veel vocht in de lucht .. het openzetten van het raam zorgde er voor dat het vocht snel wegtrok ..

de dakkapel is 10 jaar geleden geplaatst / gerenoveerd , de balken die je ziet zijn van de vorige dakkapel hergebruikt

grt.

Wolk
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dank je voor de info.
Zonder damprem gaat zoiets niet lukken de constructie is tot +3 buiten veilig. Binnen is het 20gr. met een relatieve luchtvochtigheid van 50%. Buiten is het +3 en 80 % vocht. Tussen onderkant dakvloer en bovenkant afwerk planken heb ik 2 cm ruimte aangehouden. Gaat de temperatuur buiten verder naar beneden zal er behoorlijk wat condens komen.
Zonder damprem is de constructie veilig als de temperatuur binnen niet hoger wordt als + 8 gr. met 50% vocht en buiten -10 gr. en 80% vocht.
Let op deze getallen komen tot stand zonder details van de onderzijde van het dak. Dus een houtenplaat waar 3 mm bitumen op ligt. Plaats je de damprem en deze krijg je voor 100% dicht zou het theoretisch moeten kunnen. Als er van binnen uit ergens warme lucht voorbij de damprem kan stromen wordt het verhaal anders. Vandaar de waarschuwing platdak niet isoleren aan de onderzijde.
Ik vraag me af wat je winst gaat worden met deze operatie.
 

Wolk

  • #6
Ik kan helaas geen warmdak maken omdat ik boven op het dak te weinig ruimte heb voor isolatieplaten met een bitumen afwerking , hierdoor zou ik de boeiboorden moeten verhogen , en dat gaat helaas niet ..

Hetzelfde geldt ook voor een omgekeerd dak .. dan kom ik bijna boven de nok uit ..


Ik probeer nu dus het beste te maken van deze bestaande situatie ... zou het ook een optie zijn om beluchting/ventilatie aan te brengen op het platdak , zodat het vocht afgevoerd kan worden ? of evt een pijpje door de boeiboord naar de ruimte tussen onderzijde dak en plafond ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dit is niet op te lossen, zie de getallen die ik heb genoemd, blijft de temperatuur of luchtvochtigheid binnen-of buiten die getallen is er niets aan de hand.
Er wordt berekend met -10 en 80% vocht buiten, binnen met 20 gr. en 50% vocht. Bij deze getallen gaat het echt fout. De grenzen dat het nog net kan heb ik vermeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu