Afstapje tuin weer gelijk maken aan straat

Onze straat wordt momenteel gerenoveerd en daardoor is alles een stuk hoger komen te liggen. Hierdoor is ons eerdere opstapje veranderd in een afstapje.
Wie heeft het beste idee om dit weer mooi gelijk te maken aan de straat waarbij de gehele look van de tuin intact blijft? De vorige bewoners hebben het destijds volgestort met cement en er natuurstenen in gelegd. Eruit halen is geen optie, dus we willen dat het zo opgevuld wordt dat er weer over gelopen kan worden zonder afstapje. Wat past er mooi in?

113756_tuin1_1.jpg


113756_tuin2_1.jpg


113756_tuin3_1.jpg
 
Ik zou dit probleem neerleggen bij de veroorzaker: De stratenmakers, en daarboven de gemeente. Als zij de boel veranderen, moeten ze ook de aansluiting weer in orde maken. Alhoewel het probleem hier groter is: Al het water blijft staan in de voortuinen als het regent. Zo worden het mooie vijvers.
 
Bij een natuursteenhandel een paar stukken natuursteen halen en het plateautje verhogen. Het is een oppervlakte van niks.

Wellicht is het de moeite waard om eerst te proberen om te tegels los te krijgen. Liggen ze vol in de specie of is er een handje cement over het zandbed gestrooid? Dat maakt nogal een verschil. In het laatste geval moeten de stenen nog wel loskomen.

Maak vooraf een goede foto van bovenaf en nummer de tegels, dan kun je ze weer mooi pas terugplaatsen.
 
Het klopt dat het probleem inderdaad veroorzaakt is door de gemeente/stratenmakers. Ze zijn verplicht de eerste meter te fixen en waar dat kan gebeurd dat ook al gebeurd het niet altijd even netjes. Ze doen echt de eerste meter en als de rest hoger of lager ligt dan heb je alsnog een verschil in je straatje.

In ons geval heeft de vorige bewoner dit gemaakt en wat ik van de buurvrouw begrijp is er een behoorlijke laag cement/beton nodig geweest om het voor elkaar te krijgen. Eruit halen is waarschijnlijk een helse klus, dus makkelijker lijkt het mij om gewoon op de bestaande laag een nieuwe laag cement o.i.d. te storten en dan vergelijkbare flagstones erin te doen. Moet het er ooit uit omdat het nutsbedrijf erbij moet dan hebben we een uitdaging, maar tot op heden zijn we er nog goed mee weg gekomen.

Een andere tegel erin op wat zand lijkt me niet zo'n mooie oplossing. Ik zit er nog wel aan te denken om het vol te storten met grind of split (grijs) aangezien het een komvorm is en je er hooguit twee of drie stappen op zet voor je weer op een vastere ondergrond staat, maar ik vraag me af of dat niet teveel gaat 'bewegen' onder je voeten ondanks de kom waarin het 'vast' ligt.

Omdat de aannemer verplicht is de eerste meter te fixen ben ik wel benieuwd hoe ver die verplichting gaat. Omdat het gestort is kunnen ze het niet zo makkelijk ophogen. Ze kunnen er hooguit wat zand in gooien en een paar overgebleven straattegels of stenen uit de weg die opgebroken is, maar dat wordt er niet mooier op.
Het is inderdaad een stukje van niks, dus ik vraag me af wat de kosten worden om het opnieuw te storten met wat nieuwe natuurstenen. Dat lijkt me namelijk de mooiste oplossing. Kosten verhalen op de gemeente/aannemer gezien de verplichting?

Alvast bedankt voor het meedenken.
 
Ik zou proberen om eerst een steen los te krijgen. Wellicht door ze rondom in de voegen los te boren met je boormachine (niet te wild, want dan kunnen ze op de klopstand breken). Lukt dat dan kun je de rest ook loshalen, gaat het niet dan moet je alsnog een nieuwe laag er over heen leggen. Grind gebruiken zou ik afraden, dat loopt niet prettig, zeker niet bij een afstapje of opstapje.

Ik zou in eerste instantie niet afgaan op alleen de opmerking van de buren dat er "een flinke laag cement gebruikt is". Wat de ene persoon veel vindt, vindt de andere persoon weinig. En bovendien gaat het niet om hoeveelheid, maar of de stenen erg vast liggen of niet.

Als je een restpartijtje kan vinden van de stenen ben je helemaal met een koopje klaar. Kijk eens op Marktplaats bijvoorbeeld.

Wat ik bij dit soort projecten altijd erg jammer vind is dat de opzichter vooraf niet even langskomt bij de mensen. Zoals in uw geval had hij dit vooraf kunnen doorspreken. Met de kraan / shovel wipt hij de stenen zo los en hadden deze opnieuw gebruikt kunnen worden. Nu het trottoir er al in ligt is dat geen optie meer.
 
Als je de stenen los kan krijgen is het inderdaad een kwestie van opnieuw storten en herplaatsen. Gelukkig hebben we het telefoonnummer van de opzichter, dus we kunnen hem zo bellen.

Soms ben ik zo klaar met dat straatje dat hij van mij er helemaal uit mag en de kraanmachinist zal dat waarschijnlijk met weinig moeite kunnen doen (wel even rekening houden met de kabels). Dit kleine stukje eruit wippen is nu wat lastiger denk ik. Helaas werd pas zichtbaar hoe groot het hoogteverschil was nadat ze de straat er weer in gelegd hadden. Het cement is op sommige plekken vrij zacht en laat los, dus zo hard is het nou ook weer niet.

Zelf ben ik alleen niet zo handig dat ik het zelf kan, dus ik zal hulp nodig hebben :)
 
Je kan eerst eens met de projectleider van de gemeente bellen. Kosten verhalen is niet aan de orde als je ze niet eerst in de gelegenheid stelt het op te lossen.
 
Een aantal jaar geleden is bij mij de hele wijk herstraat. Alles is bijna 10 cm omhoog gekomen. Destijds waren ze bij mijn overbuurman de hele voortuin aan het aanleggen. Vanaf het begin van de straat (waar ze op dat moment bezig waren met straten) hebben ze met lasers de nieuwe trottoir- en straathoogte aangegeven bij de overbuurman, zodat het nieuwe tuinpad en de oprit gelijk op de goede hoogte kon worden aangelegd. Er werd zelfs een lading zand gestort als service.

1,5 Maand later waren ze bij de overbuurman aangekomen met straten en alles sloot keurig aan op het nieuwe werk! Zo kan / hoort het ook.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan