Afvoer vaatwasser stinkt.

Rijnberg

  • #1
Vlak nadat ik de vaatwasser heb aangezet komt er een putlucht uit de gootsteen. Wat kan dat zijn? Komt de geur uit de afvoer van de vaatwasser?
De afvoer zit aangesloten onder de gootsteen boven de sifon.
Vaatwasser zelf stinkt niet en draait elke avond.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Normaal heeft de vaatwasser een eigen sifon of is rechtstreeks achter de sifon van je afvoer met een afsluitrubber/dop op het riool aangesloten.
Ik verwacht dat door het spoelen van vaatwasser of je sifon wordt leeggetrokken en dat daardoor de stank ontstaat.
Of dat de vaatwasser oud water wat nog onderin de vaatwasser stond wegpompt en dat je dat ruikt.
Door de vaatwasser op de juiste manier aan te sluiten ben je waarschijnlijk ook van het probleem af.
Maak eens een foto en plaats die hier dat werkt vaak een heel stuk verhelderend.
 

Rijnberg

  • #3
Zit inderdaad een afsluitrubber tussen. Maar als het goed is kan dat alleen naar buiten bewegen. Ben nu niet thuis voor een foto maar is gewoon een standaard aansluiting. Het is vlak nadat ik hem aanzet. Wat is het eerste dat een vaatwasser doet, siemens in dit geval? Laagje oud water uit de vaatwasser wegpompen? En water van een dag oud stinkt niet zo toch?
 

Deleted member 136646

  • #4
Je zou ook eerst gewoon het sifon kunnen schoonmaken. Als dat lang niet is gebeurd, kan er heel veel prut in zitten en dat kan lekker (naaar riool) stinken!

Overigens zit bij ons de vaatwasser ook boven het sifon aangesloten (en dat is bij heel veel installaties het geval) en stinkt het beslist niet.
 

Rijnberg

  • #5
Die redenatie volg ik niet. Immers dan zou het altijd stinken en niet alleen dat korte moment nadat de vaatwasser aan gaat.
 

Deleted member 136646

  • #6
De vaatwasser pompt aan het begin af, maar meestal is er geen water om af te voeren. Daarom zou het kunnen het zijn, dat ie als het ware lucht in de afvoer pompt en daardoor de boel aldaar in beweging zet. Wat je met water in de gootsteen niet hebt.

En mijn redenatie is, dat je alles wat je makkelijk kunt ondernemen, eerst kunt doen om zaken uit te sluiten.
Het schoonmaken van een sifon is meestal een dergelijk makkelijk uit te voeren klusje.

Vandaar mijn suggestie in die richting. Als je daar geen zin in hebt en een betere verklaring wenst te hebben, dan ook prima hoor!
Het was maar een (klus)idee...
 

Rijnberg

  • #7
Vanavond eens proberen. Vaatwasser draait meestal snachts, ik merk het alleen laatst een paar keer dat ik hem overdag aanzette.
 

Deleted member 136646

  • #8
Dat 's nachts laten draaien van je vaatwasser kan in sommige gevallen voordeliger zijn, met name wanneer je nachtstroomtarief hebt.
Er zijn echter ook risico's aan verbonden. Vaatwassers hebben namelijk een relais om het verwarmingselement te schakelen en die zijn meestal nogal krap gedimensioneerd. Gaat niet heel vaak fout, maar als het fout gaat kan het er zo uitzien:

Dat is een tamelijk recent artikel van 29 september j,l. maar als je een beetje zoekt vind je veel meer!

Er is zelfs een (jarenlange) terugroepactie geweest van één van de bekende merken, omdat er bij een hele serie vaatwassers een groot risico op brand door dat relais was.

Sinds ik weet dat dat risico er is, laat ik de vaatwasser (en ook de wasmachine en droger) niet meer 's nachts draaien, in elk geval niet als we in bed liggen. Stikken door rookvergiftiging is niet echt leuk! Dan maar iets duurder uit.
 

Rijnberg

  • #9
IMG20221024200354.jpg

Sifon schoongemaakt maar niets bijzonders. Ik zal de vaatwasser een keer leeg laten draaien met vaatwas-schoonmaak-tablet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu