Afdichting badkamer vloer

tnjkos

  • #1
Beste klussers,
Ik ben bezig om een badkamer op te bouwen, en een onderdeel daarvan is de waterafdichting op de onderkant van de muren, en de vloer. Dit zijn bijvoorbeeld rubber pasta en een membraan wat onder de tegels komt. De tegels worden in flexibele tegellijm gelegd, waterdicht gevoegd, en de naden met siliconenkit afgekit.
So far so good, maar ik heb mijn vraagtekens waarom je ervoor moet zorgen dat er waterafdichting onder de tegels zit. Er zijn verschillende leveranciers die daar complete sets met pasta, etc voor leveren.
Dit is neem ik aan bedoeld, als de tegels gaan lekken, de kitnaad of de voegen gaan lekken, het water onder de tegels wordt opgevangen en bv niet door het plafond naar beneden lekt.
De vraag is dan, waar moet dat lekwater dan naartoe ?

Stel dat een badkamervloer een beetje lekt bv door een voeg, en elke dag komt daar een half kopje water doorheen, dat water komt onder de tegels, wordt weliswaar tegengehouden door de pasta/membraan, maar kan nergens heen, dus zal op een gegeven moment toch ergens een probleem veroorzaken.

Kortom, wat is het nut van een afdichting onder de tegels, als het lekwater vervolgens niet kan worden afgevoerd ?

Met name bij een inloopdouche speelt dit, bij de toepassing van een douchebak op pootjes veel minder, omdat deze onder de bak ventileert, en je daar evt nog op lekkage periodiek kunt controleren.

Heeft iemand daar een mening/advies/ervaring over ?

Bedankt, vriendelijke groet
Theo
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Afhankelijk van hoe goed de tegels gelegd worden (en of de tegellijm zelf ook waterdicht is), zullen de reservoirs waar het water in kan gaan zitten vrij klein zijn. Als je vloerverwarming hebt, zal het daarnaast ook eenvoudiger weer verdampen.

Ik ben geen loodgieter, maar heb ook nooit begrepen waarom je in dat soort situaties een douchegoot met opstaande rand zou willen gebruiken. Dat lijkt in Nederland jammer genoeg heel gebruikelijk; mede daardoor zijn modellen zonder opstaande rand wellicht schaars. In de VS is het juist veel gebruikelijker om een dubbel gootje toe te passen (zie onderstaande afbeelding), waardoor alles wat eventueel onder de tegels komt ook gewoon door de afvoer kan.

download.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
tnjkos schreef:
Kortom, wat is het nut van een afdichting onder de tegels, als het lekwater vervolgens niet kan worden afgevoerd ?
Het nut van die afdichting is, dat je onder de badkamer geen grote lekkage krijgt.
En je moet gewoon zorgen dat er geen water onder de tegels kan komen.
Als er elke dag een kopje water onder de tegels kan komen, heb je een groot lek.

Je schrijft ook dat je flexibele tegellijm gaat gebruiken.
Ik neem aan dat je voor de vloer geen pasta lijm bedoeld, maar een flexibele poeder lijm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu