Afschuren, plamuren of gewoon overschilderen ?

Noltha

 • #1
Hallo Klussers,

Weer eens jullie advies nodig. Ik ben onze dakkapel aan het beitsen.
Op de oostkant is het helemaal klaar en wat knapt dat op zeg!

Maar nu op de westkant heb ik een aantal hardnekkige plekken.
Met hardnekkige plekken bedoel ik zoals op de foto waar echt een stuk oude beits 2 a 3 cm van 1 mm dik weg is. Check even de foto, dan snap je wat ik bedoel.Hoe krijg ik dit mooi egaal ? En is er een manier om die oude beitsrichels vlak te krijgen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • renehi

  • #2
  Normaal is het sowieso dat je eerst ontvet, schuurt, daarna grond, dan plamuurt, schuurt, een aflakt in 2 lagen. Eeuhm als de barsten echt 1mm diep zijn, dan gewoon 2 x gronden, tussendoor schuren. Buitenschilderwerk zo min mogelijk plamuren, aangezien je dan weer een 'vreemde' laag tussen de verf doet, wat weer anders reageert op vocht/hitte dan de rest van de verven die je erop doet. Daarbij komt ook dat het buitenschilderwerk is, het moet wel netjes, maar je staat in verhouding wat minder vaak naar je dakkapel te kijken dan naar je slaapkamerdeur die je netjes hebt afgelakt.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Controleer voor u gaat schilderen de afdichting boven de naad, er is duidelijk sprake van vocht in het hout, wordt dit niet eerst verholpen dan heeft het weinig zin te gaan schilderen, u sluit daarmee het vocht op in het hout en dit gaat rotten.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Lijkt mij ook. Het aluminium profiel en ??? van de dakrand afwerking zitten precies boven de naad van het boeideel. Het lijkt erop dat daar water in de kopsenaad en van het hout en wat daar onder zit indringt.
  *wgb*
   

  Noltha

  • #5
  Hallo,

  Komen die scheuren door de vocht? Ze zijn ook erg moeilijk glad te schuren. Waar precies moet ik hem dan afkitten en welke kit moet ik gebruiken hiervoor? ****deels al beantwoord, zag ik later pas****

  Overigens, is het een idee om die 1mm diepe gaten evt met vloeibaar hout op te vullen aangezien plamuur voor buiten niet aangeraden word?
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #6
  Die plekken moet je gewoon glad schuren en niet plamuren. Vervolgens gronden en aflakken. Natuurlijk wel zoals eerder al vermeld de afdichting aan de bovenzijde repareren.
   

  Noltha

  • #7
  Moet ik die rand afkitten (en met wat voor kit?) of met Houtlijm opvullen ?
   

  Noltha

  • #8
  Hierbij nog een 4-tal foto's.

  Geef aub je mening! Tips zijn welkom, ik wil het allemaal netjes op gaan knappen.


  Zoals jullie zien is het hoognodig alles van een nieuwe beitslaag te voorzien. Jullie raden trouwens eerst gronden aan? Moet ik voor buiten nog een speciale grondverf hebben? Die glaslatjes zijn het ergst, daar bladdert de verf er helemaal af. Bij de laatste hagelbui vlogen de repen verf eraf.....

  En bonvenin eerst dus alles mooi schuren, dan die naad bovenin goed afdichten met kit?!? Scheuren dicht ik evt met kneedbaar hout.
  Is er ook nog een truukje tegen die geroeste spijkers?

  Groet,

  Noltha
   

  Fiesiekus

  • #9
  Als je beits gebruikt (wel goed idee) geen grondverf. En ipv kneedbaarhout beter een 2-componenten epoxyhars oid.

  Gezien de slechte staat van het verfwerk: oude verflagen grondig verwijderen.
   

  Noltha

  • #10
  Prima tips, thx.

  Ik post ter zijner tijd foto's van hoe het uiteindelijk geworden is!
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  De naad in de daklijst kitten lukt niet, dat blijft lekken, laat hier eventueel even een loodgieter of een handige kennis naar kijken, ik na zo niet zien of het een zinken deklijst is of een aluminium daktrim.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Zoals ik al opmerkte zit het niet goed bij de aluminium daktrim. De kans is heel erg groot dat dakbedekking daar is gescheurd. Dit moet je zeker herstellen voor dat de schade nog groter wordt.
  *wgb*
   

  Noltha

  • #13
  Jan schreef:
  De naad in de daklijst kitten lukt niet, dat blijft lekken, laat hier eventueel even een loodgieter of een handige kennis naar kijken, ik na zo niet zien of het een zinken deklijst is of een aluminium daktrim.

  Hallo Jan,

  Jazeker, het moet eigenlijk 1 mooie deklijst zijn. Maar ik ben vergeten te melden dat het rechterdeel van de dakkapel er later bij uitgebouwd is.
  De bestaande dakkapel aan de linkerkant is dus uitgebreid met het deel aan de rechterkant. Ze hebben dat destijds dus niet goed gedaan.

  Prutswerk.....wat raden jullie exact aan ? Nieuwe deklijst over de hele lengte? (dit zou betekenen ook voor de buren) Dakbedekking is overigens niet gescheurd op die plek.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Meestal kan er een aluminium strip op de daktrim vastgezet worden zodat ze weer gelijk liggen, dit hangt af van de lengte van de daktrim, bij een lengte van 4 meter moet er een kleine ruimte tussen twee daktrimmen i.v.m. uitzetten en krimpen.
  Vandaar mijn advies iemand met kennis van zaken er bij te halen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu