Afschot riool - huisaansluiting en het gemeenteriool

QÒÓp

  • #1
Beste mensen,

In mijn woning, vrij hoog gesitueerd op de stadsbolwerken (geen tuin) is een beerput (oorspronkelijk een waterput) aanwezig waarop de enige wc in mijn huis is aangesloten.

Nu ben ik bezig met een grondige verbouwing, waarbij oa de bestaande houten bgg vloer wordt vervangen door een betonvloer.
Er blijkt voor mijn huis langs een betonnen rioolerings buis te lopen van ca rond 400, met een afschot van 10 á 15cm (vrij groot afschot dus) per strekkende meter over een totale afstand van ca 30 meter Deze loopt naar het hoofdriool onder de straat. Hierop zitten momententeel 3 hwa's op aangesloten + de afvoer van de douche en keuken. Deze buis is zo ik kan inschatten in 1970 aangelegd alleen voor de afvoer van mijn vuilwater, de buren gaan door de tuinen naar "achteren", maar dit is voor mij geen optie.

Gezien het feit dat de beerput de toegang heeft in de keuken (is nogal smerig, indien de beerput moet worden geleegd), wilde ik deze omzeilen en de bestaande wc + de nieuwe wc (boven) rechtstreeks op de riolering voor mijn huis aansluiten. Ik heb daar nu nog de kans voor, straks met de betonvloer is mijn te nemen beslissing natuurlijk definitief.

Wat raden jullie aan? aansluiting op de bestaande beerput (toegang in keuken, is onhygienisch) of aansluiting op de buis voor mijn huis langs? vrij sterk verloop, wat misschien tot verstoppingen kan leiden?

Graag jullie mening/advies hierover.

grt.

Hendrik
 

BeeTeeWee

  • #2
Tussen de huisaansluiting en het gemeenteriool hoort normaal een put te zitten. Tot en met die put zijn de verstoppingsproblemen voor de bewoners, na de put is het probleem voor de gemeente.

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat een maar liefst 40 cm dikke betonnen riolering bij een particuliere woning is aangelegd. Ligt die pijp buiten de erfgrens en / of is ie van de gemeente?

In dat laatste geval zou ik er maar gewoon op aansluiten. Mooier ware inderdaad een centimetertje afschot geweest, maar met een diameter van 40 centimeter zal ie toch niet heel snel verstoppen?
 

QÒÓp

  • #3
Normaal gesproken wel, maar omdat dit een binnenstad woning betreft is deze put niet aanwezig (100% zeker weet ik dat niet). De betonnen rioleringsbuis (kan trouwens ook 30cm zijn hoor) is er in 1970, tijdens een grote verbouwing aangelegd (door gemeent/ particulier? ik weet het niet), maar wordt niet vermeld in de klicaanvraag, gezien het feit dat mijn perceel volledig is bebouwd (klein perceel, kleine woning) lijkt het mij dat de gemeente daarvoor verantwoordelijk is.

Maar ik weet eigenlijk niet hoe snel zoiets verstopt kan raken/raakt, er is mij namelijk verteld dat het "water" sneller wegloopt dan de rest en daardoor de boel verstopt raak, maar er is mij ook verteld dat als de hwa's er op aangesloten zitten, dit wel lekker "doorspoelt" en dat soort problemen op heft.. Ik krijg wat tegenstrijdige adviesen, maar omdat mijn beslissing nogal definitief en permanent is, wil ik geen overhaaste dingen doen.
 

BeeTeeWee

  • #4
Is het bouwkundig onmogelijk om de beerput als een 2e optie gewoon intact te laten? Ik bedoel: je sluit dan in principe gewoon aan op het gemeenteriool, maar legt naast die afvoer een 110mm pijp naar de beerput. Mocht de nood ooit aan de man komen, dan hoef je niet je halve huis af te breken. Dat lijkt me die paar extra tientjes aan materiaal wel waard.
 

QÒÓp

  • #5
De beerput komt nl onder de betonvloer, de bedoeling was dan ook om de isolatielaag over de put te leggen en daarover de betonvloer te storten.. (tenzij ik de put in stand moet houden.) ivm koudebrug.

Maar ik denk dat ik hier wel wat mee kan, dank je!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu