AEG vaatwasser verwarmd niet meer.

Tweak

 • #1
Hallo, mijn ouders hebben een AEG vaatwasser waarbij het warmte element niet meer werkt. Nu had mijn vader dus al wat rond gekeken op internet en blijkt een klein relais op de print vaak de boosdoener te zijn.

Het gaat hier dus om een AEG f44060vi

Goed, ik heb dus de print bekeken en inderdaad zag er niet best uit bij het relais. Bij een pootje was een stuk printbaan weg.. Dus heb een soort brug gemaakt zie:Alles weer aangesloten en programma gestart.. Toen kwam het klik geluid van het relais en vervolgens een klein rook wolkje.. Meteen machine uitgezet en print weer bekeken. Nu is de andere kant bij het relais kapot gegaan zie:Ik heb toen snel even gemeten op het element en mijn meter gaf 30ohm aan. Dit is volgens mij goed toch?

Ik denk dus maar een nieuw relais bestellen voor de print en een zwaardere plaatsen voor het element? Ik heb ergens gelezen dat iemand dat dus op deze manier oplost.. Maar hij plaatst een relais en pakt stroom van de stekker en laat het relais schakelen door het eerste relais zeg maar. Opzig mooi idee maar stel dat zwaardere relais blijft plakken staat er continu 230v op het element terwijl machine niet eens aan staat.

Iemand een idee wat ik het beste kan doen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Element is zelf beveiligd met maximale klixons dus als deze te heet wordt schakelt hij uit, maar ik zou alles zoveel mogelijk origineel laten.
  Wellicht vindt je het zelfde maat relais maar dan met 16 ampere schakelcontact?
   

  Tweak

  • #3
  Liefst wil ik het ook origineel houden ja.. Deze zou volgens mij sowieso moeten passen: https://www.conrad.nl/p/finder-361190124011-printrelais-12-vdc-10-a-1x-wisselcontact-1-stuks-503078
  Maar ik moet dus een zwaardere, iemand enig idee of een van deze dan past?
  https://www.conrad.nl/p/hke-hrs4h-s-dc12v-c-printrelais-12-vdc-15-a-1x-wisselcontact-1-stuks-1366588
  of nog beter: https://www.conrad.nl/p/afe-brf-ss-112d-printrelais-12-vdc-17-a-1x-wisselcontact-1-stuks-1405640
  Hoger gaat volgens mij niet, want dan worden de pinnen te breed voor de print.

  En stel ik heb het relais vervangen, gaat die dan niet weer "roken" ? en dus nog meer schade.. Lijkt mij eigenlijk niet aangezien het element wel 30ohm is of vergeet ik misschien nog iets?
   

  Tweak

  • #4
  Ik heb ze beide maar besteld, kost toch geen drol.. die van 15A en 17A volgens mij zit er dus alleen echt verschil in de hoogte en dit past wel denk ik.

  Zal bij de andere aansluiting ook maar zo een brug maken voor de zekerheid.. Hoop alleen dat het niet weer mis gaat want dan zal er meer kapot gaan denk ik zo? (met nieuwe soldering etc)
   

  Tweak

  • #5
  Niemand? relais zijn al binnen dus ga nu de 17A plaatsen.. hij is wel wat hoog maar past denk ik wel. (heb hier thuis alleen de print en niet de behuizing) niemand die mij antwoord kan geven of straks de boel niet helemaal knalt?
   

  Tweak

  • #6
  Mocht iemand dit nog lezen, hij is niet ontploft ook niet in de fik gevlogen hij werkt gewoon weer met de 17A relais.

  De print ziet er nu zo uit:
  Denk dat dit wel goed is.. draden moeten het vast aan kunnen ga ik vanuit.
   

  DSR9500

  • #7
  Mooi gerepareerd, dank voor de terugkoppeling.

  Je had ook de koperbanen dik in tin kunnen zetten, evt icm meesolderen van een koperdraad. Maar zo is ook prima, zeker omdat je het relais vernieuwd hebt.
  De contactovergangen van de schakelaar in het relais zijn dan nieuw en niet ingevonkt en hebben een lage overgangsweerstand.
  Waardoor het relais niet meer warm wordt... dat was nl de reden waarom het oude relais zichzelf "los-soldeerde".
   

  Tweak

  • #8
  Ah kijk, thnx! Ik vroeg me al de hele tijd af hoe dit nou eigenlijk kon gebeuren.. Maar is duidelijk nu. Beide banen hebben contact met het relais, de draden zijn ehm extra zeg maar.

  Bij de blauwe draad (bij het relais) was nieuwe tin eigenlijk genoeg.. Maar voor de zekerheid draad geplaatst.

  Bij de bruine draad (bij het relais) is een klein stukje printbaan dus weg.. Maar.. Ik heb daar expres de draad meer gestript. De bruine draad verbind de printbaan ook weer met het relais, dus is nu ook dubbel zeg maar.

  DSR9500, zou ik je misschien ook iets anders mogen vragen? Wat niks te maken heeft met dit topic/probleem? Iemand heeft mij gevraagd naar een apparaat te kijken wat niet meer werkt.. Probleem zit in de print van de voeding en ik denk zelf condensator of iets maar goed dat moet niet hier in dit topic. (is een soort draaitafel van Pioneer)
   

  DSR9500

  • #9
  Post maar in de rubriek ...
  Ik kan geen geschikte rubriek vinden

  pakken we hem daar op :wink:
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Ikzelf zou het rangschikken in de rubriek:
  Witgoed en Bruingoed
  Wasmachine en droger (-problemen), klein huishoudelijk, stofzuigers, audio-video)
  :wink:
   

  fdgroote

  • #12
  Enig idee waar dit printplaatje te vinden is bij een AEG FAVORIT 55600 VI1P ?
  Lijkt me niet te zitten achter de selectieknoppen ..

  .
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Dit is een andere machine, geef even de nummers en type van de machine op, staan op de bovenkant van de deur.
  Open ook een nieuw topic, topic kapen mag hier niet.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu