Advies vrijstaande garage

jeewee85

  • #1
Hallo,

Ik ben plannen aan het maken voor het bouwen van een vrijstaande garage/schuur met de volgende wensen;

-Lengte x breedte ; 9m x 6.2m
-Zadeldak, goothoogte ; 2.8m, nok 4.5m
-Dragend stalen frame/spanten (I profiel 15 of 20 cm) zonder trekbalken over breedte, zodat ik een schaarbrug in midden kan plaatsen voor klussen aan oldtimer.
-Enkelsteens buitenmuur, gevelstenen en dakpannen gelijk aan woning
-Dubbele deuren aan kopse kant, 2.2m hoog.
-Aan een lange zijde een enkele deur en dubbel kozijn (ongeveer 2m breed x 1m hoog)

Het lijkt me een leuke uitdaging en kosteneffectief om veel zelf te doen/regelen, en ik hoop ik hier wat advies te krijgen mbt ruwbouw;

1. De ondergrond is zand, woning ernaast is op staal gebouwd. Wanneer kies je voor een strokenfundering boven een plaat met vorstrand? Als de vaste grond wat dieper ligt? Of als je een zwevende vloer/kruipruimte wil? Of zijn er andere overwegingen?
2. Gezien ik de dragende structuur van 3 of 4 spanten wil maken, is het dan makkelijker om voor een plaat met vorstrand te kiezen? En op de vorstrand de spanten bevestigen?
3. De enkelsteens muur kan bij de spanten aan het frame bevestigd worden middels spouwankers, maar tussen spanten ontstaan vrij grote overspanningen (3m of 4.5m afhankelijk van aantal spanten). Zijn hier nog een soort van gordingen nodig tussen de spanten? Of bestaan er isolatiepanelen die stijf/sterk genoeg zijn? (dubbele functie?)
4. Voor het dak zat ik te denken aan houten gordingen en hierop zelfdragende dak/isolatieplaten met tengels. Welke dakplaten zijn hier aan te raden?
Als iemand hier veel ervaring mee heeft en zin heeft om hier met mij over te sparren (tegen vergoeding), dan hoor ik het graag!

Groeten,
Jan Willem
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou als ik nieuw ging bouwen in ieder geval nooit enkelsteens (of halfsteens?) bouwen maar altijd een spouw of in ieder geval isolatie voorzien. De meningen zijn erover verdeeld of je dat moet doen, maar je hebt in de toekomst dan gewoon veel meer gebruiksmogelijkheden.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

jeewee85

  • #3
Het is ook de bedoeling de garage te isoleren. Gezien de metalen constructie hoef ik niet perse kalkzandsteen ofzo als binnenblad, maar kan ik af met een gipsplaat of dergelijke (zie ook vraag 3)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Hoe wil je de gevel maken
a) Enkelsteens buitenmuur, gevelstenen en dakpannen gelijk aan woning
b) Sandwichpanelen
 

jeewee85

  • #5
ik wil gevelstenen (halfsteens) en omdat de spanten met gordingen de dragende constructie is, zat ik voor de binnenkant aan isolatie+gipsplaten te denken, of een andere oplossing? wie herft hier een goede tip?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat is wel kwetsbaar in een garage. En lastig om eventueel dingen aan op te hangen/bevestigen. Waarom niet gewoon kalkzandsteenblokken of zo? Gipsplaat in vrijstaande garage ben ik nooit tegengekomen (en er staan er heel wat hier in het dorp). Ik heb zelf van die korrelige betongevelsteen binnen (wel dragend).
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu