Advies verwarming - oude huizen beter radiatoren?

Marc1995

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig een huis grondig te renoveren. Het huis is een oud winkelpand en bestaat uit één oppervlak van ~13 x 7,5 m. Wordt geïsoleerd met voorzetwanden (~12 cm minerale wol), dakisolatie (koud dak) en vloerisolatie. Mijn vraag is, is het beter om voor vloerverwarming te gaan of voor radiatoren in deze situatie. In moderne woningen is het zo'n beetje de standaard, maar bij oude huizen/renovaties lees je wel eens dat je beter radiatoren kan gebruiken, vanwege lagere isolatiewaarde.

Persoonlijk maakt het me niet veel uit, maar aangezien je bij vloerverwarming met de hoogte van deuren etc. zit, is het misschien handig om in ieder geval hier rekening mee te houden, voor het geval eventuele kopers (stel, je wil het verkopen) dit wel op prijs stellen.

Met andere woorden, is het de investering waard om voor vloerverwarming te gaan in plaats van radiatoren, of niet, omdat de isolatiewaarden misschien niet hoog genoeg zijn (de extra voordelen wegen niet op tegen de extra kosten).

Graag hoor ik wat jullie denken :-)
 

Marc1995

  • #2
Ter aanvulling, het pand heeft geen kruipruimte, maar een massief betonnen vloer, met een laag bitumen daaroverheen (denk vanwege optrekkend vocht).
 

ABCDE

  • #3
Verliesvlak muren = ? [m²]
Ramen = ? [m²]
U waarde ruiten = ?
Soort kozijn = ?
Dak Rc waarde = ?
Vloer isolatie = ?
Ventilatie type = ?
Plat dak? Schuin dak? Met zonnepanelen?

Ik zou als alles kaal was altijd richting vloerverwarming gaan. Veel comfortabeler en minder beslag van muurvlakken. Beste combineren met ventilatie type D+wtw
 

Marc1995

  • #4
Sorry, ik dacht al dat er wat info miste :-)

Het pand heeft een schuin dak (schilddak) en geen zonnepanelen.

Ramen: alle ramen in het huis hebben op zijn minste HR++ glas. Het totale raamoppervlak is relatief laag. Begane grond: 5 ramen van ~1,5 m² + twee deuren van ~2 m² = 11,5 m².
Eerste verdieping: 4 dakramen ~0,5 m² + dakkapel ~4m² = 6m².
Zolder: twee dakramen ~0,5 m² = 1 m².
Dak Rc-waarde: ~5,5 (uitgaande van Ubakus)
Voorzetwand Rtot: ~3
U-waarde ruiten: Zal denk ik rond de 1 zijn (HR++ overal minimaal).
Ventilatietype: staat nog niet vast, maar mijn gevoel gaat uit naar type C+. Volgens mij is dat voldoende. Elke kamer/raam heeft voldoende natuurlijke luchttoevoer volgens mij.
Vloer isolatie: Er zit nog geen vloerisolatie in. Met of zonder vloerverwarming lijkt het me wel verstandig dit er sowieso in te hebben.

Weet trouwens niet precies wat je met verliesvlak bedoelt. Kan er zo snel even ook geen omschrijving voor vinden.
 

ABCDE

  • #5
Verliesvlak is het oppervlak waardoor je warmte (of koude, hehe) "verliest" aan de buitenwereld. Dus in een tussenwoning in een rijtje, uitgaande van massieve woningscheidende muren zonder koudebruggen naar buiten alleen voorgevel, achtergevel, dak, vloer. Heb je een hoekwoning; zijgevel er ook nog bij.

In jouw geval; is het vrijstaand dan heb je fors meer warmte verlies door de buitenmuren dan wanneer er aan twee zijden buren met verwarming zitten.

Dus 'verliesvlak muren' =~ oppervlak van buitenmuren.

Ventilatie type C resulteert vaak in koudeval onder de inlaatroosters. Met radiatoren wordt dat direct opgewarmd, met vloerverwarming minder. Zeker als alles nog kaal is, is het makkelijk om voor type D te gaan. Lijkt duur, maar je bespaard op stookkosten, kunt alle inkomende lucht filteren en de ventilatie roosters voor type C zijn ook niet gratis (maar als die er al zitten, tja..)
 
Laatst bewerkt:

Marc1995

  • #6
De woning is aan 1 zijde gekoppeld aan een ander huis. Dus beneden heb je drie verliesvlakken dus + vloer.

Bedankt voor je uitleg in ieder geval :-) Zal het even overwegen. In het meest ideale geval zou je dus voor vloerverwarming + ventilatiesysteem D gaan.
 

ABCDE

  • #7
Ja + externe zonwering en airco.
 

Marc1995

  • #8
Op dit moment is dat denk ik net teveel investering, maar ik kan misschien wel de voorbereidingen hiervoor plaatsen, zodat ik dit over een jaar of twee toch eenvoudig kan plaatsen. Nogmaals bedankt voor je advies!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu