Afgesloten leiding weer in gebruik nemen

UtrechtHJ

  • #1
Ivm opnieuw bouwen badkamer wil ik een tijdelijke douche bouwen in de bijkeuken.
Nu is er in de bijkeuken al eerder een douche geweest, er is een afgedopte koud en warmwater leiding aanwezig. Hier komt ook nog gewoon warm water uit...

Nu lees ik veel over legionella, kan ik de leidingen een uur lang laten lopen oid om geen risico te lopen, en zodoende de leidingen te gebruiken?
Of moet ik toch rigoreus die dingen van de hoofdleidingen verwijderen, en nieuwe flexibele buizen trekken?

Ik heb geen idee hoelang die dingen al zijn afgedopt, jaaaaaaaaren waarschijnlijk.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is echt nergens voor nodig om leidingen wegens legionellagevaar te gaan vervangen!
Die (eventueel aanwezige) bacterie zit in het (restant) water in de leidingen en hecht zich niet aan de wanden ervan.

Gewoon een paar minuten laten doorlopen, daarbij even opletten dat je het water niet laat sproeien of opspatten. Legionella is alleen gevaarlijk wanneer verstoven water met diebacterie erin ingeademd wordt. Als je water met een dergelijke bacterie op zou drinken, gebeurt er (voor zover mij bekend) helemaal niets, dat in tegenstelling tot bijv. een cholera besmetting van water (waarbij rioolwater in contact is gekomen met drinkwater).

Een paar uur laten doorlopen is zwaar overdreven, 10 minuten of zo is ruim voldoende.

Je hebt overigens altijd al gevaar gehad voor legionella, want in die afgedopte leidingen stond stilstaand water, waarin bij het 'juiste' temperatuurbereik zich zo'n bacterie lekker voelt en kan gaan ontwikkelen. Vervolgens komt hij ook in de andere leidingen terecht. Beter zou zijn een afsluitkraan te maken vlak na het punt, waar de leiding zich aftakt van een wél vaak gebruikte leiding. Maar dat is, afhankelijk van de situatie, niet altijd mogelijk.
 
  • Like
Waarderingen: UtrechtHJ en Walker

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Met legionella besmet water kun je inderdaad gewoon opdrinken en daar word je niet ziek van. Pas bij verneveling (damp, stoom) die je inademt wordt je ziek.

Laat zowel de koud- als de warmwaterleiding 10-15 minuten doorlopen en je bent weer veilig. Zoals gezegd zorgen dat het water niet gaat vernevelen of stomen. Monteer daarom even een kraan op de leidingen en laat die doorlopen. Je doet er goed aan een handdoek om de uitloop te doen de spoelbak in, dan heb je geen waterdamp van het warme water.

Verder heb je in koperen leidingen minder legionellagroei dan in de kunststof leidingen van tegenwoordig.
 
  • Like
Waarderingen: UtrechtHJ

Dimkal

  • #4
Kees schreef:
Die (eventueel aanwezige) bacterie zit in het (restant) water in de leidingen en hecht zich niet aan de wanden ervan.
Helaas klopt dit niet, legionella hecht zich wel degelijk aan de wand in de aanwezige biofilm van de leiding.

BertPleizier schreef:
Verder heb je in koperen leidingen minder legionellagroei dan in de kunststof leidingen van tegenwoordig.
Ook dit is maar ten dele waar. Bij nieuwe koperen leidingen is het zo dat het koper bacteriën doodt, echter is dit effect heel snel verdwenen omdat het koper snel een corrosie laagje vormt en ook een biofilmlaag. Binnen korte tijd is dit voordeel volledig verdwenen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dimkal schreef:
...legionella hecht zich wel degelijk aan de wand in de aanwezige biofilm van de leiding.
Ik ga er niet over strijden, helemaal geen zin in om dat te verifiëren. Je zult wel gelijk hebben.
Maar ik blijf erbij, dat ik het zwaar overdreven vind om leidingen te gaan vervangen als ze lange tijd niet gebruikt zijn en daardoor (enig) risico op legionella hebben.

In de buurt hier staat een huis waarvan de eigenaar ca. 9 maanden geleden overleden is en de (in het buitenland wonende) erfgenamen er (blijkbaar, heb geen contact met ze) geen behoefte hebben om het snel in de verkoop te brengen. Al die tijd staat al het water in de leidingen stil, terwijl de verwarming ongetwijfeld nog wel aan zal staan (want anders bestaat er bevriezingsgevaar van de leidingen). Zou een mooie boel worden als dat huis op zeker moment verkocht gaat worden en de nieuwe eigenaren genoodzaakt zouden zijn alle waterleidingen te vervangen (dus ook de in de muur weggewerkte koperen buizen). Die zullen er toch echt niet meer aan doen dan de boel goed doorspoelen.
 

Kaajee

  • #6
Al zouden ze zich kunnen "nestelen" dan nog zou een tijdje spoelen voldoende moeten zijn. Hier wordt 10min gezegd, maar volgens de overheid zelf is 1 minuut ook voldoende, maar hé, die paar minuten meer.

En als dat voor iemand niet genoeg zekerheid biedt, dan kun je de gehele waterleiding eens goed doorspoelen met flink heet (+ 60 graden) dan doodt het de aanwezige bacteriën (hoofdleiding afsluiten, pomp en boiler oid aansluiten of heet water bij buren lenen, aansluiten alle kranen open en spoelen maar)
 

Dimkal

  • #7
Ik wilde enkel de twee puntjes aankaarten die niet helemaal kloppen om er met zijn allen weer wat wijzer van te worden. En voor de rest klopt het allemaal prima wat betreft de adviezen etc. Helemaal eens dat het leidingwerk niet hoeft vervangen te worden. Spoelen is voldoende.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu