Afvoer nieuwe keuken

Steyndewitte

 • #1
Goedenavond,

Binnenkort word er een nieuwe keuken geplaatst en er moeten nog een afvoer verlegd worden.

Op het moment zit de afvoer recht onder de gootsteen. Hier gaat een pijpje 40 de vloer in. Hier boven op zit een Y-stuk waarvan de aftakking via de muur naar de wasmachine loopt. Het betreft een originele keuken van een appartement uit 1955. Let niet op de rommel.Foto van het Ystuk was een beetje lastig maken ivm de keukenkastjes. Hieronder is de onderzijde van het Ystuk:Nu zit ik met het probleem dat sowieso het gebruik van het Ystuk verkeerd is en dat ik dan teveel hoogte verlies. De nieuwe leiding moet onder de keukenkastjes door kunnen lopen. Deze komen wat lager uit.

Daarom wil ik het bestaande Y stuk weghalen en hier een 90° bochtstuk op plaatsen. Of is 2x45 beter? (Wasbak komt op een andere plek) Nu is de vraag of ik dit Y stuk er zo maar af kan krijgen. Volgens mij was er in die tijd nog geen pvc en is het pijpje waar het Y stuk op bevestigd zit een ander materiaal. Ik zie ook sporen van iets in de trant van bitumeuse kit? Hebben jullie een idee hoe dit vroeger werd gedaan? Kan ik eventueel die kit weghalen met terpentine?

Op het toilet lijkt het alsof ze gebruik hebben gemaakt van een 50 sok met twee rubbers er in om de twee materialen te verbinden. Wellicht dat het in de keuken op dezelfde manier gedaan is.Het liefst haal ik het pas uit elkaar als ik een degelijk plan heb. Het vernietigen van de keuken staat over 2 weken op de planning.

Daarnaast lijkt mij de beluchting niet ideaal en heb ik nergens een standleiding waar ik zomaar heen kan zonder te breken dus wilde ik een beluchter plaatsen bij het sifon van de nieuwe wasbak of wasmachine. Is het dan verstandiger diymt zo ver mogelijk stroom opwaarts te plaatsen?

Alvast bedankt!
Groeten Steyn
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Het zou zo maar kunnen, dat de afvoeren die uit de grond komen van lood of koper kunnen zijn.
  Ook lijkt het t-stuk met een bitumen kit vast gelijmd te zitten

  Krab even bij de afvoer in het toilet de verf van het buisje dat uit de grond komt.
  Dan kun je zo zien wat het voor een materiaal is.
  En dan kan er ook beter antwoordt gegeven worden op je vraag.
   

  Steyndewitte

  • #3
  Yes ga ik doen! Grote kans dat ik daar morgen niet aan toe kom. Blijkbaar is er wat te doen in de stad..

  Zaterdag komt er antwoord
   

  Steyndewitte

  • #4
  Sorry dat ik er niet meer op terug ben gekomen, maar het probleem is verholpen. Oplossing hieronder:

  De afvoerbuis was van gietijzer. De loodgieter kwam met het idee om hier een 90° bocht van Ø40 in te steken. Dit paste natuurlijk niet aangezien gietijzer niet volkomen rond is. Daarom heeft hij de bocht verwarmd dmv een brander, deze in het gat gestoken en laten afkoelen. Nu had deze wel de vorm van de gietijzeren afvoer. Na schoonmaken van de buizen heeft hij deze bevestigd met silicone kit.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu