Afkitten van buitendeurkozijn - wel of niet doen

Cheater

 • #1
Ik ben bezig met het zetten van een (hardhouten) buitendeurkozijn, met deur. Het kozijn staat tegen de kopse kant van de (bak)stenen muur.
Ik ga het geheel afwerken met een hardhouten koplat.

Nu is mijn vraag, is het verstandig om de rand tussen kozijn en muur dicht te maken met kit? Daaroverheen zou dan de kopse lat komen zodat je deze ruwe kitlaag niet ziet.
Het gaat hier overigens om een ongeïsoleerde schuur. Het idee achter het kitten zou zijn, dat water niet langs de muur en kozijn naar binnen kan lopen/trekken/waaien.
Het kozijnhout is volledig rondom al reeds gegrond (zo gekocht) en de gezaagde kopse kanten met randsealer afgewerkt.

Zie foto's. De foto met een rode pijl is de locatie waar -mogelijk- de kit komt. Op dee foto zie je nog geen koplat.
Ik heb ook een closeup foto toegevoegd van een ander kozijn dat gekit en geschilderd is (door de bewoner zelf) na het kitten. Ik kan niet zeggen dat ik dit mooi vind.

20200601_212632-50-close.jpg
20200601_212632-50-close2.jpg
De foto van het kozijn waar het allemaal niet heel fraai eruit ziet.
20200530_173014-close.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Yora

  • #2
  Ik zou dat laten afkitten
  Anders allemaal water en vuil achter je kozijn
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Ik zou die kieren nooit dicht maken. Voorkomt ventilatie en dus drogen tussen kozijn en muur. Herstellen met specie is een vervelend werkje en daar moet je echt handig in zijn.
   

  Cheater

  • #4
  @Yora : Jouw reactie begrijp ik. Voor mij een onderbouwing waar in ik me kan vinden.

  @Wgb : Ook bedankt voor jouw reactie, echter ik begrijp niet wat ventilatie hiermee te doen heeft? Als het tussen kozijn en muur niet nat wordt, hoeft het ook niet te drogen toch? En wanneer moet ik herstellen met specie dan? Begrijp me niet verkeerd, ik probeer minstens je reactie goed te begrijpen / interpreteren.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Het is https://www.joostdevree.nl/shtmls/bouwfysica.shtml zo in een woning.

  De temperatuur binnen is hoger dan de temperatuur van buiten. Er is ook een warmtestroom die heeft de eigenschap dat deze van warm naar koud trekt en daarin zit een gedeelte vocht in en deze condenseerd, zie in die link koudebruggen, bij bepaalde condities op koude oppervlakken. Ook in die zone ontstaat dat het door condensatie nat kan worden. Zodra je gaat kitten sluit je de mogelijkheid van drogen af. Het is ook voor mij te ingewikkeld maar gewoon laten tochten vind ik beter dan kitten. Daarbij is het ontzettend lastig om een kitnaad op metselwerk te zetten. Wat te doen als deze naad na verloop van jaren bezwijkt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu