Afbladerende verf van Stucwerk

Maxim77

  • #1
Allen,

Mijn huis is voorzien van strak en glad stucwerk op de muren. Daar is 6 jaar geleden voor een groot deel witte verf op geschilderd. Op een aantal muren is er ook een staalgrijze kleur geschilderd. Nu willen wij alles wit schilderen en zijn in de keuken begonnen. De witte verf overschilderen gaat prima.

Echter, zodra wij de roller op de blauwe verf plaatsen bladert de verf er op sommige plekken af. (zie foto's)

Ik ben al langs verfspeciaalzaken geweest waar ik overal verschillende diagnoses krijg. Enige constante is echter dat de staalgrijze verf er toendertijd niet op een goede wijze op is geschilderd en dat deze eraf moet.
De suggestie van een verfspecialist was om een roterende schuurmachine te huren en met een korrel 80 de verf te verwijderen. Dit heb ik gedaan maar het lukt mij absoluut niet om dit te doen zonder het stucwerk te beschadigen... Op de plek waar ik dit heb getest is het stucwerk niet strak meer:(

Weet iemand een manier om mijn probleem op te lossen?

Mvg,
Maxim




 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Stucwerk is gips= zacht materiaal=beschadigen bij schuren met een roterende schuurmachine en korrel 80.

De oorzaak is vanuit hier ook niet op te hoesten, allen ter plaatste. Duidelijk is wel dat de blauwe verf onthecht ten opzichte van de gestucte ondergrond, wat diverse oorzaken kan hebben.

Een niet stofvrijgemaakte ondergrond bijvoorbeeld, of een ondergrond die destijds niet voldoende droog was waardoor deze verkrijt en poederende plekken veroorzaakt waar de opvolgende laag niet op hecht.

Na het - met beleid- afsteken met een plamuurmes van de bladderende verf moet de ondergrond opnieuw worden geëgaliseerd met een reparatiepasta / gipshouden egaliseermiddel.

Na voldoende droging hiervan ( max 4% ) brengt u een fixeer/ voorstrijkmiddel op wat de ondergrond vastzet. Hierna kunt weer afwerken met een muurverf.

Als het een buitenmuur betreft ( ook bij een spouwmuur!) controleer dan of er geen vochtdoorslag plaatsvindt.
 

Maxim77

  • #3
Kees,

Bedankt voor je reactie.
Het afsteken met een plamuurmes is niet te doen, er zijn plekken waar de oude verf eraf vliegt en plekken waar het muurvast zit.

Ik heb nu een middeltje gekocht (afbijtmiddel), heel dun erop gesmeerd en dit lijkt met een plamuurmes wel prima te werken. Daarna met ammoniak schoonmaken, heel licht opschuren en daarna weer schoonmaken. Vervolgens voorzien van voorstrijk en verf.
Bovenstaande doe ik nu als test op een klein stuk. Als dit werkt, pas ik het toe op de rest. De verf komt er nu in elk geval makkelijk af zonder schade aan het stucwerk.... maar ik vraag mij af hoe het stucwerk reageert op het afbijtmiddel.....

Andere opties lijk ik niet te hebben zonder beschadigingen aan het gips...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Maar hoe gaat u dan de muur egaliseren? U heeft afgestoken stukken en stukken waar de verf goed blijft zitten toch?
 

Maxim77

  • #5
Vooralsnog werkt het met de afbijt. Sterker nog, met de afbijt hoef ik geen plamuurmes te gebruiken maar met een spons en ammoniakwater is de verf eraf te krijgen (heel erg arbeidsintensief maar stucwerk blijft heel). Ik gebruik het plamuurmes niet omdat ik dan toch risico loop op beschadigingen. Op deze wijze is het meer werk, maar stucwerk blijft glad.

Het testvlak hebben wij daarna nog 2 keer gewassen met ammoniakwater, stofvrij gemaakt. Daarna voorzien van voorstrijk en vanavond een laag verf geschilderd. Nu afwachten hoe dit er morgen uit ziet als het droog is.....

De rest van de muren op deze manier behandelen wordt een helse klus...:)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Als het met afbijt werkt kan het ook met stoom. Dat werkt schoner en geeft minder chemisch afval. Met een behangafstomer kunt u de verf losweken en daarna met een scherp plamuurmes plat tegen de verflaag afschuieren.
 
  • Like
Waarderingen: Judith-de-pudith

Mailverkeer

  • #7
Wij lijken met hetzelfde euvel te kampen...

Hoop hier dus van harte iets van een vervolg te mogen lezen..........
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Sorry? :denk:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu