Afstand balken lessenaarsdak

Mylife

  • #1
Ik ben bezig met een hok van 6 meter lang en 2 meter diep. Op dit hok komt een lessenaarsdak. Aan de achterwand komen balkdragers aan de voorkant rusten de balken (38x120) op de wand en steken iets over. Dwars op deze balken komen weer 50x70 waarop dan eternit golfplaten worden bevestigt.
Normaal gesproken heb je de balken geloof ik 60 cm h.o.h. nu zou ik ze graag 80cm h.o.h. willen aangezien de wanden de staanders h.o.h. 40 cm hebben.

Kan dit of gaat dit problemen geven (het is niet de bedoeling dat er op het dak gelopen gaat worden dus veel druk zal er niet op komen, hoogstens sneeuw)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De overspanning tussen balkdrager en de tegenoverliggende wand is 2 meter. Hoever steekt het dak door?

hier vind je de gegevens voor het berekenen van de overspanning en hoh afstanden. De maat 38x120 is kleiner dan in de tabel aangegeven. Hoh 80 zou wel kunnen, maar dan met een grotere balkhoogte (en liefst ook wat dikker).
 

Mylife

  • #3
Het dak zal ongeveer 20/30 cm oversteken. De overspanning zal ongeveer 2 meter zijn (197 om precies te zijn) De balkenschuif had ik al bekeken maar de 38x120 kwam er niet in voor zelfs niet bij een korte overspanning. Tevens wordt het geen platdak of vloer maar een lessenaarsdak met golfplaten (110x153 eternit en de rest lichtplaat)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het lessenaarsdak loopt schuin over de 6m lengte?

Op de website van de golfplaten kan je opzoeken hoe groot de maximale ondersteuningsafstand mag zijn. Bij de plaat die ik net zag was dit 1m, maar misschien is het bij andere types anders. Het is verstandig de hoh af te stemmen op de plaatmaat, zodat de naden ondersteund worden.

Om andere hoh afstanden te krijgen kan je de bovenregel van de wanden verdubbelen. Al moet een standaard bovenregel het gewicht tussen twee stijlen ook wel kunnen dragen.
 

Mylife

  • #5
Het lessenaarsdak loopt schuin over 2 meter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Leek me logisch, maar vanwege de 2m overspanning wilde ik het even zeker weten. Er komen dus twee dragende tussenwanden.
 

Mylife

  • #7
De balken (38x120) komen aan de achterwand via balkdragers en aan de voorkant rusten ze op de wand. De wanden zijn gemaakt van 38x89 h.o.h. 40cm met daarop rabat.
Aangezien de wanden h.o.h 40 zijn zou ik de balken/balkdragers graag op de stijlen bevestigen. De balken worden dan h.o.h. 80 cm (40 kan ook maar dat lijkt me zwaar overdreven).
Over de balken komt een aantal 50x70 waarop de eternit platen worden vastgemaakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu