Plafond op afschot waterpas maken

BasGoed

  • #1
Ha allemaal,

Onze nieuwe dakopbouw van 4,5x7,5m was vlak gelegd. Ik heb gekozen om het dak om afschot te maken gezien ik toch denk dat dit beter is. Het plafond ligt nu, na deze aanpassing, op afschot met ca 1cm per meter(ca 7cm in totaal dus). Nu wil ik het plafond waterpas maken. Het plafond was al uitgeraggeld op de balkenlaag, dit zal herstelt moeten worden. Nu heb ik op dit forum gelezen dat het een manier kan zijn om langs de balken planken waterpas te monteren, en hierop het raggelwerk. Dit klinkt als een goed idee, alleen weet ik niet goed goed hoe dik de planken moeten zijn om dit stevig genoeg te maken (het raggelwerk op 18mm in de kopsekant schroeven?). Daarnaast twijfel ik aan deze methode omdat dit echt wel een investering aan planken is.

Een ander idee dat ik had was om van rest osb platen stroken te zagen, het bestaande raggelwerk los te schroeven en middels een metselkoord de ruimte tussen raggelwerk en balkenlaag uit te vullen met de osb stroken.

Is dit realistisch?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je een foto van hoe het nu zit?
Als het afschot precies 1cm per meter is, dan kan je (afhankelijk van hoe het nu zit) simpelweg blokjes tussen de latten doen.
Stel dat de balken 1 meter uit elkaar zitten en de latten er haaks op dan bij de 1e balk niks, de 2e balk blokjes van 1 cm dik, de 3e blokjes van 2 cm, enzovoorts.
Bij 60cm dan van 0 naar 6mm, 12mm, 18, enzovoorts.
 

Sander 1972

  • #3
Ik zou stroken undalayment laten zagen van bvb 8 of 10 cm. Maar ik zou eerst een laser ophangen en kijken waar het laagste punt zit en meten wat het verschil is en daar stroken voor laten zagen die zeker 4/5 cm op de balk zitten
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Zo zou ik ook beginnen.
Gewoon een laser ophangen zodat je precies kunt zien waar je hoeveel op moet gaan vullen.
Hang deze op een makkelijke hoogte onder het laagste punt bijv. 10 cm en je kunt overal gaan meten hoever je het raggelwerk moet laten zakken. Meet je op een punt 11,5 cm dan weet je dat je de lat op moet vullen met 15mm.
Heb je het raggelwerk geschroefd dan is het simpel schroef losdraaien vulplaatje er onder en weer aandraaien tot alles gelijk is. Is het gespijkerd dan is het wat meer werk om de spijkers er weet uit te krijgen maar zou daarna gaan schroeven. Wel iets duurder en meer werk maar het werkt nog wel zo makkelijk.
 

BasGoed

  • #5
Voor allebei jullie antwoorden is wat te zeggen.

De balken zitten ongeveer om de 60cm dacht ik uit mijn hoofd gezegd. Het is dus niet zo simpel als om de meter 1cm, maar met een laser en metselkoord is dit per balk wel uit te vinden.

Nu had ik al 3 platen osb gezaagd in kleine stukken zodat ik kan opvullen zoals @Jackd zegt. Ik heb een stuk of 100 van die “opvullingen” gemaakt omdat dit veel geld scheelt met dure uitvulplaatjes (en 7cm met uitvulplaatjes wel erg gortig is). Mijn idee was grof hier mee uitvullen en dan met een extra opvulplaatje de regel perfect zetten. Stroken underlayment zagen is zeker ook een mogelijkheid maar dit kost een fortuin en dan moet je in de kopsekant schroeven, wat me minder sterk lijkt. Daarnaast heb ik de opvulstukken al gemaakt.

Foto bijgevoegd als voorbeeld van het plafond (Afschot is natuurlijk niet goed zichtbaar). Het wordt hoe dan ook veel werk vrees ik.

IMG_2221.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou het huidige regelwerk laten zitten.
De elektra zit aan de latten en Het lijkt erop dat de isolatie er door tegen wordt gehouden.
Hier zal iets van 60 m1 aan latten zitten, dat a 0,50 euro is iets van 30,-
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #7
misschien zoiets? 18mm underlayment of 18mm hout.
Ik kan er aan hangen (75kg). latje is 18mm dik. 4x40 schroef.
(In OSB 18mm gaat het na wat dynamisch bewegen fout, maar waarschijnlijk voor een plafond sterk genoeg)

IMG_20231226_022712.jpg IMG_20231226_023013.jpg
 

BasGoed

  • #8
@Jackd wat bedoel je met lattenwerk laten zitten. Ik was voornemens los te schroeven, op te vullen en terug te plaatsen.

De isolatie zit mooi ingeklemd en valt er niet tussenuit.

@Rooster dat is ook nog een origineel idee ja, maar ik vind het wel erg duur om underlayment te laten zagen als ik die osb al heb (gezien de hoogteverschillen heb ik zo 4 platen underlayment nodig). Met osb lijkt me deze methode geen succes
 

Sander 1972

  • #9
125627_20191220_182324_1.jpg


Foto even geleend, stroken langs de balk en deze zo stellen dat het plafond recht is. Dit is echt het mooiste en strak. Maar wel laser gebruiken

en soms is het beter te duur dan niet te koop
 

BasGoed

  • #10
Ha Sander. Dit is zeker een idee, ik begrijp dat er twee planken gebruikt worden aan elke kant van de balk. Duurkoop is een ding, maar onze aannemer is failliet, we hebben vrijwel alles al betaald en zijn heel veel geld verloren. Er moet nog heel veel gedaan worden dus ik moet echt goed kijken welke opties goed én budgetvriendelijk zijn.

Ik heb, zoals gezegd, drie osb platen die ik over had in een stroken gezaagd met het idee ze te gebruiken als opvulstukken, in combinatie met de gekleurde opvulstukjes om precieze maten te krijgen.

Dit is toch ook niet verkeerd? Of kan dit constructietechnisch kwaad? Op de foto een voorbeeldje zoals ik het in gedachte had op het hoogste punt. Ik heb de opvulstukken zo lang gemaakt zodat ik twee raggels kan ondersteunen. Dus per twee ophogen zeg maar. Dus plat op de balk geschroefd. Op hoogste punt drie op elkaar, en dan steeds minder in combinatie met de gekleurde opvulstukjes. Kan dit?
Zitten hier nadelen aan? Is het sterk genoeg?

IMG_2222.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Sander 1972

  • #11
Nee aan 1 kant, is meer dan genoeg. Voorbeeld heeft een andere bestemming, ik hang de laser in de hoek op. Bij het punt dat die net een paar streep onder het laagste punt zit. En in de verste hoek begin je met 2 personen een strook tegen de balk te schroeven en je laat de strook zeg maar op de laserlijn staan hij blijft er onder door schijnen. Handig is om een witte duimstok te gebruiken, en is de rode/groen streep gelijk dan de boel vast schroeven. Heb je een schele balk dan gewoon er onder door laten schijnen.

Is bij een leeg plafond een heel simpel klusje en ook handig als er nog water en andere leidingen er onder door moeten. Die kun je tussen de laten nog uitsparen
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Veel duidelijker kan ik het niet zeggen:
-elektra vast aan de latten.
-latten drukken duidelijk tegen het folie, goeie kans dat dat neer beneden komt als de latten omlaag gaan. Niet erg als dat een klein stukje is, maar 7 cm en er kunnen openingen ontstaan tussen isolatie en de balken dat brengt de isolatiewaarde van een deel richting 0.

Latten loshalen, elektra los en weer vast. Dat alleen al is niet de moeite voor 30,- aan latten.

Je laatste foto is prima, je kan het bijna niet verkeerd doen. Je kan je op dat ene punt al aan die lat optrekken.
 

BasGoed

  • #13
@Sander thanks voor je voorbeeld.

@Jackd ik zal letten dat het isolatie niet verzakt, goede tip! Ahh jij bedoelt de bestaande latten laten zitten en dan nieuwe latten ernaast, op verhoging, zetten. Duidelijk! Die latten zijn inderdaad niet de hoofdprijs.
Ik ben blij dat je mijn laatste foto prima vind, dan kan ik zo verder gaan omdat ik al een heleboel van die osb stukken gemaakt had en dit toch in de kosten scheelt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu