Advies voor nieuwe zwaluwstaart vloer

Donmartinez

 • #1
Als onderdeel van de renovatie van mijn huis ga ik een nieuwe ontvangst hal met voordeur maken op de plaats waar nu een kelder zit. Deze kelder komt te vervallen.

De vloer van deze nieuwe hal komt ongeveer een meter boven de vloer van de oude kelder, waardoor ik een balken laag wil gaan leggen. Omdat ik mijn hal wil gaan betegelen wil ik op deze balken laag een betonnen vloer gaan storten op zwaluwstaart platen.

Een paar praktische vragen hierover:

1. De ruimte is 200 x 360 cm. Ik wilde aan de 2 lange kanten balken tegen de muur bevestigen met keilbouten (met evt steunpalen op de oude keldervloer), en daar een aantal vloerbalken van 2 meter op leggen. Wie kan me vertellen wat hier een goede balkdikte is, en om de hoeveel cm mijn vloerbalken moeten komen?

2. Hoe dik moet het betonnen vloertje zijn dat op de zwaluwstaart platen komt?

3. Leg ik de zwaluwstaart platen rechtstreeks op de balken laag, of moet ik hier nog vloerplaten tussen leggen? Ik zie op internet allerlei manieren en vraag me af wat de beste oplossing is in mijn geval.

Ik hoop dat iemand me in de goede richting kan wijzen, alle adviezen en tips zijn welkom.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Advies: kies voor een broodjesvloer of de renovatievloer variant, zeker als je wilt gaan tegelen
  Bij een balklaag moet de ruimte eronder geventileerd worden en je vloer is niet geïsoleerd.
   

  Donmartinez

  • #3
  Wat ik vergat te zeggen is dat er onder de ontvangsthal een kruipruimte moet gaan komen die via een luik toegankelijk is. Dit luik komt dan achter de voordeur met een mat erop.
  In de kruipruimte wil ik allerlei leidingen wegwerken, die later nog toegankelijk moeten zijn, onder andere voor een toilet die in de hal gaat komen.

  Zo is de oplossing voor de balklaag + zwaluwstaart gekozen.

  Heeft iemand alsnog een antwoord op mijn eerdere vragen?
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #4
  In dit topic https://www.klusidee.nl/Forum/topic/balken-berekenen-balkenschuif.76090/ kun je informatie vinden over balkafmetingen en hart-op-hart afstanden bij verschillende overspanningen.

  Overigens is het advies van @Rola niet zo verschillend van de oplossing die je zelf aandraagt. Het zijn in feite ook balk oplossingen met een kruipruimte eronder, alleen zijn bij de broodjesvloer de balken van beton en bij de renovatievloer van metaal. Dat geeft een stijvere ondergrond voor het tegelen en met name de liggers van een renovatievloer zijn nauwelijks zwaarder dan houten balken, dus gemakkelijk zelf te plaatsen. Maar dan heb je wel het voordeel dat de ventilatie van de ruimte eronder minder kritisch is dan bij hout.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu