AEG T55544 wasdroger loopwielen en condensator vervangen

Irisgraus

  • #1
Al een hele poos heeft de AEG T55544 wasdroger moeite met draaien, vooral als de trommel vol zit met natte was en als het meeste gewicht aan de linkerkant van de trommel ligt. Dit gebeurt bij het omdraaien van de draairichting (rechtsom naar linksom), wat al na enkele minuten is. Hierna hoor ik de motor zoemen maar de trommel draait niet. Ik kan de trommel dan even aanzwengelen en de natte was naar het midden verplaatsen, en dan draait hij weer prima. Dit gebeurt meerdere keren tijdens de droog cyclus.
Ook hoor ik duidelijk tik geluiden bij het linksom draaien, wat bij het rechtsom draaien niet is.

Ik heb een specialist er even naar laten kijken (diagnose stellen) zonder de machine open te maken en hij vermoedt 2 versleten loopwielen en een versleten aanloopcondensator (8uF).

Nu heb ik de wasdroger opengemaakt (bovenkant en de 2 zijkanten), en de wasdroger aangezet om te zien wat er precies gebeurt.
De aandrijfband, motor en overbrenging naar de trommel zijn nog prima. Bij het aanlopen van de trommel helpt het om de trommel licht in de goede richting te duwen en dan draait hij weer zelf. Dit duidt op problemen met de aanloopcondensator.

Het tikken bij het linkdsom draaien gebeurt 3x per omwenteling en komt van de koolstofborstel die 3x ingedrukt wordt door een verdikking in de trommel (à fabriek al aanwezig). Het lijkt alsof het indrukken van de koolstofborstel niet meer netjes in de richting van de veertjes gebeurt waardoor hij wat scheef trekt en er tijdelijk meer kracht op de trommel komt te staan. Er ligt ook veel zwart gruis/stof rondom de koolstofborstel.

Misschien dat de aanloopwielen zijn versleten en een kleinere diameter hebben, waardoor de trommel wat is gezakt en daardoor de trommel niet netjes meer recht tegen de koolstofborstel aanligt.

Mijn vragen zijn:
1) Is het veilig de condensator verwisselen (heb ik nog nooit gedaan, ik ben wel handig met gereedschap) of kan ik dit beter door een specialist laten doen? Ik heb er al 1 in huis.
2) De 2 aanloopwielen zitten met lange schroeven vast in de voorkant. Bij het gedeeltelijk eruit draaien blijkt dat de schroeven tegen de trommel aankomen waardoor ze niet meer verder eruit kunnen. Is hier een andere truck voor of moet ik de voorkant verwijderen?
3) Wat zou een (andere) oorzaak kunnen zijn van het tikken van de koolstofborstel, en heeft het nut deze te vervangen?

Alvast bedankt voor de moeite.

 

DSR9500

  • #2
Condensator kun je prima bij en vervangen is eenvoudig.
Wel de netspanning eraf van de machine :!:

Controleer de waarde van de originele condensator.
Moet op de behuizing staan.

Als je een voltmeter hebt kun je even meten of de condensator nog restlading heeft.
Maak evt eerst even express sluiting met een geisoleerde schroevendraaien, voordat je de condensator losneemt.


De koolborstels op de trommel zijn van de vochtsensor.
Als dat niet lekker werkt is vervangen ook prima te doen. Even goed zoeken op internet, want de vraagprijs varieert enorm.
Voor nu zou ik de houder even reinigen.
 

Irisgraus

  • #3
Bedankt DSR9500 voor de reaktie.
Heeft u misschien ook nog een tip om de loopwielen te vervangen?
 

Irisgraus

  • #4
Bij deze mijn update en laatste bericht.
Het is me gelukt om de condensator te vervangen. Ook heb ik de koolstofborstel (als vochtmeter) eens los gekoppeld en van dichtbij bekeken. Het contact oppervlak is nu hol want het heeft de vorm aangenomen van de trommel door het slijten, met scherpe randen en eindpunten. Dit verklaart waarom de borstel iets lijkt te hangen tijdens het linksom draaien van trommel, door meer weerstand. Het oppervlak heb ik met een zeer fijn schuurpapier (280 korrelgrootte) weer vlak/recht gemaakt en alle kantjes/hoekjes afgerond. Ook de kleine inkepingen aan de zijkanten waar de voorspanveren tegen aankomen heb ik wat afgevlakt/weggehaald.

Na het installeren van de gerepareerde vochtmeter en de nieuwe condensator heb ik de droger een testronde laten uitvoeren met zware natte was. En warempel, het getik is nu nog maar 1x per omwenteling en veel zachter. Ook draait de trommel meteen rond, in beide richtingen even snel en soepel.

Ik ben weer tevreden, en dat voor een paar tientjes!

De loopwielen ga ik retourneren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu