AEG Favorit 43080 probleem

Johan1976

  • #1
Laatst de aardlek eruit: de vaatwasser bleek de boosdoener. Ik zag dat een gaatje in de standpijp water over de motor sproeide. Nieuwe standpijp gemonteerd en de machine verder schoon en droog gemaakt.

Lang verhaal kort: Als ik de machine op zijn originele wcd aansluit, start hij het programma met langdurig afpompen en schiet in storing. Machine pakt geen water, er komt geen 230V op het inlaatventiel. (vlotterschakelaar is vrij)

Sluit ik de machine op een andere wcd in de keuken aan (geaard, maar achter een andere aardlek) draait hij fluitend programma na programma.

Hoe kan een wcd invloed hebben op het inlaatventiel?
Heel erg bedankt voor het meedenken!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wcd heeft geen invloed, maar (naar ik vermoed) stand van de stekker. Op de andere wcd steek je de stekker waarschijnlijk (toevallig) net andersom erin, dwz. dat daardoor fase en nul verwisseld worden.

Kan dus ook zijn dat in die andere wcd fase en nul net andersom zitten.

De 'overstroming' heeft in een onderdeel (waarschijnlijk de motor) een (nog steeds aanwezige) lekstroom veroorzaakt. Die lekstroom wordt door de besturing gedetecteerd en daardoor start hij het programma niet, want storing.

Draai je de stekker om, dan is de lekstroom minder groot en vormt daardoor blijkbaar geen probleem meer.

Remedie: stekker in originele wcd omdraaien en kijken of de machine dan wil werken. Met een beetje geluk droogt de motor in de loop der tijd voldoende op om ook bij de andere stand goed te blijven werken. Met pech gaat ie na langere tijd ook in de omgedraaide stand problemen geven... :wink:
 

Johan1976

  • #3
Het probleem is als sneeuw voor de zon verdwenen! Bedankt voor de input!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu