Afvoeren condens ATAG ketel ivm problemen door bevriezing.

Hotzenwalder

  • #1
Tijdens de vorstperiode hebben mijn ouders lekkage gehad op de zolder. Na wat onderzoek bleek dat er een buis lag vanaf de ketel naar de dakgoot. De buis zat helemaal vol water en in de dakgoot zat een grote bonk ijs. Het water wat door de buis werd afgevoerd kon dus niet weg en de afvoer is gaan overlopen met alle gevolgen vandien.

Een dag later is de monteur langs geweest en die constateerde dat inderdaad een afvoer verstopt was door ijsvorming. Hij heeft in de kou 1,5 uur staan hakken om het ijs weg te krijgen. Daarna is er als noodoplossing een kabel door de afvoer gelegd die de temperatuur in de buis op een constante 10 graden houdt. Hierdoor zou het niet meer mogen gebeuren.

De ketel, een ATAG E325, is door hetzelfde bedrijf als waar de monteur werkt geinstalleerd. Het is natuurlijk raar dat ze de condensafvoer naar de dakgoot hebben laten lopen. Mijn ouders hebben de installatievoorschriften erbij gepakt (ook te vinden op internet) en daar staat in
De ATAG CV-ketels produceren condenswater. Dit condenswater moet afgevoerd worden, anders zal de ketel niet meer functioneren.
De gezamenlijke condensafvoerleiding dient door middel van een open verbinding aangesloten te worden op de riolering. Hiermee wordt voorkomen dat eventuele rioolgassen in de ketel terecht komen. De rioolaansluiting moet een minimale diameter van 32 mm hebben.
Monteer de condensafvoerleiding volgens de huidige regelgeving.

Op de gezamenlijke condensafvoerleiding zijn de volgende componenten
aangesloten:
- Condensafvoer;
- Overstortventiel;
- Inlaatcombinatie (alleen Combi-ketels).

Het afvoeren van het condenswater op de hemelwaterafvoer is, met het oog op bevriezingsgevaar, niet toegestaan.

Vul vóór het in bedrijf nemen van de ketel de sifon met water.
Het bedrijf heeft nog geen officiele reactie gegeven. Ze hebben in ieder geval nog geen rekening gestuurd voor de reparatie. De monteur zei daar zelf al over dat als die gestuurd zou worden wij hem niet moesten betalen. De enige reactie tot op heden is
De leiding waar het condens op aangesloten zit was een bestaande leiding die wij niet gemaakt hebben. Toch is dit een erge vervelende situatie die is ontstaan die zeker opgelost moet worden.
Ze nemen hier a.s. maandag contact over op.

In principe zijn we van mening dat de condensafvoer niet correct is aangesloten. Het zou op de riolering moeten worden aangesloten volgens ATAG en ook volgens andere sites op internet. In de offerte stond o.a.
- aansluiten op de aanwezige verwarmings- en tapwaterleidingen en
afvoer
- maken van een PVC-condensleiding met sifon
Uit hun eerste reactie lijkt het alsof ze zeggen... die condensafvoer hebben wij niet aangelegd, dus dat is niet onze schuld... (moet wel worden opgelost). Zo vatten wij het voor nu op. We zijn benieuwd hoe ze het denken op te gaan lossen. Misschien denken ze dat het al is opgelost door de anti-vrieskabel die er nu in ligt. Als dat hun oplossing is, waarom is die kabel dan niet meteen aangesloten?

Wij zijn van mening dat er een goede afvoer moet komen op de riolering. Onze vraag is of we dat conform de installatievoorschriften of geldende bouwregelgeving ook kunnen eisen.

Graag uw inzicht/mening.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Mijn mening:
Geen DHZ vraag, vraagt om be- en veroordeling van werk uitgevoerd door derden.

Speciaal voor u is er een site : https://www.consuwijzer.nl/
Dit topic gaat in tegen de forumregels.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
En daarom doen we er een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu