AEG Lavamat 86760 update - C9 (koolborstels 20mm)

Kadaamen

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een probleem met mijn AEG Lavamat 86760 update (PNC 91400253500). Er is al veel over geschreven, maar mijn vraag heb ik niet precies kunnen vinden.

In het kort:
Ik krijg bij minimaal 50% van de wascycli de C9 foutcode maar mijn koolborstels zijn nog meer dan 20mm. Toch vervangen?

Het hele verhaal

De situatie:
Het wasprogramma stopt vaak met de foutcode C9. Meestal bij het centrifugeren, soms in het wasprogramma zelf. De machine resetten (elders op het forum beschreven) en het programma opnieuw draaien lost het probleem vaak op.

Ik begrijp uit de sticky op de hoofdpagina https://www.klusidee.nl/Forum/topic/foutcodes-witgoed-wat-betekent-een-bepaalde-foutcode.41376/ dat deze foutcode met de motor te maken heeft en het probleem meestal versleten koolborstels zijn.

Ik heb de wasmachine laatst opengeschroefd en mijn koolborstels zijn nog ongeveer 20-25mm (iets dikker dan mijn duim).

Uit deze discussie https://www.klusidee.nl/Forum/topic/aeg-oko-lavamat-86760-update-code-c9.55986/ begrijp ik dat koolborstels langer dan 15mm het probleem niet zijn. Heeft iemand misschien tips voor me wat te doen? Ik geef niet graag €30,- uit aan nieuwe koolborstels als dat het probleem niet is.

Vandaag was er nog een nieuwe situatie waar misschien wat uit af te leiden is:
Het wasprogramma zou na 120min klaar zijn. Na ongeveer 150min (2,5 uur) kom ik boven en staat er nog 2min op de klok van de wasmachine. De machine zit geloof ik in de centrifuge fase maar doet niets (afvoerpomp loopt, maar trommel staat stil).

Na de deur handmatig geopend te hebben blijkt de was nog nat. Machine uit, centrifugeprogramma geselecteerd, start en de trommel draait 1 slag, stopt. Nog een keer geprobeerd en de trommel draait een slag de andere kant op en loopt door. Het centrifugeprogramma is gewoon afgemaakt en de was is 'droog'.

Alvast bedankt!
 

Kadaamen

  • #2
Ik had ergens op het forum gelezen dat de veertjes van de koolborstels kunnen klemmen als ze een keer oververhit zijn geraakt. Vanochtend weer eens de wasmachine open gehaald om dit te controleren.
De veertjes werken nog prima. Koolborstels zijn ook nog iets langer dan 20mm op het kortste punt, meer dan 25mm op het langste.
Dit is het enige wat ik gechecked heb. Daarna koolborstels er weer op en een proefwas gedraaid. Het hele programma heeft gedraaid! Dat is alweer een tijdje geleden. Wel duurde het 30min langer dan de machine aan gaf bij begin. Het 60 graden programma zou ongeveer 2 uur duren en daar heeft hij zeker 2,5 uur over gedaan. Wijst dit nog ergens op?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de veertjes te heet zijn geweest is de spanning er af, bij een onderdelenwinkel kunnen ze dat zo zien.
 

Kadaamen

  • #4
Ahja, sorry verkeer verwoord. Dat bedoelde ik.
 

Kadaamen

  • #5
Om de mogelijkheid uit te sluiten heb ik toch maar de koolborstels vervangen. Vanochtend ingebouwd en 2x leeg laten centrifugeren. De eerste keer, op 1000 touren ging goed. De tweede keer op 1600 ging het mis. Na een klein kwartier stond ik weer naast de machine. De looptijd stond nog op 8min, de trommel stond stil en ik zag hem op C9 springen. Ik ga nog een paar wassen probereren, maar het wisselen van de koolborstels heeft waarschijnlijk niet mogen baten. Jammer.
Heeft iemand nog tips? Ik moet het nog even uitzoeken, maar een monteur laten komen kost waarschijnlijk even veel of meer dan een andere 2e hands machine. Dan ga ik waarschijnlijk voor dat laatste.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Laat de machine nog een paar keer centrifugeren op 1000 toeren, de koolborstels moeten nog inlopen.
Geeft de machine weer de code dan zou het kunnen liggen aan de collector, dat is het gedeelte waar de koolborstels tegenaan lopen.
De collector moet glimmen, is hij dof of zitten er verbrandde plekken op dan is het anker kapot, dure grap.
 

Kadaamen

  • #7
Hallo Jan, wederom bedankt voor de reactie en informatie. Ik heb nog 2x geprobeerd te centrifugeren op 1000 toeren maar helaas. Beide keren kreeg ik de foutmelding C9. Vandaag de machine dus nog maar een keer open gehaald om de collector te controleren. Waar de koolborstels het loopvlak van de collector raken is het duidelijk donkerder dan de rand, zie foto's onder. De eerste foto is genomen met flits, de tweede zonder. De collector is donkerder maar glimt naar mijn mening nog wel. Klopt dat? Ik hoop dat je het kunt zien. Er zitten overigens geen extra donkere plekken op de collector. De kleur en het glimmen is heel constant.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Echt mooi glad is de collector niet, er zijn heel fijne groefjes te zien.
Kijk of er een lamel verkleurd is, ook te zien aan de uiteinden van de lamel, dat is genoeg om een storing op te roepen.
 

Kadaamen

  • #9
Hoi Jan, wederom bedankt voor de informatie. Ik heb net even gekeken en de uiteinden van de lamellen aan de kant van de motor zijn ok. Aan de andere kant hebben er 3-4 naast elkaar een lichte verkleuring, een soort groene waas. Ik vind het al lastig te zien en helemaal lastig op de foto te krijgen. Wat is jouw mening?
Verder heb ik nog 2 foto's van de koolborstelkoppen toegevoegd. De nieuwe zijn veel meer gegroefd dan degene die er vanaf kwamen.

4 lamellen met groene waas


Oude koolborstelkop (licht gegroefd)


Nieuwe koolborstelkop (gegroefd)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Die groeven verdwijnen na een keer wassen, dat is voor het inlopen van de koolborstels.

De lichtgroene verkleuring kan er op wijzen dat het anker beschadigd is, zo niets over te zeggen.
Laat de motor doormeten bij een reparatiebedrijf, dan is het duidelijk of de motor nog goed of kapot is.
 

Kadaamen

  • #11
Ok Jan, ook dat verduidelijkt weer een hoop. Hartelijk dank voor de snelle reacties en alle informatie.

Ik ga even bekijken wat mijn opties zijn en wat ze kosten. Als ik de wasmachine nog gemaakt krijg meld ik nog even terug wat het probleem was.
 

Kadaamen

  • #12
Gisteren is een lokale monteur langs geweest. De motor is doorgemeten en ok bevonden. Ook aan de print was niet direct een falen te zien. Wel zat er wat koolstof op (stof van de koolborstels) en heeft de print een keer wat water gezien (witte sporen op de achterkant). Dit alles een keer schoongeblazen en wat gepoetst. Verder niets kunnen vinden.

Ik heb geen garantie gekregen, maar voorlopig doet mijn machine het weer! Al 1x gecentrifugeerd op 1000 toeren en 2x een was gedraaid. :P Ook heb ik weer een aantal dingen geleerd die ik kan proberen.

Bedankt voor alle hulp Jan. Ik hoop dat andere mensen hier misschien ook een keer wat aan hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Mooi dat hij het weer doet, het is vaak lastig op afstand exact aan te geven wat de oorzaak van de storing kan zijn.
 

Overexposure

  • #14
Beste Forum leden,

Ik ben maar lid geworden omdat ik hetzelfde probleem had met mijn aeg 86760 een C9 code en hiervoor de oplossing vond.

Bij mij lag het aan de afvoerpomp waar een BH beugel in vast zat. Deze pomp was kompleet geblokeerd wat dus ook in een C9 code resulteerd. Bij mij is de reset overigens de voorwas en behoedzaam indrukken ipv alleen voorwas. Rest is zelfde dus in estand zetten en terug.

succes
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu