Advies over elektra op zolder

Erik24

  • #1
Ik ben bezig met het afmaken van de zolderverdieping in ons nieuwe huis. Deze is namelijk nooit helemaal afgemaakt. Er komen nu nog een paar flexibele buizen uit de vloer vanuit de meterkast zonder draden (2 X 16mm en 1 X 20mm). Ik heb een indeling gemaakt met een plattegrond hoe het er uit moet komen te zien. Voordat ik er de vloer in leg en wanden ga maken, is het wel handig om te weten waar de elektra leidingen etc komen. Ik heb een tekening gemaakt met hoe ik het ongeveer zou willen. Maar alles is nog mogelijk, dus ik ben benieuwd of jullie aanvullingen of andere ideeën hebben. Ik heb de badkamer in dit verhaal even buitenwegen gelaten. Deze wil ik op een aparte groep.

Het grijze gebied is extra bergruimte omdat het dak een schuindak is.
Ik zat eventueel ook te denken om leidingen weg te werken horizontaal aan de achterkant van de knieschotten, aangezien deze niet in de muur/wand kan heenlopen. Ik wil niet door de balken van de dakconstructie heen namelijk. Moeten leidingen altijd in de muur worden weg gewerkt of mogen ze ook achter de knieschotten?

Is deze opzet prima? Ben benieuwd naar jullie mening.
SituatieSchema.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Lijkt me geen verkeerde indeling. Zorg wel dat die centraaldoos bij B bereikbaar blijft. Deze bevindt zich een beetje op een vreemde plek. Misschien kun je B laten vervallen en vanuit A direct naar E of C gaan en dan verder?

Leidingen mogen prima achter knieschotten lopen, geen probleem.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Erik24

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Ja, inderdaad van A direct naar E bijvoorbeeld is ook mogelijk. Wilde voorkomen dat er veel kabels in 1 CD zal zitten. Maar als ik eerst naar E ga dan is het ook goed te doen denk ik.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Als je netjes werkt dan passen er veel draden in een centraaldoos hoor :wink:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Schematisch ben je er wel uit denk ik. De centraaldoos bij B inderdaad achterwege laten.

Is F een wisselschakeling met een lager gelegen verdieping? Zit F wel op een logische plaats als je met de trap boven komt?

Hou er even rekening mee dat 2 schakelaar precies aan weerszijden van dezelfde wand vaak niet past, afhankelijk van de dikte van de wand. Als het wel past, zorgen 2 inbouwdozen rug-aan-rug ook nog eens voor een geluidslek.
 
  • Like
Waarderingen: HAJ en Vonken_trekker

ABCDE

  • #6
Wat voor dakconstructie heb je? Soms is het makkelijker stopcontacten volledig via de knieschotten te doen en alleen met 1 leiding naar de nok te gaan voor de lamppunten.

Ik tel hooguit vijf buizen per centraaldoos op je tekening, dat is prima te doen.

Als je een hol plafond hebt zijn de blauwe dozen met ronde opening van het merk wat niet genoemd mag worden... heel handig.
 

DSR9500

  • #7
Vind ik nou ook. scheelt je wat leidingen in het zicht.
 

HAJ

  • #8
Herkenbaar plan, ik heb van de zomer (precies in de weken dat NL gebukt ging onder een hittegolf) een soortgelijk plan gelegd op de zolder van mijn ouders.

Gezien de hoogte van de nok hebben we de zolder deels afgetimmerd en daar boven alle leidingen gelegd (met een luik erin zodat alles bereikbaar blijft). Alle leidingen via knieschotten leggen is ook mogelijk. Mochten knieschotten in de toekomst gebruikt gaan worden voor opslag, is het raadzaam de leidingen aan de bovenzijde van het knieschot te leggen.

Wellicht overbodig advies, maar om jezelf het gemakkelijk(er) te maken: gebruik gewone ipv flexibele buis. Scheelt je een boel gevloek en zweten bij het trekken van bedrading ;)
 

Erik24

  • #9
Bedankt voor alle tips. Ja ik laat CD B achterwege, dat is toch niet zo handig. Schakelaar F is misschien beter om deze aan de wand rechts naast de trap waar je naar boven komt te bevestigen. Het wordt geen wisselschakelaar omdat ik liever niet de hele muren wil open breken om leidingen te leggen op de eerste verdieping.
Het nieuwe plan is om eigenlijk om eerst vanaf het punt waar de leidingen naar boven komen naar knieschot aan de zijkant te gaan. Dan kan ik in ieder geval de vloer dichtmaken, en kan ik vanaf de zijwand verder werken met de elektra. Ben er nog niet uit of ik de buizen dan horizontaal via de achterkant knieschotten wil laten lopen of via de nok van het dak. Want daar zitten ook horizontale balken zoals op de foto te zien is.

IMG_7537.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu