Afwatering in onze achtertuin

Lies19

 • #1
Ik heb een vraag over de afwatering in onze achtertuin.

Onze tuin is 10 meter diep en 6 meter breed en loopt in principe niet af naar de straat toe. De hoogte van de straat is gelijk aan de onderkant van de dorpel van de achtergevel. In de tuin staat een schuur van 400x230. Er komt een trampoline van 300x200. En aan beide kanten komt in de lengte een border van 60x200.

Het idee van de stratenmaker is nu om de bestrating op gelijke hoogte als het midden van de dorpel te leggen (2 cm onder bovenkant dorpel), zodat er een afschot van 3 cm naar de straat ontstaat. Dat is dus 3 cm afschot over 10 meter. Daarnaast komt er een lichte bolling naar beide zijkanten van de tuin (naar de borders). Tussen de dorpel en de eerste rij tegels komt dan een lijntje grind van +/- 8 cm. In principe loopt het water dus van het huis (en van het rijtje grind) af en tevens naar de zijkanten naar de borders.

Nu is het volgens mij standaard op 1 cm afschot per meter aan te houden. Ik vraag me dus af of 3 cm over 10 meter wel voldoende is. We hebben dus wel een trampoline in de tuin en 2 borders aan de zijkanten en dus de bolling naar de borders.

Tweede vraag is hoe verstandig het is om tegen de dorpel aan te zitten. De aannemer die de aanbouw had geplaatst zei dat we bij het betegelen wel een stuk onder de dorpel moesten gaan zitten (ivm rot). De stratenmaker komt er dus tegenaan met grind. Grind houdt volgens hem het water niet vast en zorgt ook dat er lucht bij kan.

Wat denken jullie? 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hessie

  Specialist Verwarming
  • #2
  Bestrating hoger dan onderkant dorpel geeft vroeg of laat een verrotte dorpel. Niet doen dus!

  Het komt er dus op neer dat het peil van de woning gelijk is aan het straatpeil? Vreemd. In dat geval zou je een put kunnen overwegen in het midden van de tuin.
   

  Lies19

  • #3
  Ja helaas is de woning echt gelijk. 2 keer na laten meten... Maar dan gaan we een goot plaatsen. Goot onder dorpel en dan tuin naar borders laten aflopen en naar de goot is dat verstandig?
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #4
  Wordt wel gedaan, goot voor de dorpel. Nadeel is wel, dat bij de kleinste verstopping van de goot het water alsnog tegen de dorpel staat.

  Zelf zet ik de goot/put liever aan de andere kant van het terras.
   

  BertPleizier

  • #5
  Sluit ik me bij aan: water altijd van je huis af laten stromen, dus de (lijn)goot of put aan de achterkant van de tuin.

  De dorpel goed vrij houden om rotten tegen te gaan. En rond de dorpel grind gebruiken en geen steen.
   

  Lies19

  • #6
  Graag wil ik nog vragen wat dan een goede locatie voor de goot zou zijn. En of een goot van 1,8m groot genoeg is voor ene tuin met ons oppervlakte.
  Zie bijgevoegde afbeelding met schets van de tuin. In het roze is de goot, blauw is de inground trampoline.

  Liefst willen we de goot zoveel mogelijk buiten het zicht plaatsen (zelfs design goten vinden we niet zo mooi)
  Dus we hebben de opties bedacht. En zouden graag advies willen wat verstandig is.

  OF aan de rand tegen de schutting aan plaatsen
  OF onder de rand van de trampoline dus onder het dek. De trampoline komt zo'n 20cm boven de grond uit.

  Bedankt voor jullie reacties alvast
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu