Advies over voorstrijk alvorens te stucen.

Jayrune

  • #1
Beste Klussers,

Ik wil zelf een toiletruimte gaan stucen. Het huis komt uit 1958. Ik heb in het verleden een stuccursus gevolgd. Helaas zijn de aantekeningen verloren gegaan tijdens de verhuizing.

De muren zijn volgens mij opgebouwd uit cellenbeton met daarop een laag kalkmortel met daarop een laag latex die ik op sommige punten kan afsteken. (Op de foto's zie je een horizontale inkeping in de muur: boven de inkeping is goed als mogelijk afgestoken. Onder de lijn niet).
Het deel wat ik kan afsteken is ook enorm zandering. Rondom dit onderwerp is op dit forum al het een en ander geschreven maar aangezien ik geen topics wil kapen een eigen topic.

1. Welke voorstrijk wordt aangeraden in deze situatie? Het deel met latex is niet zuigend en waar de verf makkelijk af te steken is de muur zuigend.
Moet ik de delen apart behandelen of kan ik alles met de roze voorstrijk insmeren? Tijdens een stuccursus van lang geleden meen ik mij te herinneren: bij twijfel de roze.
2. Welke voorstrijk wordt aangeraden voor gipsplaten? Tijdens de desbetreffende cursus werd mij verteld roze. Maar gipsplaten lijken mij toch zuigend? Het argument toen was: deze zijn glad en de roze voorstrijk zorgt voor structuur.
3. Is er naast de gele of roze voorstrijk een reden om diepgrond te gebruiken over de latex en de zuigende ondergrond? Ik meen mij te herinneren dat er gezegd (tevens op de stuccursus) werd dat de diepgrond door de latex heentrekt en deze zorgt voor een goede hechting. Uiteraard wel dat de echt losse stukken afgestoken zijn. En het zorgt op de stoffige delen ervoor dat dit verdwijnt.

Indien het antwoord ja is moet je er daarna nog overheen met de roze primer?

4. Wat is het advies voor de latex als punt 3 met de diepgrond onzin is. Toch alles afsteken? Sommige delen zitten wel goed vast maar als je maar lang genoeg je best zit komt alles uiteindelijk wel los.

Zoals jullie merken vind ik de voorstrijkkeuze altijd lastig. Wat nou bijvoorbeeld een ondergrond die glad is en zuigend?
Dan voldoet de gele vanwege de zuiging maar de roze omdat de ondergrond glad is.

muur1.jpg muur2.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Alles wat los zit er afsteken.
Het onderste gladde gedeelte is zo te zien beton emaille.
Je moet daar dus de roze voorstrijk voor gebruiken, maar die kun je dan ook op het zuigende gedeelte gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: Jayrune

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu