Afvoer douche geeft lekkage

Ffkoot

  • #1
Op de beneden verdieping ontstond een lekkage plek op het plafond. Dus vandaag de douche afvoer gesloopt. Ik heb het zelf niet gemaakt, en heb ook niet veel verstand van douche afvoer. Al sinds tijden begint de deksel op de afvoer wel eens te rammelen als ik een volgelopen wasbak laat leeglopen.
Na het verwijderen van de kit kon ik de ijzeren afvoer er vrij makkelijk uit tillen. Ik zie nergens een lek, behalve dat de aansluiting van de metalen afvoer op de pvc buis los zit, en geen rubber rand. Tevens zie ik nergens een "afsluit" bocht. Iemand tips?
Foto 1: overzicht
Foto 2: afvoer
Foto 3: recht naar beneden in gat. PVC buis met een 10cm koppel stuk.
Foto 4: even hoofd draaien. Buis die naar bad afvoer loopt, richting hoofd afvoer (aanname). rechterkant van foto is boven.
Foto 5: 90 graden bocht





 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Met afsluitbocht bedoel je waarschijnlijk een sifon, die zit ingebouwd in het putje. Als het water in de kom hoog genoeg staat sluit hij de afvoer luchtdicht tov het riool.

Klepperen van het deksel hoort niet, waarschijnlijk is er geen ontspanningsleiding opgenomen in dit deel van de afvoer.

Zo'n putje hoort dus op een sok met rubber manchet aan te sluiten. Zodoende kan je hem aanbrengen na het tegelen op de juiste hoogte stellen en toch goed af laten sluiten.

Dat is nu niet het geval en ik denk dat het de moeite loont om te kijken of je de lijmsok die er nu zit los kan halen en er een rubber manchet voor terug te plaatsen. Rustig verwarmen met een verf fohn op het gelijmde gedeelte en met een waterpomptang aan de bovenkant pakken en wat wrikken en draaien. Of als het kan met een ijzerzaagblad eerst een stukje over de lengte inzagen, net niet tot op de buis. Als je hem dan pakt met de tang en draait kan hij er zo afknappen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Even een plaatje voor de duidelijk heid als je de sok los wilt halen.


----------------------------------------------------------------------
wil je een stukje buis er uit halen dan kan je het zo doen

 

Kacheltje

  • #4
Heb je de aansluiting van de afvoerput ook gecontroleerd op lakage?
Als de koppeling op de sok lekt dan zal dat gebeuren als de afvoerbuis vol met water loopt en over gaat lopen. Zo neiet zal het water niet omhoog kruipen. Bij gelijktijdig gebruik van douche en wastafel kan het zijn dat de doucheput zijn water niet kwijt kan, wat je waarneemt met het klepperen. ook dan zal een niet dichte verbinding lekage vertonen.

Wat zijn de diameters? Als bad, douche en wastafel op 1 afvoer uitkomen moet de hoofdafvoer wel voldoende diameter hebben.

Een rubberen manchet is wel de manier om de put goed dicht aan te laten sluiten op de afvoer. inlijmen of kitten is een gok of het wel of niet dicht zit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Overlopen van het doucheputje was niet aan de orde.
Kleine lekkage kan ook veroorzaakt worden door capillaire werking bij een niet goed sluitende verbinding, er hoopt zich vocht op in de slechte verbinding en door, in dit geval, een volle wasbak leeg te laten lopen wordt er druk gezet op het vocht in de slechte verbinding waardoor er iets water uit gedrukt wordt.

@ Ffkoot: Een volle wasbak kan nogal wat druk op de afvoer veroorzaken en daarmee het klapperen van het deksel veroorzaken.
Wat doet het deksel wanneer u de kraan voluit zet ?

Zo te zien op de foto kunt u in het stukje standleiding onder het putje de nieuwe aansluiting wel kwijt, u hoeft dan niets uit elkaar te halen.
Zie voor het materiaal de reactie van Frank.
 

Kacheltje

  • #6
Een capilaire werking is nooit over de rand van de buis zelf uitkomen, onmogelijk en zal daardoor nooit lekage of een overstroming van de buis veroorzaken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Kacheltje, ik begrijp niet wat je bedoelt, kan je het voor me uitleggen?
 

Tiho

  • #8
Capilaire werking wil zeggen dat een nauwe ruimte zichzelf volzuigt, totdat hij vol is. Dan stopt het.
 

Kacheltje

  • #9
Zie Tiho z`n antwoord Frank, veel eenvoudiger is het niet uit te leggen.
Afhankelijk van de ruimte tussen de spleet kan het ook deels zijn maar nooit verder.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Zelf heb ik veel meer het vermoeden dat de put zelf niet goed is in gestort.

Omdat cement minimaal is als dekking, en de put niet ingesmeerd met lijm en dan bestrooit is met zand zodat er een betere hechting is.

Je had in begin op de uitlopen van een rvs putjes met een sok op gelijmd met 2 componenten lijm.

Deze kan los gegaan zijn doordat er spanning op staat.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Ik denk ook dat het een slechte verbinding is geweest tussen put en sok.
En wat betreft de capillaire werking, dat gaat alleen op als er een zeer dunne opening is tussen buis en sok.
Een capillair kan uit een bak tot grotere hoogte dan het staande niveau een vloeistof opzuigen. Als die opening groot genoeg is kan hij wel degelijk overlopen. Dan gaat het principe van nivellerende vaten in werking.
Anders zouden we nooit buizen hoeven te lijmen om een waterdichte verbinding te krijgen, toch :wink: .
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Bekijk putje eens aan de buiten zijde daar zie je sporen van lekkage van boven af.

Dat putje had vol in de beton moeten storten, evt met behulp van een bekisting er onder te maken.

Dat verbinding los zit kan je alleen water omhoog komen als afvoer slecht weg loopt.

dus er kunnen 2 lekkage punten zijn.
 

Kacheltje

  • #13
Kan niet Frank. Einde buis betekent einde capilaire werking.
Zou wel mooi zijn kun je zonder toevoeging van energie water verpompen dan heb je de pepemobile uitgevonden, als je dat kan kun je geld als water verdienen. :mrgreen:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Ik ben bang dat we wat gaan theoretiseren maar dat van dat capillair gaat alleen op als het niveau lager staat dan het einde van de buis. Als het water niveau tijdelijk hoger staat loopt hij wel degelijk over.

Edit je bedoelt perpetuum mobile neem ik aan?
 

Kacheltje

  • #15
We wachten wel af of er nog response komt van Ffkoot en of we daar wat mee kunnen voor de discussie van klus op cursus nederlands uitkomt. :wink:

Lees dit eens door Frank misschien geeft je dat een inzicht.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #16
A het zou een cursus Latijn worden.....
B je schrijft eerst: "Zou wel mooi zijn kun je zonder toevoeging van energie water verpompen dan heb je de pepemobile uitgevonden, als je dat kan kun je geld als water verdienen." En vervolgens geef je een via een link een voorbeeld als bewijs voor jouw meningen dat je dat inderdaad wel kan. Waar wil je nu heen?
C Ik ben wel tot een inzicht gekomen maar dat gaat niet over een lekkende afvoer....
 

Tiho

  • #17
Als het waternivo tijdelijk hoger staat, heb je gewone lekkage. Dat is wat Kacheltje aangeeft in zijn eerste bericht.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #18
Dat is ook wat Jan in zijn eerste bericht stelt en wat ik later ook bevestig alleen wordt dat door Kacheltje in zijn bericht van 20:58 ontkracht waarbij hij voorbij gaat aan het gegeven dat het water tijdelijk hoger staat door een grotere toevoer van water.
 

Kacheltje

  • #19
Wat Henk aangaf, een rubberen manchet plaatsen is een oplossing om de verbinding goed af te dichten.

Daarnaast is de afdichting van de put op de vloer marginaal. Kans is groot dat dat gelekt heeft. Wordt er al panisch gedaan om kimband te gebruiken in de hoeken van het tegelwerk ondanks dat dit bij bepaalde kitsoorten dit niet meer nodig is wordt hier met geen woord gerept over de bedenkelijke afdichting van de put op de vloer. En aan de foto`s te zien is daar alle reden toe. Ook Henk gaf dat later ook aan.
Tijdens het douchgebruik kruipt er water doorheen als de afdichting niet goed is, die acht ik groter dan de afvoerverbinding, als dat mag?

Dat het putje kleppert bij het leeg leten lopen van de wastafel geeft aan dat er iets mis is met het afvoersysteem. Dit kan een (aanstaande) verstopping zijn of dat er constructief iets niet klopt. Te dunne afvoeren of de ontspanning van de leiding. Iets wat niet duidelijk wordt met de foto`s. Een vraag ook waar geen antwoord op gekomen is.

Tot zo ver is er weinig meer aan te geven lijkt mij.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #20
Wat @Frank aangaf, een rubberen manchet plaatsen
:wink:


Dat klapperen van de deksel kan je verhelpen door een beluchter op je wastafel te zetten.

je plafond is beneden al stuk dus die moet er daar uit, maak dan een bekisting onder de douche vloer waardoor de put ook beter steun heeft en ook vol in kunt gieten met snelcement.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu