Afschot en tegelen?

Elwin

  • #1
Ik heb een douchehoek van zo'n 90cm bij 150 cm. Aan de wandzijde van 90 cm plaats ik een easydrain met afschot richting deze easydrain. Als ik ga tegelen, tegel ik natuurlijk waterpas, maar aan de lange zijde (150cm) zal natuurlijk de vloer lager uit gaan komen, omdat ik daar een afschot krijg. Dit zal thv de easydrain toch zo'n 1 cm zijn. Hoe vul ik nu dat verloop op. Moet ik daar dikker gaan kitten of moet ik daar eerst gaan voegen? Iemand ervaring in tegelen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ligt de vloer er al in ?
Zo ja, dan dikbedtegellijm gebruiken om het verloop te krijgen, deze lijm kan een verschil van 1 cm wel opvangen.
 

Elwin

  • #3
Nee, dek vloer moet ik nog storten.
Misschien ben ik niet duidelijk genoeg. Als je wandtegels en vloertegels legt, dan kit je de naden tussen deze twee tegels dicht. Krijg je dus een horizontale kitlijn door je hele badkamer. Maar door het afschot loopt deze lijn niet meer horizontaal mee en wordt het verschil tussen deze tegels steeds groter tot ongeveer een cm. Hoe moet ik dat verschil dichten? Of gebruik ik thv de drain een hele wandtegels, die ik schuin zaag, met als gevolg dat ik dus alle onderste wandtegels moet inkorten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als je eerst de wandtegels aanbrengt, en begint iets onder de bovenkant van de drain dan hoef je niets schuin bij te snijden.

Daarna de vloer leggen op afschot in het douche gedeelte.

Zorg van een goede afschot, van tenminste 1,5 á 2 cm naar de drain.

Zorg ook dat er een open voeg zit tussen vloer en wandtegels, en die daarna afkitten.

Ook een voeg houden tussen drain en vloertegels, en die afkitten.

Drean van te voren goed ontvetten, en met een schuurpapiertje wat opruwen.
Dan hecht de kit beter op de goot.
 

Elwin

  • #5
"Als je eerst de wandtegels aanbrengt, en begint iets onder de bovenkant van de drain dan hoef je niets schuin bij te snijden"

dit is mij niet duidelijk. Als ik een vloertje met afschot heb van 150 bij 80 cm en de drain ligt over de lengte van 80 cm tegen de wand, dan krijg ik verloop in de tegelwand van 150 cm, omdat de vloer daar "wegzakt, als het ware, door de afschot" Hoe vul ik dat verschil op, tussen wandtegel en vloertegel.
 

Kloek77

  • #6
Eerst de wandtegels aanbrengen tot onder het uiteindelijke horizontale vloer/tegenniveau. Dan de vloertegels erin en daarbij een verticale voeg openlaten om af te kitten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
dan krijg ik verloop in de tegelwand van 150 cm, omdat de vloer daar "wegzakt
Daar zou ik toch maar 15 mm van maken, een hellingbaan is nou ook weer niet nodig :wink:

Ik begin altijd met de tweede tegel van onderen te zetten na waterpas een lijn uit te zetten, een lat op de wand kan ook.
Met de onderste tegels beginnen met een volle tegel iets onder de drainhoogte, om de twee a drie tegels even een stukje eraf snijden of zagen om goed uit te komen met de afloop van de vloer.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Misschien dat het zo duidelijker is.

 

Elwin

  • #9
Dit is heel duidelijk, maar hoe ga je om met de onderste rij tegels van de rest van de badkamer. Ga je die allemaal op maat snijden, wat dus veel extra werk met zich mee brengt, of ga je de rest van de vloertegels langzaam opdikken met lijm? (ik ga er van uit dat je eerst je dekvloer met afschot gaat storten en dan pas begint met de wandtegels en als laatste je vloertegels)

Wat is er mis mee om alleen het gedeelte van je afschot op maat te snijden en de rest van de onderste rij wandtegels, hele tegels te gebruiken. Dan krijg je thv de drain een heel dun strookje wandtegel die spits toe loopt, of is dit te lastig om te snijden.

Ik ben van plan om de vloer nog te gaan egaliseren, zodat deze super glad is, dat maakt tegelen een fluitje van een cent. Als ik hem moet op hogen, dan is dat egaliseren ook voor niets. Ik kan tegelen, maar wil het natuurlijk wel zo makkelijk mogelijk houden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Als je nu eerst de wandtegels aanbrengt, dus ook de onderste rij, zoals aangegeven op de schets.
En daarna pas de cement dekvloer en de vloertegels, dan hoef je helemaal geen tegels schuin te snijden of een klein reepje onder de wandtegels te zetten.

Als je een klein schuin weglopend reepje onder de vloertegels gaat maken, is dit zeer lekkage gevoelig.
 

Elwin

  • #11
Ja precies, dan begrijp ik het verhaal. Dan moet ik zeker voor het storten een band langs de wandtegels plakken, want je mag niet tegen de wandtegels aan storten ivm werking?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Die band (rand isolatie) er in zetten hoeft niet, of het moet zijn dat er vloerverwarming in de vloer zit.

Wat je wel eerst moet doen, voordat je gaat tegelen is een kimband plaatsen tussen de aansluiting wand en vloer, en in de vertikale hoeken in het douche gedeelte.
Maar daarover staat voldoende geschreven hier op dit forum.
 

Elwin

  • #13
Ja met kimband ben ik bekend, ook al aangeschaft. Ik heb geen vloerverwarming.

Maar als ik het goed begrijp kan ik het beton of eventueel de egaliseer zo tegen de geplaatste wandtegels gieten? ik begreep altijd dat je bij twee verschillende materialen je rekenschap moet houden met werking. En ik dacht dat vloeren tov wanden altijd kunnen werken. Ik vind dit een eng idee, maar trek je deskundigheid zeker niet in twijfel.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Je kunt de afwerk vloer zo tegen de wandtegels aanstorten, zonder eventuele rand isolatie er tussen.

Als je zorgt dat de voeg tussen de vloer en de wandtegels goed open is om afgekit te worden, dan zal dat geen problemen opleveren.

Het spannings verschil is te verwaarlozen, als er geen vloerverwarming in de vloer zit.

En het is helemaal niet eng.
Wij doen het al meer dan 35 jaar zo, en nog dagelijks.
En van de badkamers die we 35 jaar geleden hebben gemaakt, zitten de wand en vloertegels nog goed vast.
Alleen zijn die nu wel verouderd, en toe aan een vernieuwing. :wink:
 

Elwin

  • #15
Beste Peter,

Je schreef: "Als je nu eerst de wandtegels aanbrengt, dus ook de onderste rij, zoals aangegeven op de schets.
En daarna pas de cement dekvloer en de vloertegels, dan hoef je helemaal geen tegels schuin te snijden of een klein reepje onder de wandtegels te zetten. "

Maar als ik bovenstaande volgorde volg, dan kan ik toch geen kimband en pasta gebruiken om de naden of hoeken te dichten. Kimband en de pasta breng je toch aan op de naad van de wand met de dekvloer. Maar de dekvloer komt pas na betegelen wand?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Als je een tegelvoer in de specie gaat leggen, of eerst een cement dekvloer aanbrengt en daarop de tegels gaat lijmen, dan breng je de kimband aan voordat je de wandtegels en cement dekvloer gaat aanbrengen.

Dus de kimband aanbrengen op de wand en op de betonvloer.
Zorg ook dat de kimband pasta hoog genoeg wordt aangebracht, zodat hij minimaal 5 cm achter de wandtegels zit.
 

Elwin

  • #17
Maar in de andere topic raadde je mij aan, ivm afschot, om eerst de wandtegels te plaatsen en pas daarna de dekvloer te gaan storten. Maar de kimband komt onder de wandtegels en loopt over in de dekvloer. Hoe laat ik die kimband nu doorlopen, als eerst de wandtegels geplaatst worden. Gewoon omflappen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #18
Nee

De kimband hoeft niet bovenop de dekvloer te komen, maar mag er ook onder zitten.
Dit is in de meeste gevallen zo.
 

Elwin

  • #19
Met andere woorden, op de kale wand breng ik horizontaal de kimband en pasta aan, (terwijl de dekvloer er nog niet in zit) daarover heen tegel ik, waarbij dus de kimband half onder de tegels uit steekt en daarna stort ik de dekvloer tegen deze kimband en deels wandtegels aan. Dan hangt deze kimband toch recht naar beneden? Op alle voorbeelden zie je dat de kimband in een hoek van 90 graden op de wand en de vloer zit.

Ik vond je idee van eerst wandtegelen en daarna de dekvloer storten een goed idee om zo afschot te creëren, maar hoe ik dat redt met die kimband blijft me moeilijk voor te stellen. Komt ook omdat ik altijd op instructie's zie dat men die kimband in de hoek duwt, waarbij de dekvloer er al in zit en dan pasta erover heen.
 

Ralph

  • #20
Eerst pasta dan kimband erin douwen en dan weer pasta eroverheen zoals Peter al aangaf 10 cm min. uit de hoeken weg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu