AEG Favorit vaatwasser pomp zit soms vast - hoe te bereiken?

Oostpoort

  • #1
Goedemiddag,

Onze vaatwasser pompt niet meer goed af (heel soms nog wel), geeft dan foutcode i20. Het gaat om het volgende type:

AEG Favorit
F45000W0
Typ: 911D12611L
PNC 911 513 043 01
Bouwjaar 2012

Ik heb het idee dat er iets klem zit in de schoepen van de pomp. Daarnet heb ik de slang losgekoppeld van de riolering, leeg laten lopen (kwam wel wat viezigheid maar alleen maar heel klein spul).

Water in het apparaat gegoten en dat werd ineens weer prima afgevoerd. Toen voor de goede orde er nog maar een tweede keer soda ingedaan(had ik als eerste al geprobeerd), 15 minuten laten inwerken en vervolgens kokend water erin. Daarna weer laten afpompen maar nu bleef het water weer staan.

Omdat het zo af en aan is met afpompen (en ik volgens mij ook soms een ietwat ratelend geluid hoor) denk ik dat er iets tusen de schoepen van de pomp zit dat soms (meestal) klemt.

tl;dr / korte samenvatting:

Wie kan mij zeggen hoe ik bij dit type bij de schoepen van de pomp kan komen? Andere tips?
 

Techrax

  • #2
De enigste manier om de pomp te bereiken is door deze te demonteren. Als u hem gedemonteerd heeft en er zit geen vuil in, dan voelen of er speling op het schoepje zit, ik vermoed namelijk dat hij soms vast slaat door speling op het schoepje. In dat geval dient de pomp vervangen te worden.
 

Oostpoort

  • #3
Bedankt voor de reactie. Maar bereik ik de pomp via de onderkant of langs een andere weg bij dit model?
 

Techrax

  • #4
Zou eerst langs de zijkanten proberen (eerst rechts dan links) kunt u er dan niet bij, dan via de onderkant.
 

Oostpoort

  • #5
Uiteindelijk linker zijkant en onderkant verwijderd om er goed bij te kunnen.

Geen vervuiling te zien, geen speling op de as.

Pomp gedemonteerd en op 230 aangesloten. Hij gaat ieder keer perfect draaien. Het kan natuurlijk theoretisch zo zijn dat ie zich minder voorbeeldig gedraagt als hij gemonteerd is en daadwerkelijk water moet pompen maar ik heb toch het idee dat er niet echt iets aan de hands is met de pomp als zodanig.

Omdat ik echter de vaatwasser wel iedere keer precies het geluid heb horen maken dat de pomp maakt als ik hem direct op 230 aansluit en hij dan toch niet afpompte heb ik nu geen idee wat het dan wel kan zijn. Aangezien ik de pomp hoor draaien kan het volgens mij geen sensor oid zijn.

Toen ik de pomp loskoppelde van de binnenkant kwam er direct water uit die aansluiting lopen (dwz de binnenkant liep leeg). Een verstopping lijkt het dus ook niet te zijn. Ook aan de andere kant door de slang naar de riolering komt prima water.

Iemand nog een suggestie?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Zou een nieuw pompje monteren , sommige pompjes lopen vast met warm water door te veel speling.
Afvoerpompjes draaien altijd wel als je ze los test.
 

Techrax

  • #7
Bestelnummer pomp: 50293177007
 

Oostpoort

  • #8
Nieuw pompje besteld en geinstalleerd. Zojuist een eerste test gedaan. Afpompen bij start van het programma ging goed, maar bij het eind van het (voor)spoelen ging het mis: volgens mij hoorde ik hem twee keer aanslaan om af te pompen. Na de tweede keer weer de foutmelding i20. Er zat nog steeds water vlak onder de metalen zeef, niet in de wasruimte zelf.

Vervolgens uitgezet (via de keuzeknop) en weer aan en hij ging nog een keer pompen. Er werd duidelijk weer water weggepompt totdat hij aan het geluid te horen helemaal leeg was en nu gaat hij wel verder met het wasgedeelte.

Ga ik toch denken dan het dan toch iets met een vlotter/sensor oid is. Heeft iemand nog een suggestie?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Afvoerslang te diep in de afvoer gestoken?
Knikje in de afvoerslang.
Ook wel eens een schelpje gehad in de afvoerslang of in de aansluiting van de sifon , soms klapte deze om en werd de afvoer geblokkeerd.
 

Oostpoort

  • #10
Afvoerslang zit met een klem op de afvoer gekneld, die zit al jaren hetzelfde. Toen ik die slang in eerste instantie loshaalde liep het apparaat meteen in hoog tempo leeg.

Maar... nadat ik hem na die eerste test dus even aan- en uit heb gezet heeft ie de rest van het programma vervolgens zonder verdere storingen afgemaakt, ofwel hij heeft daarna zonder mankeren twee keer afgepompt.

Vervolgens heb ik hem nog een keer aangezet, nu maar met vuile vaat erin, en nu heeft ie het hele programma zonder storingen afgewerkt.

Ik weet niet wat ik daaruit kan concluderen maar ik laat hem nog maar even zo staan en kijk het een tijdje aan. Als ie het blijft doen dan schroef ik hem maar weer gewoon helemaal dicht, zoniet dan moeten we dat dan maar zien.

In ieder geval heel erg bedankt voor alle hulp. Ik laat nog wel weten of hij het blijft doen of niet.
 

Oostpoort

  • #11
Oostpoort schreef:
Ik laat nog wel weten of hij het blijft doen of niet.
Geen storingen meer sind het vorige bericht dus het probleem lijkt opgelost te zijn. Nogmaals bedankt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu