AEG Combi oven zekering slaat door

peter van mael

  • #1
Bij het openen van de deur van mijn AEG Combi oven slaat de hoofdzekering af waardoor overal de elektriciteit af slaat. Iemand een idee waardoor dit ja komen en eventueel een oplossing. Groetjes Peter
 

DSR9500

  • #2
Deur open, gaat er dan een lamp aan ?
Dwz nu niet Mogelijk een ouderwetse gloeilamp waar nu sluiting in zit.
 

peter van mael

  • #3
Nee de zekering slaat onmiddellijk af als je de deur opent
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zoiets zou veroorzaakt kunnen worden door een defect in de deursluiting. Bij magnetronovens heeft het mechanisme, om te controleren of de deur werkelijk dicht zit, meerdere microswitches. Waarvan er één bewust een volle sluiting veroorzaakt als de volgorde van sluiten van die switches verkeerd gaat. Het verbaast me alleen, dat de hoofdzekering eruit gaat en niet het ingebouwde zekeringetje.

Is die 'hoofdzekering' niet een aardlekschakelaar? Dan kan er iets heel anders aan de hand zijn, namelijk een lekstroom van één van de verwarmingselementen naar de behuizing toe. Of het apparaat is van binnen heel erg vochtig. Je zou dan kunnen kijken wat er gebeurt als je de stekker van het apparaat (in het stopcontact dus) 180° omdraait. Is geen grap, daarmee verwissel je fase en nul in het apparaat. Stel dat het apparaat het dan weer doet (is niet gegarandeerd hoor), dan zou je hem een tijdje op hetelucht warm kunnen laten stoken om het vocht er weer uit te krijgen.

Zit de fout echt in een verwarmingselement, dan zal het niet of slechts kort helpen. In dat geval zul je erwaarschijnlijk toch een technicus bij moeten halen, het apparaat naar een servicepunt brengen of een nieuwe oven kopen. Want magnetron-ovens zijn in principe niet geschikt voor doe-het-zelf-reparatie, vanwege de hoge, levensgevaarlijke spanning die er nog lange tijd binenin op blijft staan. En het gevaar van straling in geval van testen van een geopend apparaat.

Je hebt trouwens geen enkele gegevens vermeld, dus ik heb geen idee of het een bijna nieuw apparaat is of eentje die oeroud is...
 

peter van mael

  • #5
De oven is 3 jaar oud en het is inderdaad de aardlekschakelaar die afspringt. , Bedankt voor de info.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu