Afvoer wastafel blijft stinken

PdJ84

 • #1


Hallo allen,

Ik ben door mijn opties heen. Misschien kunnen jullie mij helpen. Paar weken geleden de afvoer van mijn wastafel gereinigd. Alle delen die ik kon demonteren, gedemonteerd en goed schoongemaakt. Vervolgens alles weer teruggeplaatst. Sindsdien blijft er een zeer penetrante rioollucht hangen.

Wat heb ik zelf al gedaan:
- alle rubbers van de ringen gecontroleerd.
- overstort nog extr gereinigd. (Daar leek de stank vandaan te komen)
- sifon gecontroleerd op water. Staat voldoende water in.
- gedeelte tussen wit en grijs pvc op foto opnieuw gelijmd. Lekte een klein beetje.

Hebben jullie nog ideeën? Volgens mij heb ik alles netjes gemonteerd zoals het was. Water loopt gewoon goed door dus van verstopping is geen sprake. Huis is 6 jaar oud.

Bedankt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Maxim1

  • #2
  Aansluiting tussen witte buis en grijze PVC koppeling kan je niet lijmen daar heb je een bocht met rubber voor nodig.
  Als het daarna nog niet is opgelost zal je eerste rubber ook slecht zijn
   

  PdJ84

  • #3
  Bedankt voor je snelle reactie Maxime. Zoals je het ziet op de foto is het destijds ook opgeleverd. Zat wel iets van lijmresten op die verweerd waren. Daarom heb ik het opnieuw proberen te lijmen.

  Het heeft 5 jaar gewerkt zo zonder te stinken. Zou ik het met het lijmen dan misschien erger hebben gemaakt? Overigens stonk het dus ook gewoon voordat ik hem gelijmd heb. Maar wel pas nadat ik alles gereinigd heb.
   

  Maxim1

  • #4
  Ik zou beginnen met die verbinding aan te passen verder zie ik niet echt iets verkeerds
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Als water weg loopt klokt het dan ook in je sifon
   

  BertPleizier

  • #6
  Ik vind de lange horizontale delen van de afvoer zo ongebruikelijk. Heeft voor zo ver ik kan bedenken geen invloed op jenprobleem, maar het is niet "compact" gemaakt zeg maar.

  PS: draai de snelafsluiters van de waterleiding van de wastafelkraan allebei eens dicht en open (elke 3 maanden bijvoorbeeld), dan verkalken ze niet en blijven ze werken als je ze nodog hebt.
   

  PdJ84

  • #7
  Dat klokkend geluid is nog niet echt opgevallen. Zou dat betekenen dat er lucht vanuit riool ruimte krijgt om omhoog te komen zodra er wat door de sifon begint te lopen?

  Rare is dat het dus begonnen is na schoonmaak. Afvoer liep slecht door. Zaten veel zeepresten in buizen. Zouden die zeepresten er juist voor gezorgd hebben dat er geen of minder rioollucht omhoog kon komen?
   

  BertPleizier

  • #8
  Daar denk ik wel aan. Het kan zo zijn dat de sifon leeg getrokken wordt als er ergens anders in huis een afvoer doorloopt (wc, gootsteen, enz.). Het hoeft niet zo zeer de afvoer van de wastafel te zijn die borrelt als de wastafel zelf leeg loopt, maar juist als er een andere afvoer in huis wordt gebruikt dan deze wastafel. Als u alleen woont kan dit alleen wat lastig te testen, want u kunt onmogelijk beneden de wc doorspoelen en tegelijk boven luisteren.

  Door het oude vuil in de buizen was dit leegtrekken minimaal (de afvoer zat voor een deel dicht / verstopt) en werd net voor het sifon helemaal leeg was en kon gaan stinken de wastafel al weer gebruikt en dus de sifon weer bijgevuld.

  Heeft de wastafel een overloop? Zo nee, dan kunt u de afvoer in de wastafel eens sluiten met een rubberen stop. Stinkt het dan nog, dan is de afvoer ergens lek. Stopt de stank, dan moet u het probleem zoeken in een probleem in de beluchting van de afvoer, waardoor de sifon leeggetrokken wordt door een vacuüm in de afvoer na het sifon.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Het lijkt dat het verticale deel op de foto een beetje scheef loopt.
  En het lijkt dat de zwarte afdichtingen boven de wartels uitkomen.
  Volgens mij hoort er bij zo'n afdichting een witte kunststof ring tussen de wartel en de afdichtring te zitten die de afdichtring aandrukt in de verbinding.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu