Advies verwarming zolderkamer

Dubelfris

  • #1
Hallo Allemaal

Mijn eerste bezoek aan dit forum, ik hoop dat iemand mij van goed advies kan voorzien.
Ik heb een zolder met 2 kamers. 1 van deze kamers is voorzien van een radiator. Ik heb een Agpo Econpact HR 127a, met beneden in de huiskamer een thermostaat. Nu heb ik mijn thuiskantoor in de kamer zonder radiator gemaakt. Graag zou ik hier ook verwarming willen.
Ik vind het niet nodig om het hele huis warm te stoken als ik op de zolder zit. Dus is het mogelijk om hier een radiator te plaatsen en deze appart te bedienen met een simpele aan/uit thermostaat?
De ruimte is 4 bij 4 met een schuin dak en 2 grote dakramen.

Alvast bedankt voor het meedenken!

Groeten
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Dat kan wel. U zult dan een 2 tal zone kleppen moeten plaatsen.
1 die de zone opent met de kamerthermostaat die beneden hangt, en dan de 2e zone dicht laat.
2 de zone op de zolder verwarmen met een 2e KT en zone klep.
 

StefanD

  • #3
Of je gaat over op een weersafhankelijke regeling. Dan moet je wel op alle radiatoren thermostaatknoppen zetten, maar je hoeft geen aparte leidingen naar de zolder aan te leggen voor de 2e zone.
Voordeel van een WA regeling is dat je meteen alle vertrekken apart kunt regelen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
WAR Is wel een stuk duurder in de stookkosten hou daar dan wel rekening mee.
En gezien het feit dat hij toch nog leidingen moet leggen op zolder want die ene kamer heeft geen cv is dat toch 1 werk.
 

StefanD

  • #5
WAR hoeft niet duurder te zijn. Als je 's nachts de thermostaat-knoppen net zo laag zet als de ruimte-thermostaat eerder ingesteld stond, dan is er weinig verschil.
De hoeveelheid leidingwerk hangt af van de plaats van de ketel. Ik heb zelf de ketel in een bijkeuken hangen en zou voor een aparte zone op zolder dus extra leidingen door mijn hele huis moeten aanleggen.
Oftewel: beide oplossingen zijn goed, maar hebben elk hun eigen voor- en nadelen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Een weersafhankelijke regeling kijkt altijd naar de buiten temperatuur.
Afhankelijk van de buiten temperatuur gaat hij er voor zorgen dat het cv water een bepaalde temperatuur gaat krijgen.
Afhankelijk hoe groot je installatie is kost dat energie.

En dan nog iets, ik zie niet dat iemand 's avonds voor het slapen gaan alle ruimte's na loopt om de kranen dicht te draaien. Daar zijn wij Nederlanders veel te verwend voor geworden.
 

StefanD

  • #7
Het extra verbruik is niet afhankelijk van de grootte van de installatie, maar van de grootte van het circuit van ketel tot bypass. Als alle kranen namelijk dichtgedraaid zijn, dan is dat het enige deel dat warm gehouden wordt. En als je een ketel met ingebouwde bypass hebt, dan is het verlies nog kleiner.

Dat (niet) dichtdraaien van de kranen is volgens mij de grootste oorzaak van het misverstand dat een WA regeling zoveel duurder is. Als je de kranen niet dichtdraait dan verbruik je inderdaad meer energie, maar de oorzaak daarvan is gewoon omdat het warmer is in huis en niet de WA regeling.
Tegenwoordig zijn er systemen met programmeerbare thermostaatkranen waarmee het heel eenvoudig is om alle kranen 's avonds wel lager te zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu