AEG combi oven aardlek er uit bij hetelucht mode

Theodorus

  • #1
Dag allemaal,

Heb ik (eh.. zoonlief) een circa 8 jaar oude AEG inbouw combi oven, type KM8403001M, PNC 944066039.
Vanaf in gebruik name wordt de oven enkel gebruikt als hetelucht of magnetron oven. Dus het bovenste en onderste verwarmingselement wordt nooit gebruikt, de achterste (hetelucht) juist heel veel. In het afgelopen jaar gaat de aardlek schakelaar er vaak uit als de oven in hetelucht-mode wordt gebruikt en veelal als ie bijna klaar/net klaar is met opwarmen. Na veelal de aardlek weer inschakelen gaat het weer (even) goed.
Oven staat nu even bij mij thuis, heb 'm meerdere malen in het bijzijn van zoonlief opgestookt en je raadt het al: fout treedt niet op...!

Wat kan de oorzaak zijn, mogelijk het verwarmingselement?

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Gr. Theo.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat het euvel nu niet meer optreedt, zou kunnen komen doordat de stekker net andersom in het stopcontact zit: de nul en fase zitten op de andere pinnen van de stekker dan bij je zoon thuis. Draai de stekker eens om: waarschijnlijk gaat de aardlekschakelaar er dan wel uit... Ook mogelijk is dat het element inmiddels opgedroogd is en het euvel weer terugkomt als er veel vocht in de oven zitt.

De oorzaak ligt zeer waarschijnlijk inderdaad in het verwarmingselement van de hetelucht.

Een onderdelentekening voor de oven kun je hier vinden: onderdelentekening 94406603900 *)
Daarin kun je het zwarte blokje met "Elektrische uitrusting" aanklikken, dan krijg je een tekening daarvan.
Ik denk dat onbderdeel 500C het betreffende verwarmingselement is. Klik rechtsboven bij: "Selecteer het juiste onderdeel" en klik dan op 500C - # ELEMENT-RING 1050W.

Hoe je de oven precies moet openmaken om dat element te vervangen kan ik je niet zeggen. Houd er rekening mee, dat je te maken hebt met een magnetron-oven. Dat betekent, dat er een grote condensator in zit, waar een hele hoge spanning op blijft staan, ook als de stekker gedurende lange tijd uit het stopcontact is geweest. Bovendien horen dergelijke ovens na reparatie getest te worden op lekkage van magnetrongolven. Zelf vind ik het niet verantwoord wanneer niet-deskundigen een reparatie aan een dergelijke oven doen.

Sommige mensen denken daar anders over, vinden dat bepaalde reparaties geen kwaad kunnen. Moet je dus zelf bepalen of je het verantwoord vindt. Anders zou je de oven naar een reparatiebedrijf moeten brengen die gespecialiseerd is in magnetronreparaties.

*) Ik ben uitgegaan van een PNC 944066039 00. Er bestaat ook nog een versie 944066039 01. Het verschil zal miniem zijn.
 

Theodorus

  • #3
Dag Kees,

Bedankt voor de snelle reactie. Ik ga het element bestellen!

Gr. Theo.
 

Bademutze

  • #4
Blijft een gok, het kan ook het grill of het onderelement zijn, en dat kan je alleen vaststellen met een isolatieweerstands meter.
 

Theodorus

  • #5
Ja, klopt, maar omdat de beide andere elementen nog nooit zijn/worden gebruikt, een gokje waard. Verder ben ik niet in het bezit van een dergelijke meter.
Ik heb het element inmiddels bij AEG besteld, ik zal de afloop posten....
 

Bademutze

  • #6
Succes
 

Theodorus

  • #7
Yes, blijkt inderdaad het betreffende element te zijn. Sluiting aan de onderkant tegen de afdekdeksel.
Wel erg krap, het element heeft niet/nauwelijks vrije ruimte, dit vraagt om problemen dus.

Zal proberen de deksel middenboven en middenonder iets te verbuigen om wat meer vrije ruimte te maken voor het element. Die plek op de deksel, inmiddels met roestvorming, kan ik weinig aan doen, behalve dan goed schoon/glad te maken.

Wellicht nog aanvullende tips, anders voorzie ik over een aantal jaren hetzelfde probleem..

Zie foto's van verwijderd element en deksel

Alvast bedankt.

Gr. Theo.

20220705_092153.jpg 20220705_144102.jpg 20220705_144122.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu