Afvoerleidingen jaren '50 apartement

BoudewijnV

  • #1
Ik heb een jaren '50 appartement gekocht dat ik zelf (als leek) aan het verbouwen ben. Het appartement is op de bovenste verdieping, het verlaagde plafond heb ik eruit gehaald en hiervan een verdiepingsvloer gemaakt, zodat er een nieuwe verdieping is ontstaan onder het schuine dak. Op deze zolder moet de badkamer komen.

Plattegrond oude situatie, enkel de 2e verdieping:
oorspronkelijk.jpg


Plattegrond nieuwe situatie, 2e verdieping + zolder:
tweede verdieping.png
zolder.jpg


Op de plaats van de oude keuken is achterin de hoek een afvoer door het beton recht naar beneden (kon er een buis van 2 meter in steken, het is echt een rechte pijp). Wat voor materiaal is me niet helemaal duidelijk, lijkt stenig. Diameter is zo’n 60mm. Hier was oorspronkelijk de keuken op aangesloten, een 40mm pvc pijp was gewoon in dit gat gehangen.

Naast het toilet is de standleiding.

M’n plan is om met 50mm van de douche naar de afvoer van de oorspronkelijke keuken te gaan. De wastafel met 40mm eveneens aan te sluiten op deze leiding.

De afvoer van de nieuwe keuken (gootsteen+vaatwasser) gaat met 40mm langs de wand eveneens naar de afvoer van de oude keuken.

Het toilet wil ik met 110 naar de standleiding brengen.
Fonteintje met 32 ook naar de standleiding

De wasmachine met 40mm naar de standleiding.
schema.png


Vragen:

1. Is het oké om keuken + badkamer aan te sluiten op die oude keukenafvoer?
2. Is 50mm dan genoeg?
3. Klopt het dat ik 90 graden t-stukken moet gebruiken voor de aansluitingen op de verticale 50mm leiding? Of is een Y-stuk ook goed?
4. Ik heb nu 40mm ongelijmd neergelegd voor de keuken. Ik zou daar nog 50mm van kunnen maken, is dat nodig of is 40mm prima?
5. Hoe sluit ik de afvoer aan op dat gat in de betonnen vloer, kan ik er gewoon een 90 graden bochtje inhangen zoals het hiervoor ook was?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
1. Is het oké om keuken + badkamer aan te sluiten op die oude keukenafvoer? NEE
2. Is 50mm dan genoeg? Nee moet 75mm zijn
3. Klopt het dat ik 90 graden t-stukken moet gebruiken voor de aansluitingen op de verticale 50mm leiding? Of is een Y-stuk ook goed? Gewoon 90 graden 75mm x 50
4. Ik heb nu 40mm ongelijmd neergelegd voor de keuken. Ik zou daar nog 50mm van kunnen maken, is dat nodig of is 40mm prima? Beter voor keuken aan sluiting tot standleiding 50mm
5. Hoe sluit ik de afvoer aan op dat gat in de betonnen vloer, kan ik er gewoon een 90 graden bochtje inhangen zoals het hiervoor ook was?
Dat word een probleem omdat je zei een stenige leiding en kan best zijn dat dit asbest is, of een gietijzer en vaak zijn deze leidingen aan gekoekt met vet en roest.
 

BoudewijnV

  • #3
Ha Henk dank voor de antwoorden.

Ik heb wat foto's gemaakt voor de duidelijkheid.

Zo was de afvoer van de oude keuken aangesloten. (Vond ik vreemd met de CV zo tegen de stroomrichting.)
afvoer oud.jpg


Dit is de bestaande afvoer, die gaat loodrecht naar beneden. Binnenmaat ongeveer 6-6,5cm.
afvoer gat.jpg


En de standleiding bij het toilet.
standleiding.jpg




Waarom zou ik dat gat niet meer kunnen gebruiken als afvoer? Omdat badkamer + keuken een grotere diameter vergt? Zou enkel de keuken dan wel een optie zijn? Dat ik de badkamer naar de standleiding breng?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Dit is asbest leiding.
Lekken zal het niet gauw doen want de gootsteen bij buren beneden stroomt dan over als ie verstopt is.
Maar eigenlijk zou het mooi zijn als die asbest leiding er uit gaat en dan samen met buren.

Je wou alles op 50 mm zetten dit is te klein want dat moet 75mm buiten maat zijn.
Beter de badkamer naar standleiding brengen, dan kan keuken 50 blijven.

Ook liep vroeger in zulke huizen de afvoer door naar boven en kwam boven dak uit in zinken buis, nu heeft deze standleiding geen ontluchting.
Ook vind ik vreemd dat de ontspanning in de schoorsteen zit deze condenseert erg en normaal zitten ze op zinkenbuis door dak heen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu