Advies, wat te doen met onze slaapkamer muren

Binnetie

  • #1
We zijn druk bezig met klussen in onze gekochte woning (bestaande bouw).
Op de slaapkamers hebben we al het behang (wat in slechte staat was) verwijderd. Dat was best wat werk en een behangstomer moest eraan te pas komen.

De muur heeft wat onregelmatigheden en krassen, zie foto's.

Ons idee was om renovliesbehang aan te brengen en deze te schilderen in de kleur die wij graag willen. renovlies is een glasweefselbehang zonder structuur. Ik vind die ruitjes en vierkantjes in glasweefselbehang er niet mooi uitzien en toen we renovlies behang tegenkwamen wat zorgt voor een mooie strakke geschilderde muur wilden we dat graag hebben.

Alleen nu horen we de volgende dingen:

- eerst de muren wit latexen om overal dezelfde ondergrond kleur te krijgen
- omdat er toch wat oneffenheden inzitten werd later afgeraden om renovlies te plakken
- eerst alles stuccen met een dikke laag stuc werk, maar mijn pa zei dat de kans weer aanwezig is dat het stuc van de muur kan komen als het is aangebracht
- egaliseren met rotband werd me ook nog verteld

Ik weet nu even niet wat nu het beste te doen is.

Graag zou ik het willen hebben zoals dit, onze muren van de slaapkamer zien er hetzelfde uit.

Wat is nu raadzaam om te doen? En welk renovlies is nu goed? Bij de bouwmarkt zag ik voorgeschilderde structuurloze glasweefsel maar ik twijfel aan de dikte. Is dit bijvoorbeeld wat ?




 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Alle mooie beloftes ten spijt: elke te behangen ondergrond met wat voor materiaal dan ook moet droog,stof- vetvrij en egaal / vlak zijn.

Oneffenheden die uitsteken moet u wegschuren. Verdiepte krassen e.d. uitvullen en vlakschuren.. U ziet nl elk puntje en zandkorreltje na afwerking door het oppervlak, vooral bij zijlicht.

Als het oppervlak volkomen vlak is ( want u ziet met strijklicht elke golving of oneffenheid )kunt u daarover direct glasvlies aanbrengen. Dat kunt u het beste over een gesausde of voorgestreken ondergrond aanbrengen ivm het te snel indrogen van de lijm.

Inderdaad is een laag witte muurverf behulpzaam indien u het glasvlies / glasvezel in een lichte kleur afwerkt over bijvoorbeeld een betonnen ( grijze ondergrond ). Over gipsblokken heeft het weinig effect, die zijn redelijk licht van kleur.

Uw argumentatie vwb de lelijke ruitjes en patronen zijn ongegrond. Glasvezel bijvoorbeeld is verkrijgbaar in en hele lichte structuur ( PG301/PG401/PG501 ).

Verschillende codes voor hetzelfde patroon. Het verschil zit hem in de verwerking. De eerste is ongepigmenteerd en ongelijmd en moet u met lijm op de wand verwerken. De tweede is gepigmenteerd en ongelijmd ( 1 x latexen is voldoende ). De laatste is zowel gepigmenteerd als voorgelijmd en wordt door een waterbak gehaald waardoor de lijmlaag op de achterzijde wordt geactiveerd. Dus geen geklieder met lijm uitsmeren, ook 1 x latexen.

U ziet, zowel met glasvlies als met glasvezel zijn er talloze mogelijkheden en u versterkt bovendien het gestucte ( zachte ) gipsen oppervlak met en laag "geweven glas".

Renovlies en glasvezel wordt gefabriceerd in zg zwaarte. Dat wil zeggen hoe hoger het gramgewicht, des te dikker het weefsel ( en met een bijbehorend prijskaartje natuurlijk ). Wel is het zo dat zwaarder weefsel meer kan camoufleren. De op en na zwaarste kwaliteit glasvlies is bijvoorbeeld 140/150 gr.

Beknibbel dus niet op de kwaliteit. U brengt het voor jaren aan en kunt het vele malen overschilderen in een andere kleur.

En tenslotte: glasvezel verwerken is een vak. Dus kwak het niet zomaar tegen de muur en respecteer vooral de verwerkingsvoorschriften. Al dat gemakkelijke bouwmarkt gepraat in deze moet u maar snel vergeten.
 

Binnetie

  • #3
Helder verhaal.
Is er voor het vlak maken van de muren een snellere manier? Alles uitvullen en schuren is een monnikenwerk lijkt me en ik zie een professioneel iemand nou niet alle muren centimeter voor centimeter afgaan op op te vullen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Ik ben eran uit gegaan dat "we" geen profs zijn.
Wijzelf vlakken de muren geheel uit en schuren ze met een long-neck. Daarna voorstrijken of sauzen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu