Afvoer maken voor wasmachine

Erikl1982

 • #1
Ik wil mijn wasmachine gaan verplaatsen naar mijn bergruimte, daarvoor heb ik al water en elektra aangelegd, als laatste moet ik nu de afvoer gaan maken.

In de grond van het berghok zit een soort putje waar nu alleen de afvoer van de CV ketel op zit. de buis in de grond heeft een diameter van 75mm, de buis van de CV ketel die er nu op aangesloten zit is 40mm.

De wasmachine komt aan de andere kant van het berghok te staan, daarom was ik al van plan de vloer te gaan verhogen (het berghok ligt nu ook zo'n 3,5 cm lager dan de rest van het huis).

De situatie die ik in gedachten had is ongeveer zo:Ik was van plan om een 40mm buis te gebruiken, dunner dan dat lijkt mij niet verstandig. Ik had gedacht om een sleuf van ongeveer 1cm diep in de grond te vrezen, om er zo voor te zorgen dat ik het berghok niet te veel hoef te verhogen (4cm + tegels die ik er op wil doen is net wat te veel van het goede)

Probleem is dat ik bij het weghalen van het laminaat dat er nu lag er achter kwam dat daar nog een laag zeil onder lag. Dit zeil zit enorm goed vast en is al erg oud. Ik heb mij laten vertellen dat het goed mogelijk is dat er asbest in het zeil verwerkt zit, en iets zegt mij dat de slijptol er in zetten om te vrezen dan niet zo'n goed plan is...

Om een lang verhaal kort te maken: een 40mm buis gaat dus niet passen. Nou zit ik te denken om de 40mm buis vlak voor de grond te splitsen in 2x 32. Met een Y stukje gaat dat best lukken.

Ook de buis van de CV zou ik prima kunnen vervangen door een 32mm buis (daar komt niet meer dan een paar druppels uit)

Vraag is alleen, hoe krijg ik die 3 buizen dan in de 75mm afvoer zonder dat het te dik wordt (met het verhogen van de vloer wil ik het geheel wegwerken). Ik kan nergens koppelstukken vinden waarmee je dit zou kunnen bereiken. Iemand enig idee? of zijn er misschien slimmere manieren om te doen wat ik wil?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertGr

  • #2
  Ik ben geen expert maar een wasmachineslang heeft toch geen grotere diameter dan 35mm?
  Dikker dan de diameter van die slang hoeft m.i. niet.

  Let wel erg goed op dat je geen haakse hoeken (90gr)in je buis maakt. Maximaal 135gr !

  Dit voorkomt stuwing van lucht in je buis wat voor ophoping van lucht zorgt en wat weer gepaard gaat met irritante borrelgeluiden.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Stuwing in een buis ontstaat ook bij een te kleine diameter, minimaal is 40 mm nodig over niet al te lange afstand voor de afvoer van een wasmachine.
  Idd, geen haaks bochten gebruiken maar twee van 45 graden.
   

  Erikl1982

  • #4
  Bedankt voor de tips!

  Ik ben uiteindelijk voor deze constructie gegaan:  de 40mm afvoer vertak ik naar 2x 32mm, wat uiteindelijk (samen met de afvoer van de CV) weer samenkomt bij de 75mm buis in de vloer.

  Daarna de vloer opgehoogd met zandcement en betegeld, op de plek waar de buizen samenkomen ook nog even een putje er in gemaakt.  De tip over het vermijden van 90 graden bochten las ik helaas pas te laat, dus die zitten er wel in. Voorlopig lijkt het allemaal prima te werken, ik heb al een aantal wasjes kunnen draaien.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Crea constructie, hopelijk blijft het goed gaan.
   

  BertGr

  • #6
  Jammer van die 90gr. 'bochten'.
  Hopelijk levert dat geen stuwing op.
   

  Stefan666

  • #7
  Best creatief inderdaad, denk dat het wel werkt.
  Die zijtak zal het teveel aan water wegpakken

  Als het dan toch misgaat / die 90 bocht wat vertraging oplevert.

  ( heb heel lang als nood op een 32mm gezeten, dat ging nét )

  Naja.. nu 2x 32mm.. Als je er geen dompelpomp aanhangt zou t goed moeten gaan toch ?
   

  Erikl1982

  • #8
  Op dit moment wekt het prima, voordat ik alles dicht maakte heb ik er wat gieters water doorheen gegooid, en dat liep zonder problemen weg.

  Enige wat misschien wat meer kans op is, zijn verstoppingen, maar de wasmachine heeft een goed filter wat het grofste spul (katten haren en dergelijke) er uit filtert.
   

  BertGr

  • #9
  Grootste gevaar is de zeepresten die zich afzetten en waar alle haren, klontjes, korreltjes zich aan hechten.

  Periodiek spoelen met amonia=oplossing om de buiswand schoonte houden lijkt mij wijs.
  Of een ander, meer milieuvriendelijk, goedje.

  Met een mechanische ontstopper is nog maar de vraag in welke buis je uitkomt.
  Het is zaak het zover niet te laten komen dat mechanische ontstopping nodig is.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #10
  In een wasmachine afvoer komen geen haren.
  Klontjes en korreltjes ook niet.

  De buis wordt van binnen glad door het wasmiddel, verstopping komt vrijwel nooit voor.
  Indien mogelijk zet ik de afvoer van een wasmachine zoveel mogelijk als laatste in de afvoer, de rest wordt dan mooi doorgespoeld.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu