Afvoerschema badkamer

Woens

  • #1
Beste klussers, graag had ik jullie mening, tips, ideeen en zo meer over het volgende;

Ik ben onze nieuwe badkamer aan het plannen en dit is hoe ik de afvoer naar het riool wil uitvoeren:


Dit zijn mijn voornaamste twijfelpunten:

1. is het OK om dezelfde diameter te gebruiken voor het vertikale stuk (na T-stuk, waar afvalwater de kruipruite induikt) als voor het horizontale stuk richting verzamelriool? Heb ergens gelezen dat je bij de overgang van vertikaal naar horizontaal best een maatje groter neemt. Maar als er enkel 1 douche, 1 lavabo en wat gedruppel van de ketel doorloopt leek mij een buis van 90mm nogal oversized...

2. Als ontluchting wil ik langst boven uit het T-stuk een flexibel laten vertrekken, via de technische ruimte, naar de oude schoorsteenschacht. Is het een goed idee om de ontluchting via een flexibel te doen of doe ik dit best met een dunne (harde) buis, van 32mm ofzo? OF is ontluchting niet per sé nodig als er niet veel hoogteverschil is én er enkel water en zeep door uw leidingen vloeit?

3. Ik wil een "knits" of andere soort beluchter plaatsen op de buis onder de ketel (sifon met zo'n ventieltje bovenop?). Zinvol of beter eerst kijken of het nodig is en dan er alsnog tussen plaatsen?

4. Binnen wil ik een afschot van ongeveer 1cm per meter aanhouden, dan vertikaal de kruipruimte in en door de gevel richting de verzamelriool (die dan op zijn/haar beurt richting gemeentelijke riool loopt). Hoe diep, uit welk materiaal en in welke staat ik die buis ga vinden is voorlopig nog een verassing... moet ik afhankelijk van de diepte/hoogteverschil de diameters aanpassen? Ik gok dat ik met mijn badkamer afvoer nog 7m van de verzamel riool zit.

Ga (waarschijnlijk, alle lijken zitten nog in hun kast) geen bochten van 90° nodig hebben en wil ergens in de kruipruimte een stuk monteren waarlangst ik de leiding kan uitspuiten/ontstoppen.
 

ADDave

  • #2
Beste Woens,

Om te beginnen zou ik de rioolbuis in de kruipruimte hangen. Als je die ruimte hebt kan je het beter gebruiken. Hierdoor hoef je ook geen sleuf te hakken in de vloer.

Een buis 75mm is groot genoeg voor een douche, wastafel en afvoer CV ketel. Normaal zou een buis 50mm ook voldoen maar omdat je nog 7 meter moet tot het riool zal deze 75mm moeten worden.
De sifon van een wastafel is vaak 32mm en gaat dan over in een buis 40mm. Douche is altijd 50mm.

De buis naar de techniekruimte zou ik proberen weg te werken in een wand. Dit is wel het mooiste, en omdat de ontluchting hier ook doorheen gaat zal deze (ten minste) 50mm moeten worden. Hier kan je ook de afvoer van de CV ketel op aansluiten.

Ontluchting is heel belangrijk voor een goede werking van de afvoer. Maak dit ook met harde pvc buis net zoals de rest.

Sluit de toestellen aan op de buis met 45 graden, niet recht op de leiding (haaks), zodat het water allemaal richting verzamelriool stroomt.
Met uitzondering van het t-stuk bij de cvketel waar de ontluchtingsleiding op zit. Deze mag wel haaks worden aangesloten. Zie hieronder een voorbeeld.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.
 
  • Like
Waarderingen: Woens

Woens

  • #3
Top, bedankt!
 

Woens

  • #4
om even een "oude" draad terug op te halen:

Begin volgende week met de aanleg van de badkamer en bijhorende buizen, maar nu vind ik nergens 75mm buis met mancet verbindingen.
Wat ik wel vind zijn koppelstukken maar geen bochten en dergelijke.
Ik heb begrepen dat lijmverbindingen enkel voor binnen zijn, buiten en in de grond kan je best voor manchet verbindingen gaan.

Wat raden jullie aan, dikker buis (110mm? beetje overkill lijkt mij), of toch 75mm gebruiken en de bochten toch lijmen?
Ik heb 1x 45° bocht en 1x 45° T-stuk nodig de rest is recht op recht tot het aansluitstuk op de hoofdriool
 

Fmrama

  • #5
Even zoeken op PP buis. Dan kom je leveranciers/webshops tegen met 75 mm buis met manchet.
 
  • Like
Waarderingen: Woens

Woens

  • #6
super!
Daar had ik niet aan gedacht....

kan de aansluiting van de PVC op de PP buis ook met een manchetverbinding?
Of heb ik daar zo'n flexibel overgangstuk voor nodig (zo één met van die aanschroef spanriempjes)?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu