Afwatering en regenton

Marloesm

  • #1
Hallo,
Wij wonen in een nieuwbouwwijk en hebben een mooie schuur weggezet van 4x5. Helaas hebben we niet nagedacht over de opvang/verwerking van hemelwater. Alles stroomt netjes richting regenpijpstuk, maar daarna valt het dus gewoon in onze tuin. En dat vind ik niet zo'n fijn idee vanwege verzakking.
We hebben helaas over het rioolopvangpunt (vast een woord voor) heengetegeld en de openbare putten zijn weliswaar in de brandgang er vlak naast, maar toch enkele meters verderop. Mijn idee was om een grote regenton weg te zetten en die dan maar regelmatig met een slang leeg te laten lopen in de putten. Maar is zo'n ton niet na een nacht regen al vol? En vinden regentonnen vorst wel leuk?
Als iemand hardop wil meedenken, heel graag.
Dank,
Marloes
 

Millew

  • #2
Dat hangt natuurlijk wel van de inhoud van de regenton af.
Uitgaande van een gangbare maat van 200 liter is bij een dakoppervlak van 20 vierkante meter de ton vol na 10 mm regenval.
Een regenval van meer dan 10 mm per dag komt vrij vaak voor. Soms zelfs meerdere dagen achter elkaar.
Hoe vaak kon je voorheen opzoeken in de database van KNMI. Maar dat hebben ze nu overgedaan aan een wetenschappelijk bureau en moet je eerst een (gratis) account maken om bij de gegevens te komen.


Maar als je niet te vaak aan de slag wil met de tuinslang, dan kan je beter iets van 400 liter of groter nemen.

De vorstbestendigheid hangt af van het materiaal van de ton. Iets om op te letten bij aanschaf.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Een overloop is bij alle regentonnen verstandig, de grootte maakt niet uit, duurt alleen iets langer dat ie vol is.

Ik gebruik een kuubsvat als regenton. Deze bevriest elk jaar (ik vergeet hem meestal leeg te laten lopen) minimaal 1 keer en leeft nog steeds. De lege ton is soms na anderhalve dag weer vol met pakweg 50m2 dak.

Het makkelijkst is een regentonautomaat ertussen, en de overloop ergens naar toe dat het geen kwaad kan (bv. een grindput). Als je een goede fundering hebt gemaakt (vorstvrije diepte) zou je je geen zorgen hoeven te maken over verzakking.
 

Convalk

  • #4
Je kan ook een gat in de grond boren en deze vol gooien met grind en daar je afvoer van je hemelwater in laten lopen. dan verdwijnt het vanzelf naar het grondwater.
 

Bouwstakker

  • #5
Wat convalk zegt is maar een oplossing voor een kleine regenbui.
en als je grondwater hoog staat heb je er helemaal niets aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu