Afwasmachine Siemens warmt niet op

Oowolven66

  • #1
Mijn afwasmachine Siemens SX66N051 gaf een week geleden foutcode E09.

Ik ging er dus inderdaad vanuit dat de circulatiepomp (het hitteonderdeel dus) kapot was en heb een nieuw onderdeel besteld. Het nieuwe onderdeel is een paar dagen later aangekomen maar het water is nu nog altijd niet warm. Ik zie wel degelijk dat het water een poos verwarmd wordt zodat het ipv 16 graden 22 graden wordt, maar dat is natuurlijk niet de temperatuur waarmee je een cyclus wil draaien.

Nu is mijn vraag natuurlijk: zou het kunnen dat ik het verkeerde onderdeel besteld heb. Ik heb dit onderdeel besteld dat zonder lekken noch foutmeldingen een perfecte cyclus draait maar zoals gezegd koud, welliswaar zonder de foutcode E09. Ik heb de oude circulatiepomp ook doorgemeten en de punten voor het verwarmingselement gaven 0 ohm ipv 19 ohm, dus er was wel degelijk een probleem met de oude circulatiepomp.

Ik ga er vanuit dat het wisselstuk niet compatibel is met mijn vaatwasser. ID wisselstuk is: Bosch Siemens Circulatiepomp Vaatwasser 12019637. Ik ging ervan uit dat dit compatibel was met mijn vaatwasser.

Mocht dit niet zo zijn en verklaren waarom het water slechts een fractie opwarmt, welk wisselstuk dien ik dan wel te bestellen?

Alvast hartelijk bedankt,
 

Oowolven66

  • #2
Bij nader inzien vermoed ik dat de nieuwe circulatiepomp het wel doet want de vaatwasser trekt na een tijdje iets meer dan 2000 watt maar dat duurt maar een twintigtal seconden.

Ik heb zelf de printplaat nagekeken en daar zit niets verdacht op. Op dit forum heb ik gelezen over de niveauschakelaar en het buisje dat daar naartoe leidt. Zou dat de boosdoener kunnen zijn? Het punt is dat die moeilijk bereikbaar zijn. Hoe kom je daarbij? Langs voor alles uitbouwen of kan je er toch langs achter aan?

Alvast hartelijk bedankt,

Vriendelijke groeten,

Bertold
 

Oowolven66

  • #4
Dag Henk,

Alvast bedankt voor je antwoord. Ik vind het wel straf dat mijn vervangproduct er perfect op past. Ik heb de vaatwasmachine ook even aangesloten op een vermogenmeter en hij trekt een tweetal minuten effectief 1900 WATT. Zou dat niet voldoende moeten zijn om het water op te warmen of is dat veel te kort?

Het lijkt me toch niet dat een andere pomp ineens aan 4000Watt gaat beginnen verwarmen en als er al een thermostaat in dat onderdeel zit, zou dit toch bij dezelfde temperatuur moeten afslaan niet.

Wat ik probeer te vermijden is dat ik opnieuw een onderdeel bestel en met dezelfde problemen zit.

En ook puur uit interesse natuurlijk want niets verhindert me om een nieuw toestel te gaan aankopen maar voor de sport zou ik echt wel willen weten hoe hier de vork aan de steel zit.

Zou jij me anders kunnen meegeven welk onderdeel bepaalt hoe lang je heater het water verwarmt?

Ik heb ook uitgerekend: om 5 liter water van 20° naar 70° te brengen is ongeveer: 5liter x 50 graden x 0,00116kwh nodig ofwel 0,29kwh. Als de heater maar twee minuten het water verwarmt kom je maar aan 0,06 kwh dus dat is veel te laag.

Alvast hartelijk bedankt,

Vriendelijke groeten,

Bertold
 
Laatst bewerkt:

Spockie

  • #5
het kan zijn dat je de bedrading moet veranderen, want de aansluiting van de nieuwe uitvoering hittepomp is anders
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Kijk als ik op jou type ga zoeken bij siemens een op de exsplosie tekening geven ze aan deze hitte pomp, ook worden draden bij geleverd, net wat @Spockie ook zegt dat het veranderd moet worden.
Ga anders even in contact met siemens
1702128072298.png
 

Oowolven66

  • #7
Bedankt voor jullie reacties, maar die bedrading heb ik reeds gewijzigd indertijd dus dat gaat niet het probleem zijn.

Ik vermoed dat het onderdeel dat ik nu heb geïnstalleerd andere signalen doorstuurt naar de printplaat zodat de printplaat denkt dat het reeds 70° is omdat het een 70°-signaal krijgt van het niet compatibele onderdeel dat op zijn beurt slechts een 25°-signaal uitstuurt. Of met andere woorden, het onderdeel dat niet bij mijn vaatwasser lijkt te horen, spreekt een andere taal met de printplaat.

Dat zou dan ook verklaren dat de machine telkens exact rond de 2 minuten het water blijft opwarmen (en dus 2000 Watt opneemt). Het water is dan iets warmer dan het kraantjeswater, maar nog veel te koud.

Ik weet niet of jullie daar een idee van hebben, maar als jullie me zouden kunnen bevestigen dat de thermostaat mede onderdeel van de hittepomp is, dan bestel ik het correcte onderdeel alsnog. Als de thermostaat echter een apart onderdeel is, dan is de kans groot dat het bestellen van een andere hittepomp het probleem niet zal oplossen.

Vriendelijke goreten,
 

Spockie

  • #9
wat is het volledige e-nummer?
Dus ook de 2 cijfers achter de schuine streep, want niet elke versie is compatibel met deze pomp.

Want als het water nog niet warm word dan is waarschijnlijk deze pomp niet compatibel met deze vaatwasser.

Kan ook zijn dat de printplaat kapot is, zijn alle printbanen nog wel goed?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu