Afvoer water "bonkt" en water in toilet borrelt, riolering door gespoten

LotteC

  • #1
Ik vroeg me af of iemand ons kon helpen. Wij hebben een jaar geleden een huis gekocht. Er is ons toen verteld dat onze rioleringsbuizen van gres zijn en dat dit soort buizen om de zoveel jaar moeten worden doorgespoten. We merkten dat het water in ons toilet beneden na een aantal dagen regen vaak van niveau veranderde en af en toe borrelde als we veel water van onze bovenverdieping werd afgevoerd (douche/bad/wasmachine).

Om die reden hebben we onze riolering laten doorspoelen, en er bleek inderdaad veel vuil in te zitten en het reinigen was nodig.
Het probleem zou nu verholpen moeten zijn.

Nu is het zo dat we eigenlijk vanaf het moment dat hij gereinigd is meer problemen opmerken. Als er veel water wordt afgevoerd, dan horen we af en toe een harde bonk in de afvoer (vooral in de ochtend?). Ook borrelt het water tijdens het afvoeren nu vaker dan voorheen. Het probleem lijkt dus niet (alleen) in de riolering te liggen.

Heeft iemand hier toevallig ervaring mee en/of tips voor de juiste vervolgstappen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
gresbuizen bestaan uit 1 meter stukken en vaak verzamelputten er zitten dus veel verbindingen in, de buizen willen in de tijd gaan lekken en langzaam verzakken ook willen wortels maar al te graag in deze buizen groeien door de continu bemesting.
Voor een definitieve en langdurige oplossing is vervangen voor pvc de beste keus, voor de korte termijn zou je een camera inspectie kunnen overwegen om te zien hoe eea er aan toe is en vanuit hier verder kijken of er voor de korte termijn iets mogelijk is.
 

LotteC

  • #3
Dankjewel voor je reactie! We hebben gisteren inderdaad een camera inspectie uit laten voeren. Het probleem waar we mee zaten is waarschijnlijk veroorzaakt door de man die onze riolering vorige maand heeft doorgespoeld. Hij had zonder camera gewerkt en had waarschijnlijk niet door dat hij al het vuil juist de verkeerde kant op had gespoeld. Daardoor is er een grote verstopping gekomen.

Hij is nu (goed) doorgespoten, en we zagen op de camera dat er ook inderdaad een stuk was waar wortels naar binnen waren gekomen. Het vervangen van de riolering zullen we dus op korte termijn moeten uitvoeren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu