Afvoer 45mm aansluiten op 110mm leiding, bijna horizontaal

Stijn81

 • #1
Beste Medeklussers,

Ik heb een vraag over mijn toekomstige badkamer.
Deze zal gelegen worden op de eerste verdieping. Achter de badkamer langs loopt over de vloer een 110mm leiding, welke verderop naar beneden gaat. Aan het begin van de leiding loopt een pijp omhoog naar het dak voor de be/ontluchting.

Nu is het probleem als volgt. Aan het begin van de 110mm pijp, wil ik mijn toilet aansluiten. Opzich geen probleem. Alleen komt er verderop een aansluiting voor het bad bij. Nog iets verder de wasbak en douche.

Probleem is, denk ik, dat er vrij weinig hoogteverschil is. De 110 mm pijp loopt, iets onder afschot, over de balken van de vloer. Ook de douche en bad komen natuurlijk op de vloer. Eventueel iets verhoogd door 50mm dekvloer. Dat zou betekenen dat de aansluitingen van bad en douche op de 110mm pijp, ongeveer in het midden van de pijp komen (op zo'n 50mm hoogte).

Weten jullie of dit kwaad kan? Ik wil voorkomen dat bij doorspoelen alles de 45mm leiding in loopt. Is er een manier om bovenop de 110mm leiding uit te komen?

Ik heb ter verduidelijking een tekening gemaakt. In blauw de afvoerpijpen. In oranje summier het toilet, bad, douche en wastafel. De rode rondes staan op de punten waar ik momenteel de aansluitingen in gedachten had.

Alvast dank voor het meedenken.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  45mm is eigenlijk geen maat is dat inwendige van 50mm buis of zo.

  want de maten zijn 32,40,50mm in pvc buis
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Ik zou ze sowieso niet haaks aansluiten maar met een 45graden Tstuk in de stroomrichting dan heb je van terugstromen niet zo gauw last tenzij je een ernstige verstopping hebt.
   

  Stijn81

  • #4
  Dank voor de antwoorden.

  Ik zie inderdaad dat ik 45mm gebruikt heb. Dat is inderdaad niet juist.
  Ik wil voor het bad 50mm gebruiken en de douche plus wastafel en beluchting 50 of 75mm.


  Mag ik aannemen dat wanneer je op de zijkant van een 110mm buis een Tstuk onder 45 graden zet, dat dat ok is? Dat moet ik nog wel halen met 5cm afschot vanaf het bad, resp. douche.

  Dank,
   

  Rene de klusser

  Specialist Bouw
  • #5
  Is het mogelijk de douche en het toilet te verwisselen.
  Dit omdat dan de wc dichter bij de valpijp/standleiding zit.
  Zo hoeven jou vekalien niet langs de afvoeren van de rest.
  En natuurlijk zoals aangegeven bochten en t stukken onder 45 graden.
  En die ontluchting naar dak is die standaard 110.
  Of moet deze nog gemaakt worden.
   

  Stijn81

  • #6
  Beste Rene,

  Das fijn meegedacht. Het kan helaas niet, omdat aan de linkerzijde een schuin dak is, waardoor er geen ruimte is voor de douche. De ontluchting moet nog gemaakt worden. Is een andere diameter beter?

  Verder: zou het anders een idee zijn om de 110mm leiding naar de standleiding te leiden en het bad, de douche en wastafel separaat in 75mm naar de standleiding?

  grt,
   

  Klus aruba

  • #7
  Beste Stijn,

  Lukt het je om op de standleiding een T-stuk onder het huidige T stuk te krijgen. Dan kan de bad en douche afvoer langs de liggende 110 gelegd worden en vervolgens mbv bochten direct op de standleiding geplaatst worden.

  succes
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Stijn81 schreef:
  Verder: zou het anders een idee zijn om de 110mm leiding naar de standleiding te leiden en het bad, de douche en wastafel separaat in 75mm naar de standleiding?
  Als je daar de ruimte voor hebt zou ik dat zeker doen.
  Je kan dan de verzamelleiding in 75 mm doen en de aansluitingen in 50 mm doen.
   

  Stijn81

  • #9
  Die ruimte is er zeker. Dan gaan we dat zo oplossen.

  dank voor al het meedenken!

  grt,
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu