Afvoer VR ketel

Status
Niet open voor verdere reacties.
Vraagje voor Klusidee Kees n.a.v. zijn reactie op onderwerp Pragmatische oplossing VR ketel .

Je geeft aan dat een VR ketel geen condensafvoer heeft en daarom geen rioolafvoer nodig heeft. Klopt dit? Ik heb nl zelf sinds een maand een VR ketel op zolder en deze spuugt steeds een beetje water uit.

Verhaal van de installatiebedrijf was dan ook dat een VR wel iets water condenseert, maar lang niet zoveel als een HR ketel. Ik heb op zolder geen riool aansluiting, dus ik heb er nu een emmer onder staan.

Overigens was mijn idee om een afvoer op de goot te maken. Maar dit is niet toegestaan omdat het water uit de cv een bepaalde zuurtegraad heeft en deze kan de zinken goot aantasten (volgens installatie bedrijf).

Zou dus betekenen dat ik iedere keer met mijn emmertje naar de wc moet gaan. Een rioolaansluiting op zolder maken lukt mij niet, tenzij ik serieus ga verbouwen. Dus als iemand een andere oplossing heeft...
 
Mijn antwoord bij de genoemde vraag was een algemeen antwoord, zoals dat - voorzover mij bekend - geldt voor dergelijke ketels.
Voor de rest hebben we hier specialisten die veel meer van cv's weten dan ik.

Ik vraag me trouwens af, of dat water niet ergens anders uit komt?
Heb je niet bijvoorbeeld een ketel met een boiler, en komt het water uit de inlaat-combinatie?
Of komt het uit een automatische ontluchter?

Geef in elk geval het merk en typenummer van de ketel waar het om gaat. En eventueel zou je ook nog een foto kunnen opsturen van het onderdeel waar dat water steeds uit komt.
 
Kees, daar heb je gelijk in. Het is de inlaatcombinatie waar ik het over had.
In dat geval is het dus overtollig water tijdens het opwarmen.
Maar volgens mij moet deze ook op een riool, toch?
Of kan dit ook op een (zinken) goot?

Overigens is de ketel een Nefit VRC24/CW4.
 
Was net aan het lezen in de installatie instructies van Nefit:

De rookgassen van de Nefit Economy VR-toestellen zullen na een bepaalde lengte van de rookgasafvoer gaan condenseren. Deze lengte wordt aangeduid als de droge lengte.
...Indien de berekende rookgasafvoerlengte van f) de waarde in onderstaande tabel overschrijdt, dient u er voor te zorgen dat het condenswater voor het toestel wordt afgevoerd naar het riool. Dit is mogelijk door een condensring. Deze condensring dient door middel van een sifon op het riool aangesloten te worden.

Condensring?
 
Ik kan je er verder niet mee helpen, want ik ben onvoldoende ter zake kundig.

Wacht op een advies van een van de cv-specialisten!
 
Een condensring is een verbindingstuk wat in de rookgasafvoer wordt gemonteerd als deze te lang is en er gevaar voor condensvorming is.

Zie het zo: als je een lang schoorsteen maakt bij een VR ketel loopt er vocht langs de wand van de buis naar het toestel toe.
aangezien het toestel geen condensafvoer heeft kan hij het water niet af voeren.

Het condenswater loopt langs de wand van de rookgasafvoerbuis, met de condensring wordt dit water opgevangen en voor dit het toestel bereikt naar de riolering gebracht.
Aangezien je ketel op de zolder hangt is het onwaarschijnlijk, dat je de condensring nodig hebt, omdat je rookgasafvoer kort zal zijn.

Je haalt een aantal zaken door elkaar.
Ja condenswater is argressief en zal zink aanvreten maar het water wat uit je ketel komt is geen condenswater maar lekwater van je inlaatcombinatie en dus gewoon drinkwater.

Maar lozen op de dakgoot heeft 1 groot nadeel, het vriest dicht!
Als het buisje helemaal dicht is gevroren loopt het over op je zolder!

Wat je installateur je had moeten vertellen is dat je ketel een rioolaansluiting nodig heeft om dit water af te voeren.
Je kan natuurlijk met emmers blijven... emmeren... maar dat is natuurlijk onhandig en op de 2e plaats kan het zo zijn je inlaatcombinatie vroeg of laat eens kapot gaat en blijft lekken... dat emmer jij dan niet meer bij.

Advies is dan ook een rioolaansluiting naar de zolder te brengen.
 
Okay, bedankt voor dit antwoord! Ik had nog expliciet aan mijn monteur gevraagd of ik de afvoer van het inlaatcombinatie op de goot mocht aansluiten.

Zijn antwoord was dat dit niet mocht > hij zat er dus even naast.
 
Nee hij zat er niet naast, lees gewoon nog eens wat ik schreef.
Je afvoer van de inlaatcobinatie vriest dicht in de winter, dus laat deze NIET in de dakgoot lopen.
Het water is niet agressief maar je hebt een probleem met bevriezen.
 
Heb je op zolder niet toevallig in de buurt een ontluchtingsbuis van je badkamer lopen?

Daar zou je dit eventueel op aan kunnen sluiten (mits gasdicht i.v.m. stank of sifonnetje ertussen).
 
Je kan wel de afvoer van de inlaatcombie op de goot aansluiten maar let er wel op dat de kans bestaat dat hij in de wintermaanden kan bevriezen.

Sorry voor het dubbele antwoord.
 
@Ketelman: ik wil niet muggeziften, maar hij zat er wel naast.
Ik had hem gevraagd of ik de afvoer van de inlaatcombinatie op de goot mocht aansluiten en zijn antwoord was dat dit niet toegestaan is omdat het water een te hoge zuurgraad bevat.

Niet dat het kan bevriezen. Helaas lukt het mij niet om een afvoer via de badkamer te maken (of ik moet een koof maken).

Een oplossing zou kunnen zijn om toch een afvoer op de goot te maken en de leiding goed te isoleren/eventueel met een Therma-lint. Ik neem aan dat ik de afvoer van de overdrukventiel ook op dezelfde afvoer moet maken? Bedankt voor de reacties zover.
 
Graag wil ik even duidelijk maken, dat het forum bedoeld is om problemen op te lossen, niet om een welles/nietes discussie te voeren over het al of niet juiste advies van een monteur aan huis.

Dus discussie daarover nu s.v.p. stoppen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan